foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix
Putina sieviešu līdere saldējumā saskata homoseksualitāti, ko salīdzina ar kāškrustu
25. jūnijā, kad LGBT kopiena svin Varavīksnes karoga dienu, ASV vēstniecība Maskavā uz savas fasādes izkāra šo simbolu. Tāpat rīkojās britu diplomāti.
Attiecības
2020. gada 11. jūlijs, 07:18

Putina sieviešu līdere saldējumā saskata homoseksualitāti, ko salīdzina ar kāškrustu

Kas Jauns Avīze

Runā, ka Padomju Savienībā nebija seksa, bet Krievijā varētu nebūt arī varavīksnes. Proti, Krievijas Sieviešu savienības priekšsēdētāja Jekaterina Lahova šo dabas parādību pielīdzinājusi nacistu simbolam.

Lahova ir norūpējusies par slēptu homoseksuālisma propagandu saldējuma "Raduga" ("Varavīksne") reklāmā. Attīstot savu domu, viņa gājusi vēl tālāk.

Aizdomas par slēptu propagandu

“Mana attieksme pret varavīksni ir noraidoša tāpat kā pret svastiku, kura šodien ir aizliegta. Bet pirms daudziem gadsimtiem šī fašistu zīme apzīmēja labklājību, auglību un tā tālāk,” Lahova klāsta izdevumam Podjom. Vietā atgādināt, ka tieši nacisti homoseksuālistus ieslodzīja koncentrācijas nometnēs.

Komentējot reakciju sociālajos tīklos, Lahova skaidro, ka runājusi par slēpto reklāmu, kuru klusītēm uzspiežot ar varavīksnes vārdu: “Mēs esam par tradicionālajām vērtībām, ne par viendzimuma laulībām, mēs esam pret šiem rozīgajiem un zilajiem. Bet mēs nepārkāpjam viņu tiesības. Ko gribat, to arī dariet, bet nevajag nodarboties ar aģitāciju un propagandu.”

Putinam ziņo par saldējumu

Jautājumu par varavīksnes propagandu Lahova izvirzījusi sanāksmē pie prezidenta Vladimira Putina, kur darba grupa apsprieda nu jau referendumā pieņemtos konstitūcijas labojumus.

Tagad konstitūcijā laulība definēta kā savienība starp vīrieti un sievieti (starp citu, tāpat kā Latvijas Satversmē). Minētajā sanāksmē Federācijas padomes loceklis Aleksejs Puhovs pat nosauca Krieviju par līderi cīņā par tradicionālajām vērtībām visā pasaulē – tās tagad aizstājušas PSRS laika cīņu par mieru un darbaļaužu tiesībām.

Lahova pauda rūpes par varavīksnes krāsām reklāmās un saldējumu Raduga, kas radinot bērnus pie “varavīksnes karoga”. Putins uz to atzina, ka ne visām etiķetēm var izsekot, bet, ja ir aizdomas par “mums netradicionālu vērtību propagandu”, lai ar savu kontroli, bet bez agresijas, nākot talkā sabiedriskās organizācijas – tās, kas piekrīt “Krievijas varas oficiālajai pozīcijai”.

Lahova arī pamanījusi varavīksnes krāsas uz kādas labdarības organizācijas plakātiem, bet minēto saldējumu noteikti nepirks un vērsīsies uzraudzības dienestos. 

Ko grib, to saskata

Ražotāja, kompānijas Čistaja ļiņija viceprezidents Armens Beniaminovs radio Govorit Moskva izteicies, ka “varavīksne ir saulīte pēc lietus, tas ir labs noskaņojums”. Viņš vērš uzmanību, ka saldējums ir četrās krāsās, nevis septiņās, un piebilst: “Diemžēl, ja ir vēlme, jebkurā krāsu gammā, jebkurā priekšmetā, atsaucoties uz Freidu, var ieraudzīt kaut ko, kas atgādina kaut ko.”

Ja tomēr ar likumu aizliegs attēlot varavīksni, uzņēmums kā “likumpaklausīga kompānija” pakļausies. Sarunā ar izdevumu Podjom Beniaminovs atgādina, ka “vērmahtam uz karoga bija ērglis” – tad ko, jebkuru ērgļa attēlu uzskatīt par mājienu uz nacismu?

Kommersant Kremļa korespondents Andrejs Koļesņikovs ironiski vaicā, ko darīt ar aptieku tīklu Raduga, tāda paša nosaukuma bērnudārziem un slēgto pilsētu Radužnija, kur izmēģināti kaujas lāzeri.

Bībelē Dieva derības zīme

Jāpiebilst, ka Pirmajā Mozus grāmatā pēc grēku plūdiem Dievs parāda varavīksni kā zīmi savam derības apsolījumam, ka pasauli nekad vairs neiznīcinās tādā katastrofā, turklāt bez jebkādiem nosacījumiem.

LGBT kustība varavīksnes karogu pirmo reizi izmantoja 1978. gadā demonstrācijās Sanfrancisko, to radīja amerikāņu mākslinieks Gilberts Beikers, un krāsu dažādība simbolizē kopienas dažādību.

Foto: TASS/Scanpix