foto: AFP/Scanpix
Jauna veida terorisms: naids pret sievietēm
Nebrīvprātīgā celibāta kustība ziņu virsrakstos Kanādā nonāca jau 2018. gadā, kad kāds vīrietis, kurš pats sevi raksturoja kā tās biedru, uzbrauca ar autofurgonu uz ietves Toronto centrā, nogalinot desmit cilvēkus, pārsvarā sievietes, un vēl 14 ievainojot.
Attiecības
2020. gada 30. maijs, 04:35

Jauna veida terorisms: naids pret sievietēm

Kas Jauns Avīze

Kanādā par slepkavību aizturēts 17 gadus vecs jaunietis kļuvis par pirmo cilvēku valstī, kurš apsūdzēts jauna veida terorismā, uz ko iedvesmo sieviešu nīdēju kustība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apsūdzētais Toronto centrā nodūra 24 gadus vecu masāžas salona darbinieci, uzbrukumā cita sieviete un kāds vīrietis ievainoti. Policija pievienojusi arī apsūdzības terorismā, atklājot, ka padsmitnieku iedvesmojusi tā dēvētā nebrīvprātīgā celibāta kustība – sieviešu nīdēju tīmekļa grupa.

Kustības biedri veikuši vardarbīgus uzbrukumus seksuāli aktīviem, izskatīgiem cilvēkiem, gan sievietēm, gan vīriešiem. Tomēr šī ir pirmā reize Kanādā, kad policija sieviešu nīdēju noziegumu atzinusi par terorismu.

“Apsūdzēto iedvesmojusi ideoloģiski motivēta vardarbīga ekstrēmistu kustība," paziņojusi Kanādas Karaliskā jātnieku policija. “Terorisms var tikt īstenots daudzās formās, un ir svarīgi uzsvērt, ka tas neaprobežojas ar kādu atsevišķu grupējumu, reliģiju vai ideoloģiju.”

Tieslietu speciālisti skaidro, ka šis ir robežšķirtnes notikums attiecībā uz Kanādas 2001. gada pretterorisma likumu un, iespējams, pirmais šāds gadījums pasaulē.

Nebrīvprātīgā celibāta kustība ziņu virsrakstos Kanādā nonāca jau 2018. gadā, kad kāds vīrietis, kurš pats sevi raksturoja kā tās biedru, uzbrauca ar autofurgonu uz ietves Toronto centrā, nogalinot desmit cilvēkus, pārsvarā sievietes, un vēl 14 ievainojot. Uzbrucējam Alekam Minasianam gaidāma tiesa par slepkavību, tomēr viņš terorismā nav apsūdzēts.

Pēdējo 20 gadu laikā Kanādā apsūdzības terorismā izvirzītas 60 reižu, bet pārsvarā tās bijušas saistītas ar "Al Qaeda" un "Islāma valsti".