foto: ekrānuzņēmums no video
"Atstājiet viņu bērnunamā, un mēs ļausim pamēģināt vēlreiz bez maksas" - klīnika Krievijā sievieti apaugļo ar nevesela donora spermu
Svetlana ar meitu Niku
Bērni
2019. gada 3. oktobris, 06:43

"Atstājiet viņu bērnunamā, un mēs ļausim pamēģināt vēlreiz bez maksas" - klīnika Krievijā sievieti apaugļo ar nevesela donora spermu

Jauns.lv

Krievijā dzīvojošā Svetlana Borodulina nolēma vērsties Čeļabinskas klīnikā, lai veiktu mākslīgo apaugļošanu, jo viņas vīrs bijis neauglīgs. Klīnikas izvēlētais spermas donors izrādījies nevesels, tāpēc sievietei piedzimis bērns ar invaliditāti - spinālo muskuļu atrofiju. Tagad Svetlana klīniku sūdz tiesā.

Svetlana, kurai tagad jau ir pāri 40, pēc apprecēšanās ar savu otro vīru ļoti gribēja bērnu, bet viņas laulātais diemžēl bijis neauglīgs. Sieviete nolēmusi vērsties medicīnas iestādē, lai savu sapni piepildītu. Klīnikā viņai solīts veselīgs bērniņš.

foto: ekrānuzņēmums no video
Svetlana ar meitu Niku

Mazajai Nikai tagad ir divarpus gadi. Pretēji klīnikas darbinieku sacītajam, viņa piedzima ar spinālo muskuļu atrofiju -  tā ir neiromuskulāra saslimšana, kam raksturīgs muskuļu vājums un atrofija. 

foto: ekrānuzņēmums no video
Mazā Nika

Nikas ārstēšana Svetlanai maksā bargu naudu. Bērna ar īpašām vajadzībām piedzimšanu nav spējis pārdzīvot Svetlanas vīrs, tāpēc laulība izjukusi. Neskatoties uz to, vīrietis Niku regulāri apciemojot. "Klīnikā man apsolīja normālu, veselu bērniņu. Viņi manā priekšā uzgleznoja tik skaistu ainu. Es veicu visus nepieciešamos medicīniskos testus, nežēloju nekādu naudu, jo tas taču bija bērna dēļ," par piedzīvoto, gatavojoties apaugļošanas procedūrai, stāsta Svetlana.

foto: ekrānuzņēmums no video
Mazā Nika

Sieviete arī vairākkārt klīnikā pārjautājusi, vai visi spermas donori iepriekš tikuši pārbaudīti, uz ko darbinieki atbildējuši apstiprinoši. 

Lai gan sākumā šķitis, ka Nika ir vesela, slimība sākusi attīstīties 4 mēnešu vecumā. Viņa bijusi ļoti lēna un nav spējusi noturēt galviņu. Svetlana meitu aizvedusi pie neirologa, kurš pateicis, lai jaunā māmiņa meitai "gatavo zārku". "Es visa drebēju, es nespēju viņam noticēt," stāsta Svetlana.

Pēc ārsta vizītes viņa devusies uz klīniku, kur darbinieki viņai ieteikuši meitu atstāt bērnunamā. Svetlanai piedāvāts bez maksas veikt atkārtotu apaugļošanu ar cita donora spermu. Darbinieki piedāvājuši donoru, kura veselība pārbaudīta ārpus Krievijas, Eiropā.

foto: ekrānuzņēmums no video
Klīnikas direktore Olga Berstova

Klīnikas direktore Olga Berestova konkrēto situāciju komentēt atteikusies, bet atklājusi, ka izveidojusies reta situācija, kad donors un paciente pārnēsājusi vienu un to pašu ģenētisko patoloģiju. Zināms, ka spinālā muskuļi atrofija tiek mantota autosomāli recesīvā formā. "Šī ir ļoti reti sastopama mutācija, un tā sagadījies, ka šo mutāciju pārnēsā gan paciente, gan donors," stāsta Berestova.

foto: ekrānuzņēmums no video
Mazā Nika

Kā atklāj klīnikas advokāte Anastasija Baraņņikova, donori tiek pārbaudīti saskaņā ar Krievijas likumiem, kas neietver "recesīvo ģenētisko slimību" skrīningu. Svetlana no klīnikas vēlas piedzīt kompensāciju par zālēm, kas nepieciešamas Nikai. Viena injekcija slimības ārstēšanai izmaksā aptuveni 115 000 eiro.

Tēmas