foto: Shutterstock
Svarīgs jautājums Covid-19 pandēmijas laikā: vai gumijas cimdus var mazgāt?
Stila jaunumi
2020. gada 18. aprīlis, 06:20

Svarīgs jautājums Covid-19 pandēmijas laikā: vai gumijas cimdus var mazgāt?

Jauns.lv

Bailēs saslimt ar Covid-19 daudzi cilvēki sākuši lietot gumijas cimdus. Vai tas ir vajadzīgs, un vai gumijas cimdus var mazgāt, pētī huffpost.com.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Slimību kontroles un profilakses centri pasaulē iesaka cilvēkiem lietot cimdus, kad viņi dezinficē mājās esošās virsmas, un pēc katras tīrīšanas tos izmest. Ja izmantojat gumijas cimdus tikai tāpēc, lai atbrīvotos no koronavīrusa mājās, eksperti to atbalsta, taču ir daudz skeptiskāki par cimdu lietošanu ārpus mājas. 

Bet ko darīt, ja atrodaties ārpus savas mājas un vēlaties lietot cimdus, lai, piemēram, iepirktos veikalā?

Eksperti iesaka cimdus vispār nelietot

Viens iemesls, kāpēc veselības nozares speciālisti neiesaka lietot gumijas cimdus, ir tas, ka tie cilvēkiem palīdz aizmirst mazgāt rokas. Cimdi sniedz absolūtu drošības sajūtu, kas var būt maldinoša, tāpat, pat, ja esi tos valkājis ārpusē, atnākot mājās, jāmazgā rokas ar ziepēm.

Pasaules Veselības organizācija oficiālajā Facebook.com profilā dalījās ieteikumā, ka “regulāra roku mazgāšana pasargā cilvēku no saslimšanas ar COVID-19 vairāk nekā gumijas cimdu valkāšana”.

Cimdus ir grūti valkāt pareizi

Gan gumijas, gan lateksa cimdi ir domāti lietošanai vienu reizi. Tas ir tāpēc, ka tos novilkt un uzvilkt teju neiespējami, nepieskaroties savam ķermenim. Vispareizāk novilkt cimdus, ir tos izgriezt uz otru pusi, bet šādi tos pēc tam grūti dezinficēt, kā arī lietot atkārtoti.

  • Gumijas cimdus nav ieteicams mazgāt, tas var radīt bojājumus un mikroplaisas, pa kurām vīruss var piekļūt ādai.
     
  • Tāpat nav ieteicams lietot roku krēmu, jo tas var bojāt cimdu aizsargslāni.
     
  • Ja plāno cimdus dezinficēt un lietot atkārtoti, ņem vērā, ka vairums cilvēku rokas ir vieglāk notīrīt nekā cimdus.
     
  • Vairākkārt mazgāti cimdi kļūst trausli un var viegli saplīst. Taču tavas rokas var mazgāt vairākkārt, nekas tām nenotiks.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās