Eļļa – vislabākā alternatīva piesātinātajiem taukiem
2019. gada 23. janvāris, 07:11

Eļļa – vislabākā alternatīva piesātinātajiem taukiem

Jauns.lv

Tauki ir nozīmīga mūsu uztura sastāvdaļa, lai arī reizēm dietologi pret to iebilst. Tauki apgādā organismu ar neaizvietojamajām taukskābēm (piesātinātajām un nepiesātinātajām), kuras ir nepieciešamas taukos šķīstošo vitamīnu A, D, E un K uzņemšanai organismā un enerģijas uzturēšanai.

Ēdiena gatavošana vienmēr ir saistīta ar iespējām uzlabot tā garšu ar visdažādākajām garšvielām vai piedevām, taču arī tikai eļļas izmantošanas iespējas ir teju neierobežotas. Speciālisti piedāvā izmēģināt dažādus eļļas veidus – gan to maigās garšas, gan eļļu sastāvā esošo derīgo nepiesātināto tauku un polinepiesātināto taukskābju dēļ. Bez piesātinātajiem un nepiesātinātajiem taukiem, kuri atrodami visdažādākajos produktos, tiek patērēts arī daudz tā dēvēto transtaukskābju, kas tiek ražotas rūpnieciski. Viszemākā uzturvērtība ir piesātinātajiem un transtaukiem, t.i., pārstrādātajiem taukiem. Omega-3 taukskābju daudz ir linsēklās, valriekstos, čia sēklās un kaņepju sēklās, lapu dārzeņos, zivīs, meža dzīvnieku un ar zāli barotu liellopu gaļā, kā arī augu eļļās – īpaši rapšu, linsēklu un kaņepju eļļā.

Jebkuru eļļu var dēvēt par piesātināto un nepiesātināto tauku maisījumu, taču dažādu eļļas veidu sastāvā tauku attiecība ir atšķirīga. Mononepiesātinātos un polinepiesātinātos taukus – omega-3 un omega-6 taukskābes satur augu izcelsmes produkti: rieksti, graudi, dārzeņi, augļi, sēklas un no tiem iegūtās eļļas. Šīs taukskābes ir ļoti nozīmīgas cilvēka organismam, jo ir neaizstājamas – organismā tās pašas neveidojas. Rapšu eļļai, salīdzinot ar citu veidu eļļām, ir unikāls ķīmiskais sastāvs, tajā ir vismazākais piesātināto taukskābju daudzums un tā ir bagāta ar būtiskākajām polinepiesātinātajām taukskābēm, piemēram, omega-3 un omega-6. Speciālisti iesaka cilvēkiem šīs polinepiesātinātās taukskābes uzņemt ik dienas ar uzturu, turklāt optimālā attiecībā, kas tieši arī raksturīga rapšu eļļai (omega-3 : omega-6 = 1:2).  

Šefpavāri iesaka tirdzniecības vietās pameklēt un izmēģināt eļļas, kas spiestas no dārzeņiem, riekstiem vai sēklām – no avokado līdz pistācijām vai rapsim. Tās var izmantot ēdienu cepšanai vai pievienot salātiem. Rapšu eļļa tiek augstu vērtēta īpašās tīrības dēļ. Ļoti bieži runājot par rapsi iztēlē nāk prātā lēta, gandrīz bezgaršīga eļļa, kas piemērota vien fritēšanai. Taču īpaši tīras rapšu eļļas garša ir ļoti intensīva, zāļaina un pēc garšas atgādina kviešu zelmeņu sulu, taču ar eļļas konsistenci. Šīs intensīvās garšas dēļ rapšu eļļu iesaka pievienot ēdieniem tieši pirms pašas pasniegšanas. Ar rapšu eļļu var apslacīt gaļas cepeti, dārzeņu salātus vai itāļu “frittata”.  

Latvijas iedzīvotāji pārtikā joprojām lieto daudz dzīvnieku izcelsmes tauku, tāpēc viņu uzturā ļoti pietrūkst polinepiesātināto taukskābju, kas ir sastopamas vairāku eļļu sastāvā. Ļoti būtiska ir arī to procentuālā attiecība. Šo trūkumu var labi aizpildīt rapšu eļļa vai tās maisījumi ar citām eļļām. Speciālisti iesaka cilvēkam ik dienas kopā ar uzturu uzņemt 1-2 g polinepiesātināto taukskābju. Turklāt kopā ar taukiem un eļļu organisms uzņem un pārstrādā taukos šķīstošos dabīgos vitamīnus A, E, K, F un D, kuru pārpalikums, atšķirībā no sintētiskajiem vitamīniem, organismā neuzkrājas.

Reklāmas raksts tapis ar EU.