foto: AFP/Scanpix
Vācijā apspriež Merkeles veselību: ja dreb kanclere, dreb visa valsts
Angela Merkele.
2019. gada 3. jūlijs, 06:17

Vācijā apspriež Merkeles veselību: ja dreb kanclere, dreb visa valsts

Jauns.lv

Par Vācijas kancleres Angelas Merkeles veselību viņas ilgajos valdīšanas gados nebija nekādu šaubu. Tā tika uzskatīta par ideālu, neraugoties uz milzīgo fizisko slodzi. Taču pēdējās nedēļās kancleres fiziskajam stāvoklim uzmanību pievērsusi ne vien prese un Vācijas vēlētāji. Tiek vēstīts, ka Merkele nokļuvusi arī ārvalstu izlūkdienestu uzmanības lokā.

Pēc 18. jūnijā notikušās Merkeles tikšanās ar Ukrainas prezidentu, kad kanclere savus drebuļus skaidroja ar dehidratāciju, daudz šaubu par to nebija. 30 grādu karstums un saspringtā dienaskārtība var iedragāt pat visstiprāko veselību. 

foto: AFP/Scanpix
Angela Merkele.

Taču pēc tam, vairāk nekā nedēļu vēlāk, kad Merkele stāvēja blakus Vācijas prezidentam Frankam Valteram Šteinmeieram, viņas drebēšana atkārtojās, un bija acīmredzams, ka kancelere to ir grūti noslēpt. 

Merkeles komanda to skaidro ar psiholoģisko efektu. "Uztraukumam nav iemesla. Atmiņā nāca incidents pagājušajā nedēļā, tāpēc bija šāda situācija šodien. Tas ir psiholoģisks process," viņas pārstāvjus citē "Stuttgarter Zeitung".

Vācijas līderei visu skatieni pievērsās arī Japānā notikušajā G-20 samitā, kur kādā no tikšanās reizēm kanclere izskatījās mazliet miegaina. Ja nebūtu šo divu incidentu, visticamāk, to neviens pat nepamanītu.

foto: EPA/Scanpix
Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele G20 samitā Osakā 2019. gada 29. jūnijā.

Uzzināt ko vairāk cenšas ne tikai Vācijā. Kā, atsaucoties uz vācu presi, vēstī "Forbes", arī ārzemju izlūkdienesti interesējas par Merkeles veselību, cenšoties noskaidrot, vai pēdējo nedēļu notikumi patiešām ir tādi, kā tos cenšas pasniegt Merkeles komanda.

Kādam no rietumu izlūkdienestiem esot informācija, ka Vācijas kanclerei ir "neiroloģiskas problēmas", raksta "Forbes".

foto: REUTERS/SCANPIX
Vācijas kancleres Angelas Merkeles rokas G20 samitā Osakā 2019. gada 29. jūnijā.

Līdz šim demonstrējusi dzelžainu izturību

Vācijas presē minējumi ir visdažādākie. Daži uzskata, ka kanclere ir kļuvusi ievainojama un min, vai tas paātrinās jau plānoto līderu maiņu partijā. Daži konstatē - darba vizītes, desmitiem stundu gari lidojumi un neierobežotās darba stundas atsaucas uz veselību. Taču, ja būtu nopietnas problēmas, kas Merkelei traucētu strādāt, to noslēpt nebūtu iespējams.

"Focus" citē Vācijas ģimenes ārstu asociācijas vadītāju Jākobu Bergeru, kurš pēc 18. jūnija incidenta sacīja, ka neredz iemeslu lielam uztraukumam, taču, drebuļiem atkārtojoties, sacīja, ka "medicīniskie izmeklējumi ir jāveic pēc iespējas ātrāk".

Bergers pilnībā izslēdz domu, ka Merkeles drebēšana ir Pārkinsona slimības simptomi.

"Tāds cilvēks kā Angela Merkele, kura bez apstājas strādā un dodas no viena pasākuma uz otru, var noslēpt simptomus, bet viņas ārstiem būtu jāatklāj šī informācija," BBC Krievijas ziņu dienests citē publikāciju "Focus".

"Bild" žurnālists Francs Jozefs Vāgners, kuru citē BBC, raksta, ka Merkele ir kļuvusi ievainojama.

foto: REUTERS/SCANPIX
Angela Merkele Eiropas Savienības līderu tikšanās laikā 2019. gada 2. jūlijā Briselē.

"Problēma ir tajā, ka kanclere nedrīkst drebēt. Ja dreb kanclere, dreb visa valsts. Kanclerei ir jābūt dzelzs veselībai. Viņa ceļas pirms rītausmas un risina sarunas līdz vēlai naktij. Gandrīz nemaz neguļ," vēstīts rakstā, kura autors iesaka Merkelei "vienkārši palikt gultā". 

Izdevums spekulē, ka drebuļu iemesls varētu būt šķidruma zaudēšana, hipoglikēmija vai hipoglikēmiskais šoks.

"Taču - vai aiz tā neslēpjas kas nopietnāks? Vai mums būtu jāaizdomājas par viņas pirmstermiņa atkāpšanos, kā to piedāvā kāds ietekmīgs Kristīgi demokrātiskās savienības politiķis," retoriski jautā cits Vācijas izdevums "Tagesspiegel".