Lavašs. Noder, kad nav daudz laika gatavot
Gatavās, veikalā nopērkamās lavaša plāksnes ir brīnišķīgs risinājums ikreiz, kad nav daudz laika, lai stāvētu pie plīts, un kad piesakās ciemiņi, bet mājās nekādu gardumu nav. Lavaša plāksnes ir nopērkamas veikalos un vienkārši uzglabājamas arī mājās.
Lavaša pica ar sieru un desu
Šajā receptē labāk izmantot nevis maurlociņus, bet lielākus lokus, lai cepšanas laikā tie neapdegtu un nekļūtu rūgti. Taču var iztikt arī bez lociņiem un gatavu picu apkaisīt ar bazilika lapiņām.
1 pica
25 minūtes pagatavošanai
2 plāni apaļie lavaši
150 g rīvēta cietā siera
100 g desas (pēc izvēles)
2 sīpoli
1 tomāts
4 ēdk. majonēzes
1–2 ēdk. sakapātu loku
1. Desu sagriez plānās ripiņās un pēc tam vai nu pārgriez uz pusēm, vai sagriez četrās daļās. Nomizotu sīpolu pārgriez uz pusēm un sagriez plānās šķēlītēs. Arī tomātu pārgriez uz pusēm un pēc tam sagriez šķēlītēs.
2. Vienu lavašu ieklāj picas veidnē vai pannā un apzied ar 2 ēdk. majonēzes. Uzklāj virsū otru lavašu un apzied ar atlikušo majonēzi.
3. Uz lavaša kārto sīpolu un desas šķēlītes, pēc tam tomātus. Pārkaisi ar lokiem.
4. Vienmērīgi pārber rīvēto sieru.
5. Liec 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes.
Lavaša strūdele ar ābolu pildījumu
Pildījumu var bagātināt arī ar žāvētiem augļiem, riekstiem un dažādām garšvielām.
1 strūdele
1 stunda pagatavošanai
1 armēņu lavaša plāksne
4 āboli
3 ēdk. cukura
2 ēdk. rozīņu
1 tējk. malta kanēļa
½ glāzes sasmalcinātu valriekstu
kausēts sviests apziešanai
pūdercukurs apkaisīšanai
1. Ābolus nomizo un mīkstumu sagriez plānās šķēlēs.
2. Liec katliņā, pieber rozīnes, pārkaisi ar cukuru un uz mērenas uguns, ik pa laikam saudzīgi apmaisot, sautē, līdz puse šķidruma izvārās. Iemaisi kanēli.
3. Lavašu izklāj uz dēlīša, dāsni apzied ar sviestu.
4. Virsū liec ābolu un rozīņu maisījumu un vienmērīgi izlīdzini, lai paliktu 5 cm brīvas malas. Pārkaisi ar riekstiem.
5. Uzmanīgi saritini un apzied ar kausētu sviestu.
6. Liec uz plāts, ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep, līdz virspuse kļūst zeltaini brūna.
7. Izņem no krāsns, mazliet atdzesē un apkaisi ar pūdercukuru.