foto: Unsplash
Kā vakarā atlaist stresu un nomierināties?
Attiecības
2019. gada 27. novembris, 21:17

Kā vakarā atlaist stresu un nomierināties?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Kā vakarā tikt galā ar dienas sasprindzinājumu, māca žurnāls "100 Labi Padomi".

1. Paslavē sevi par dienā paveikto visās jomās un tikai par darba paveikto daļu – par labo, lai arī kādreiz tas ir niecīgs procents no iecerētā.

2. Ja kāds plānotais darbiņš nav pagūts, pieņem konkrētu lēmumu attiecībā uz to: vai nu nedaru un aizmirstu uz visiem laikiem, vai ierakstu plānotājā uz rītdienu vai citu dienu. Un aizmirsti uz nakti, jo miegā to nedarīsi.

3. Ja darbs ir liels, vienā dienā nepaveicams, šīs dienas paveikto daļu atdali kā atsevišķu darbu, novērtē par labu esam un galvā šīsdienas uzdevumu beidz. Ja tajā dienā paveikta tikai desmitā daļa no visa, uztver to kā atsevišķu šodienas darbu un "atlaid". Paslavē sevi par paveikto!

4. Ja pa galvu maisās nepabeigtības noskaņa, esi nepareizi izvirzījis mērķus. Visbiežāk grēko, izvirzot mērķi, kas nav atkarīgs no paša, bet no kāda cita. Kamēr otrs nav izdarījis tā, kā esmu cerējis, gandarījuma un darba pabeigšanas sajūtas nav.

Pajautā sev tikai par savu atbildības daļu – vai esmu no savas puses izdarījis visu iespējamo? Ja jā, atslābsti, ja ne, pieņem šo mācību un izlem, ko darīsi nākotnē. Ņem par labu šīsdienas veikumu un arī atlaid stresu. 

5. Iespējams, pa galvu riņķo kādas domas, kuras no apziņas esi izstūmusi. Uzmanību! Tieši šīs domas mēdz vispostošāk ietekmēt mūsu fizioloģiju! Tās parasti ir ar emociju enerģiju pārpilnas un sāpīgas – īstas stresa zemūdenes. Ja ir mazs kreņķītis, labi noder mazā ģimenes psihoterapija – izstāsti kādam tuviniekam to, saņem uzmundrinājumu, un tev paliks vieglāk. Miljoniem ģimeņu pie vakara tējas tases tā ir pierasta prakse.

Bet, ja kreņķītis lielāks un negribas to stāstīt un vispār par to domāt… Iedomāties pamatīgu ozola kasti, ko pa nakti varētu nolikt vai pagultē, vai gultas kājgalī. Un visus vārdā nesaucamos kreņķus iztēlē pa vienam samet lādē, aiztaisi vāku un aizslēdz ar atslēgu. Pasaki sev – šonakt es atpūtīšos, bet kreņķi lai paliek lādē līdz brīdim, kad gribēšu un spēšu tos atrisināt.

6. Stresi, jo sevišķi zemapziņas, mēdz paslēpties ķermeņa saspringumos. Pret tiem ir ļoti delikāts ierocis – tos apmāna, atbrīvojot muskuļus. Pa muskuļu grupām, sākot no galvas, ieelpojot sasprindzina muskuļus, bet izelpojot – pilnībā atbrīvo. Elpošanai pieliek ar domu spēku – izelpo ārā, prom. Piedomā par to, ka šonakt vēlies gulēt mierīgi un brīvi, vēlies atdot, atlaist...