foto: Shutterstock
Bezmaksas ērču potes bērni varēs saņemt 26 novados
2020. gadā par augsta riska teritorijām atzīti 26 Latvijas novadi.
Bērni
2020. gada 27. marts, 11:02

Bezmaksas ērču potes bērni varēs saņemt 26 novados

Mammamuntetiem.lv

Arī šogad visiem bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta ērču endēmiskajā teritorijā, valsts nodrošina bezmaksas vakcinācijas kursu pret šo bīstamo infekcijas slimību. 2020. gadā par augsta riska teritorijām atzīti 26 Latvijas novadi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vakcinācijas kalendārā ir noteikts, ka valsts apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu:

  • 100% apmērā bērniem vecumā no viena gada līdz 18 gadiem, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā;
     
  • 100% apmērā bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas.

Neatkarīgi no pacienta deklarētās dzīvesvietas valsts kompensē vakcināciju pret ērču encefalītu 50% apmērā visiem bērniem līdz 24 mēnešu vecumam (kompensējamo medikamentu M saraksts). Jāatzīmē, ka bērniem šo vakcināciju rekomendē veikt ne agrāk kā no viena gada vecuma.

Kas ir ērču endēmiskās teritorijas

Iespēja pēc ērces koduma saslimt ar ērču encefalītu dažviet Latvijā ir ievērojami augstāka nekā citur. Šādas vietas tiek atzītas par ērču encefalīta endēmiskajām teritorijām. Reizi gadā, veicot epidemioloģiskās uzraudzības datu analīzi par saslimstību ar bīstamo infekcijas slimību iepriekšējo piecu gadu periodā (tātad šogad tiek ņemti vērā dati no 2015. gada līdz 2019. gadam), Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izveido ērču encefalīta endēmisko teritoriju sarakstu.
 
2020. gadā ērču encefalīta endēmisko teritoriju sarakstā ir iekļauti 26 novadi (alfabētiskā secībā):
 
Aizputes novads;
Alsungas novads;
Baldones novads;
Dundagas novads;
Durbes novads;
Engures novads;
Grobiņas novads;
Jaunpiebalgas novads;
Jaunpils novads;
Kandavas novads;
Kuldīgas novads;
Ķeguma novads;
Līgatnes novads;
Mālpils novads;
Neretas novads;
Nīcas novads;
Pārgaujas novads;
Pāvilostas novads;
Priekules novads;
Priekuļu novads;
Rojas novads;
Rucavas novads;
Skrundas novads;
Talsu novads;
Vaiņodes novads;
Ventspils novads.

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, ērču encefalīta endēmiskajās teritorijās kopumā deklarēti 30 680 bērni.
 
Saslimstībai pieaugot, par augsta riska teritorijām ir atzīti un līdz ar to sarakstā iekļauti četri novadi: Mālpils, Priekuļu, Ķeguma un Baldones novads. Šajos novados valsts apmaksāta vakcinācija 2020. gadā var tikt uzsākta 4465 bērniem.

Kā saņemt bezmaksas vakcināciju

Visi bērni, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta kādā no endēmiskajām teritorijām, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksātu pilnu vakcinācijas kursu pret ērču encefalītu un revakcināciju.
 
Taču jāņem vērā, ka valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu var veikt tikai tie ģimenes ārsti, kuru pamatprakse ir reģistrēta endēmiskajā teritorijā.

Ko darīt, ja deklarētā dzīvesvieta ir novadā, kas iekļauts ērču encefalīta endēmisko teritoriju sarakstā, bet ģimenes ārsta prakse reģistrēta citur?
Šādā gadījumā pacientam ir jāvēršas pie jebkura cita ģimenes ārsta, kurš praktizē deklarētās dzīvesvietas administratīvajā teritorijā, skaidro SPKC.
 
Piemēram, bērna dzīvesvieta ir deklarēta Pāvilostā, bet pie ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts Rīgā, kur ikdienā dzīvo un strādā viņa vecāki. Par spīti tam, ka Rīga nav iekļauta ērču encefalīta endēmisko teritoriju sarakstā, bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Pāvilostas novads ir iekļauts endēmisko teritoriju sarakstā. Lai saņemtu vakcināciju, jādodas pie kāda ģimenes ārsta, kura pamatprakse reģistrēta Pāvilostas novadā, iepriekš vizīti saskaņojot. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās