Dzīvesstils
2018. gada 13. jūnijs, 12:37

25 interesanti fakti, ko tu vēl nezināji par princeses Diānas kāzām

Kasjauns.lv

Princese Diāna un princis Čārlzs salaulājās 1981. gada 29. jūlijā. Lai gan notikums ir sens, un visiem labi zināms, kādas šai savienībai bija beigas, cilvēki aizvien atceras grandiozo kāzu ceremoniju, kādu Londona iepriekš nebija pieredzējusi.

Velsas princeses Diānas kāzas vēroja visā valstī un vēl tālu aiz tās robežām. Nav šaubu, ka šis notikums bija kā grandioza bagātības un gaumes ekspozīcija. Taču tieši nianses, ar ko princese papildināja savu kāzu dienu, atšķīra tās no citām, un padarīja par notikumu, ko cilvēki nav aizmirsuši vēl šodien.

Kāzas vēroja vismaz 750 miljoni cilvēku

foto: Vida Press

Saskaņā ar žurnāla „Vanity Fair” rīcībā esošo informāciju, prinča Čārlza un lēdijas Diānas Spenseres kāzas 1981. gada 29. jūlijā vēroja vismaz 750 miljoni skatītāju. Šīs aizvien ir visu laiku visvairāk skatītās kāzas pasaules vēsturē.


Viņai bija 27 kāzu tortes

foto: Vida Press

Lielāko daļu no kāzu tortēm jaunajam pārim uzdāvināja laba vēlētāji. Princeses Diānas un prinča Čārlza galveno kāzu torti gatavoja šefs Deivids Eiverijs no Karaliskās flotes kulinārijas skolas.


Faktu par saderināšanos slēpa kāda SVARĪGA iemesla dēļ

foto: Vida Press

Par to, ka princis Čārlzs bildinājis lēdiju Diānu Spenseri karaļnams nepaziņoja publiski uzreiz. Viņi šo priecīgo vēsti glabāja noslēpumā līdz brīdim, kad Diāna izvēlējās sev tādu saderināšanās gredzenu, kāds viņai patīk. Princese izdarīja izvēli par labu krāšņam Ceilonas safīra gredzenam no „Garrand & Co Ltd.” kolekcijas. 18 karātu baltā zelta gredzenu rotā 12 karātu ovāls safīrs un 14 lieli briljanti.


Vinstona Čērčila mazmeita bija viena no Diānas līgavas māsām

foto: Vida Press

Klementīne Hambo (saukta par Klemiju) bija savulaik populārā britu premjerministra Vinstona Čērčila mazmeita un Diānas kāzās arī viena no līgavas māsām. Tas, ka Klemija ir Čērčila radiniece, izrādījās tikai sagadīšanās. Diāna viņu izvēlējās par vienu no līgavas māsām, jo Klemija bija viņas mīļākā audzēkne, kad Diāna strādāja par audzinātāju bērnudārzā Londonā.


Līgavas kleitas autoriem nācās būt īpaši piesardzīgiem, lai saglabātu noslēpumu

foto: Vida Press

Diānas līgavas kleitas autori ir Emanuelu ģimene. Viņi savos dokumentos Diānu nosauca par „Deboru”, lai nevienam nerastos aizdomas, ka darina tērpu nākamajai Velsas princesei. Ģimene arī algoja apsardzi, lai kāds visu laiku uzmanītu bezgala dārgo tērpu.


Kāzu kleitas pirmā kopija veikalos nonāca jau piecas stundas pēc ceremonijas

foto: Vida Press

Tai bija jābūt entuziasma pārpilnai šuvējai, lai to paveiktu tik rekordīsā laikā!


Kāzu kurpes speciāli bija darinātas ar zemu papēdi, lai viņa nebūtu garāka princi Čārlzu

foto: Vida Press

Princis Čārlzs un princese Diāna abi bija aptuveni 1.77 m gari, tāpēc līgava izvēlējās kāzu dienai kurpes uz zema papēža. Dizaineri zoles papildināja ar velvetu, lai līgava savā Lielajā dienā nepaslīdētu un nenokristu.


Diānas laulību ceremonija notika Svētā Pāvila katedrālē nevis Vestminsteras abatijā

foto: Vida Press

Parasti karaliskajām kāzām izvēlas Vestminsteras abatiju, taču sabiedrības milzīgā interese par Diānas un prinča Čārlza romānu (ceremoniju klātienē vēroja 3 500 cilvēku) lika pieņemt lēmumu, ka tik grandiozam pasākumam piemērota var būt vienīgi Svētā Pāvila katedrāle Londonā.


Diāna bija pirmā karaliskā līgava, kura zvērestā nesolīja „pakļauties” vīram

foto: Vida Press

Princese Diāna bija pirmā, kura no kāzās dotā klasiskā laulību zvēresta apzināti izlaida rindiņu par „pakļaušanos” vīram. Pateicoties Diānas izvēlei un drosmei, pēc viņas „pakļaušanos” nesolīja arī citas līgavas – arī Kembridžas hercogiene Ketrīna un Saseksas hercogiene Megana.


Čārlzs Diānu bildināja pēc 12 randiņiem

foto: Vida Press

19 gadus vecā lēdija Diāna Spensere piekrita kļūt par 31 gadu vecā Velsas prinča Čārlza sievu tikai pēc 12 randiņiem!


