foto: Facebook.com
Latvijas ārsti liedz ar vēzi sirgstošajai Sanitai Zutei veikt ģenētisko testu - bez nosūtījuma tas nav iespējams
2018. gada 29. novembris, 10:39

Latvijas ārsti liedz ar vēzi sirgstošajai Sanitai Zutei veikt ģenētisko testu - bez nosūtījuma tas nav iespējams

Jauns.lv

Ar dzemdes kakla vēzi sirgstošajai 31 gadu vecajai modelei Sanitai Zutei Latvijas ārstu konsīlijs atteicis iespēju veikt ģenētisko testu, ar kura palīdzību varētu noteikt, kādas ir audzēja šūnas un kuri medikamenti uz šīm šūnām iedarbojas visefektīvāk.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sanitas māte Judītē "Facebook" atbalsta grupā paudusi savu sašutumu par konsīlija negrozāmo lēmumu. Proti, lai varētu veikt ģenētisko testu, nepieciešams onkologa nosūtījums, taču Sanitai tādu atsakās sniegt, jo lēmums par paliatīvo aprūpi esot negrozāms. 

Diemžēl bez šāda nosūtījuma testu nav iespējams veikt pat tad, ja to lemts darīt par saviem līdzekļiem.  "Mans prāts nespēj aptvert, kā var aizliegt cilvēkam un viņu tuviniekiem cīnīties par viņa dzīvi?", "Facebook" grupā raksta Judīte. 

Kamēr daļa cilvēku pauž atbalstu Sanitas ģimenei, citi joprojām neslēpj sašutumu par modeles sāktonējo izvēli - ārstēties ar netradicionālo medicīnu. 

Jau vēstīs, ka šā gada augusta beigās 31 gadu vecā Sanita, kura ir 10 gadus veca dēla mamma, lūdza cilvēku palīdzību savas dzīvības glābšanā.

Sanita ir modele, daudzi viņu atpazīs Latvijā iemīļotu produktu reklāmās, dažās arī kopā ar dēlu. Darba dēļ Sanita daudz laika pavadījusi ārpus Latvijas. “2016. gadā man bija vislabākā manas dzīves vasara, bija iespēja pavadīt to ar savu 8 gadu veco dēlu Ibizā. Viss šķita pārāk labi, lai būtu patiesība”, atzīst Sanita. Drīz pēc tam Sanita sajuta veselības problēmas, domāja, ka tas saistīts ar darba slodzi. Taču pavisam drīz jau tika uzzināts patiesais sliktās pašsajūtas cēlonis – dzemdes kakla vēzis. Tika nozīmēta operācija, taču Sanita meklēja alternatīvas iespējas ārvalstu klīnikās. Viņa ārstējās ar saudzējošām metodēm, lai maksimāli attālinātu un varbūt pat izvairītos no operācijas. Šovasar Sanita devās uz klīniku Londonā. Viņas veselības stāvoklis strauji pasliktinājās, viņa cieta stipras sāpes, strauji zaudēja svaru, kas arī ierobežo šobrīd iespējamās ārstniecības iespējas. 

Sanita atteicās no Latvijā piedāvātās paliatīvās aprūpes un, pateicoties cilvēku palīdzībai, kopš septembra sākuma Sanita ārstējas Vācijas Integratīvās medicīnas onkoloģiskajā klīnikā Hospital Dr. Herzog, kas piedāvā saudzējošu, organisma pašatveseļošanās spēkus stiprinošu terapiju kopā ar ķīmijterapiju. 

Pēc atgriešanās no Vācijas klīnikas, Sanitai bija jāgūst Latvijas onkologu konīslija slēdzies. Diemžēl tas bija nemainīgs, proti, viss, ko Sanitai Zutei var piedāvāt mūsu valstī, ir paliatīvā aprūpe. Tikmēr meitenes ģimene nolēma nepadoties, bet veikt īpašu ģenētisko testu, lai noskaidrotu, vai konkrētie medikamenti uz viņas audzēja šūnām iedarbojas efektīvi. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas