Dzīvesstils
2020. gada 13. marts, 04:41

Ja vari paiet, varēsi arī nūjot. Māca sertificēta nūjošanas trenere

"100 Labi Padomi"

Staigāšana ir viens no labākajiem veidiem, kā ķermeni pieradināt pie kustībām. Bet, lai cik laba arī būtu staigāšana, organisms pie tās ātri pierod, tādēļ kājošanu papildini ar citām nodarbēm. Viena no tādām nodarbēm ir nūjošana, kura uzlabo imunitāti, stiprina ķermeni un mazina spriedzi. Konsultē sertificēta B kategorijas nūjošanas trenere Ināra Ikauniece.

Konsultē sertificēta B kategorijas nūjošanas trenere Ināra Ikauniece.

Ir daudz informācijas par nūjošanu, taču nūjošanas trenere Ināra Ikauniece iesaka ikvienam nūjot gribētājam konsultēties ar treneri vai instruktoru, lai nekaitētu veselībai. Nūjošanas treneru konsultācijas daudzviet ir bez maksas, un treneris katram sniegs individuālu konsultāciju, rekomendēs ieteicamo slodzi, ņemot vērā vecumu, veselības stāvokli un fizisko sagatavotību, kā arī ieteiks pareizu nūju garumu, kas ir tik svarīgi nūjošanā. 

Ja esi aizgājis pie instruktora, apguvis nūjošanas pamatus un vēlies turpmāk ar nūjošanu nodarboties individuāli, ar vienu trenera konsultāciju būs par maz. Ir jāiemācās pareizi elpot un pareizi sadalīt slodzi, kā arī pareizi kustināt rokas, nesaliecot tās elkonī.

Ināra iesaka ievērot mērenību un nūjot tādā tempā, lai nerodas aizdusa. “Nūjojot ir jāspēj gan sarunāties, gan dziedāt, gan vērot apkārtni – intensīvi, bet nepārslogojot sevi,” pamāca trenere. Viņa uzsver, ka galvenais ir sākt nūjot – kaut reizi nedēļā. Ar laiku darīt to regulāri, bet ne katru dienu, jo slodze ir jāmaina. Vecuma grupā virs 40 gadiem ir jāsāk ar 40 minūtēm, katru reizi palielinot nūjošanas ilgumu, līdz sasniedz pusotru stundu. Jo vairāk gadu, jo lēnāk organisms ir jāpieradina pie slodzes – lai nebūtu traumu un nūjošana sniegtu prieku. Tāpēc pirmajās nodarbībās, iespējams, vajadzēs ik pa laikam apsēsties un ievilkt elpu. Noteikti līdzi paņem kādu konfekti, jo, aktīvi darbojoties, var nokristies cukura līmenis.

Neaizmirsti!

1. Pirms sporto, iekustini visus locekļus – mierīgi izvicini rokas, izkustini kājas, paapļo plecus. Arī pēc sportošanas kārtīgi izstaipi visu ķermeni.

2. Ģērbies kārtām – viena kārta cieši pie ķermeņa, tad flīsa apģērba kārta un pa virsu – vējjaka. Svarīgi ir ģērbties kārtām, lai gaiss iet cauri apģērbam, un, ja kļūst par karstu, ir, ko novilkt.

3. Staigāšanai un nūjošanai ļoti svarīgi ir pareizi apavi. Tiem ir jābūt purngalā brīviem, pat paplatinātiem priekšējā daļā. Ja apavi būs par ciešu, dabūsi tulznas. Apaviem ir jābūt līdz potītēm, lai tās var brīvi kustēties.

4. Ņem līdzi ūdeni! Ja domā pieveikt lielāku gabalu, ieliec kabatā konfekti; pēc fiziskās slodzes tā lieti noderēs.

5. Dari to kompānijā! Īpaši, ja esi labākajos gados, ir svarīgi, lai blakus būtu cilvēks, kas vajadzīgā brīdī palīdzēs.