Uz Diānas kāzām slavenības neaicināja

foto: Vida Press

Mūsdienās karaliskās kāzas apmeklē daudz sabiedrībā zināmu cilvēku no šovbiznesa aprindām, taču lēdijas Diānas un prinča Čārlza kāzās tā nebija.
Keitas Midltones un Meganas Mārklas kāzās lūgto viesu skaitā bija ļoti daudz slavenību.


Vismaz 600 000 cilvēku izgāja ielās, lai svinētu karaliskās kāzas

Todien Londonas ielās 600 000 cilvēku lielo pūli uzmanīja vairāk nekā 6 000 policistu, kas rūpējās par kārtību grandiozajā tautas sanākšanā par godu Diānas un Čārlza kāzām.


Diānas kleita bija rotāta ar 10 000 pērlēm

foto: Vida Press

Tu izlasīji pareizi, šis cipars patiešām ir iespaidīgs.


Viņas 7.6 metru garā kleitas šlepe ir garākā karaļnama vēsturē

foto: Vida Press

Un neaizmirsīsim arī par 140 metru garo plīvuru!


Diānas saderināšanās gredzens nebija darināts pēc pasūtījuma

foto: Vida Press

Atšķirībā no citām karaļnama līgavām, Diāna gredzenu ar lielo safīru izvēlējās no kataloga.


Diāna nejauši izlēja smaržas uz kāzu kleitas dažas minūtes pirms ceremonijas

foto: Vida Press

Īsi pirms ceremonijas princese vēlējās iesmaržoties ar savām mīļākajām smaržām „Houbigant Paris Quelques Fleurs”, taču pudelītes vāciņš nejauši atskrūvējās un saturs izlija uz kāzu kleitas. Tērpa priekšpusē palika traips, taču Diāna iemanījās tērpu pieturēt tieši traipa vietā, lai neviens to nemana.


Diāna sajauca Čārlza vārdu, kad deva zvērestu

foto: Vida Press

Kāzu dienā, kā jau visas līgavas, arī Diāna piedzīvoja lielu satraukumu. Kad pienāca brīdis teikt zvērestu, viņa līgavaini nosauca par „Filipu Čārlzu Arturu Džordžu”, lai gan Čārlzs ir prinča pirmais vārds.


Bija nepieciešamas vismaz 15 pielaikošanas, lai taptu kāzu kleita

foto: Vida Press

Beigu beigās princesi Diānu vārda vistiešākajā nozīmē bija „jāiešuj” kleitā, jo pirms kāzām līgava ievērojami nokritās svarā.


Diānas „kaut kas vecs” bija antīka mežģīne, kas iestrādāta viņas tērpā

foto: Vida Press

Daudzām līgavām nav svešs pantiņš „kaut kas jauns, kaut kas vecs, kaut kas aizlienēts un kaut kas zils”. Antīko Karikmakrosas (pilsēta Īrijā) mežģīni bija atraduši Karaliskās rokdarbu skolas darbinieki un tā vēlāk tika iestrādāta princeses kāzu tērpā.


Uz Diānas kāzu kurpju zolēm bija iestrādāti jaunā pāra iniciāļi „C” un „D”

foto: Vida Press

Diānas kurpnieks vēlējās apavus padarīt īpašus, tajos iestrādājot jaunā pāra vārdu pirmos burtus. Princeses kurpju darināšanā izmantoti 542 fliteri un 132 pērles.


Diāna zināja, ka viņas 7.6 metru garā kleitas šlepe izturēs tikai kāzu ceremoniju

foto: Vida Press

Pēc laulību ceremonijas Diānas kleitas trauslā šlepe bijusi neatgriezeniski sabojāta. Princese to zināja. Viņu brīdināja par tādu iznākumu, ja izvēlēsies tik garu šlepi. Taču bija tā vērts! Tā tomēr bija princeses lielākā diena mūžā.


Jaunā pāra pirmais skūpsts bija uz Bekingemas pils balkona

foto: Vida Press

Princis Čārlzs aizmirsa noskūpstīt sievu pēc ceremonijas Svētā Pāvila katedrālē, tāpēc viņu pirmais skūpsts bija uz Bekingemas pils balkona.


Veiksmei kleitas autori tās iekšpusē iešuva laimes amuletu

foto: Vida Press

Princeses Diānas līgavas tērpa autori Emanueli kleitas iekšpusē, kur iešūta etiķete ar dizainera vārdu, iestrādāja mazītiņu 18 karātu Velsas zelta pakaviņu.


Diānai bija tituls vēl pirms viņa apprecējās ar princi Čārlzu

foto: Vida Press

Pēc tam, kad Diānas tēvs 1975. gadā mantoja grāfa titulu, viņa kļuva par lēdiju Diānu Spenseri.


Savā testamentā Diāna kāzu kleitu novēlēja dēliem Viljamam un Harijam

foto: Vida Press

Princeses Diānas dēli princis Viljams un princis Harijs mantoja mammas kāzu kleitu un viņas 21 miljonu sterliņu mārciņu lielo kapitālu. Abu prinču rīcībā tas nonāca pēc tam, kad katrs no viņiem sasniedza 25 gadu vecumu.