Sāpīgās „īpašās dienas”. Ko iesākt?
2009. gada 19. aprīlis, 16:15

Sāpīgās „īpašās dienas”. Ko iesākt?

Jauns.lv

Dažkārt, sākoties mēnešreizēm, tev tik ļoti sāp, ka vienkārši nespēj piecelties no gultas, par strādāšanu nemaz nerunājot. Ko šādās reizēs iesākt?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Un vai no sāpīgajām mēnešreizēm ir iespējams atbrīvoties?

Dismenoreju jeb sāpīgas menstruācijas iedala divās gru­pās - primārajā, kad mediķi nekonstatē patoloģiskas sa­slimšanas vai pārmaiņas maza­jā iegurnī, un sekundārajā, kas saistīta ar dažādām saslimša­nām vai iedzimtām dzimum­orgānu patoloģijām.

Primārā dismenoreja ir viena no biežākajām ginekoloģiskajām kaitēm, uzsver ginekoloģe Nelli­ja Lietuviete. Lielākā daļa sieviešu menstruāciju laikā jūt nepa­tīkamas sajūtas, visbiežāk velko­šas sāpes vēdera lejasdaļā, taču sievietēm, kas cieš no dismenore­jas, sāpes ir tik izteiktas, ka viņas spiestas pāris dienas pavadīt gultā. Pierādīts, ka sievietēm, kas cieš no primārās dismenorejas, mens­truāciju laikā organismā rodas pā­rāk daudz prostaglandīnu. Šis hormons izdalās arī dzemdību laikā un piedalās dzemdes kontr­akciju izraisīšanā. Tādēļ disme­noreju var uzskatīt par «minidzemdībām», kuru laikā prostaglandīni izraisa dzemdes musku­ļu krampjainu

 saraušanos un lēkmjveidīgas sāpes. Prostaglandīniem organismā sintezējoties, paaugstinās arī dzemdes nervgalu jutība. Jūtamas sāpes vēdera lejasdaļā un tās mēdz izstarot arī uz muguru un augšstilbu iekšējām virsmām. Dažkārt sāpēm vēderā pievienojas arī slik­ta dūša, vemšana, galvassāpes, caureja, sirds klauves, ģībšana.

Dažāds sāpju slieksnis

Diskomforts sievietei var ras­ties divas dienas pirms vai sāko­ties menstruācijām. Visstiprākās sāpes ir pirmajā dienā un parasti ilgst ne vairāk kā 48 stundas. Pa­rasti primārā dismenoreja veidojas laikā no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem pēc menstruāciju sākuma un ar vecumu kļūst sma­gāka, bet visspilgtāk izteikta ir 23 līdz 27 gadu vecumā. Sāpju stip­rums ar gadiem pakāpeniski pie­aug, taču tās nereti pavājinās pēc dzemdībām vai 27 gadu vecuma.

Lielāks risks ciest no dismenorejas ir tām sievietēm, kuru asinsradinieces - mātes, māsas - ar to slimojušas. Nereti no sāpīgām mēnešreizēm cieš sievietes, ku­rām ir stipri sašaurināts dzemdes kakls vai kuras nedzīvo regulāru dzimumdzīvi. Pierādīts, ka bie­žāk sāpīgas mēnešreizes piemeklē augstākas sociālekonomiskās gru­pas sievietes. Bieži tās ir apzinīgas meitenes, kas skolā ļoti labi mā­cās, kā arī sievietes, kas strādā at­bildīgu darbu.

Ja sieviete menstruāciju laikā pastiprināti jūt sāpes, noteikti jādodas pie ārsta, jo tā var būt arī dažādu saslimšanu pazīme. Pie­mēram, sekundāro dismenoreju var izraisīt endometrioze. Tos iz­raisa patoloģiski dzemdes gļot­ādas izaugumi. Mēnešreizes var būt sāpīgas arī miomas gadījumā, jo palielinās dzemde un tai apkārt esošie audi tiek iestiepti un rada sāpes. Arī tad, ja sievietei ir cista, saaugumi var spiest uz apkārtē­jiem orgāniem un radīt sāpes mēnešreižu laikā. Ir vēl vairāki iemesli, kas rada sāpes menstruā­ciju laikā. Piemēram, nepareiza dzemdes guļa. Ja tā izvirzīta uz mugurpusi vai arī uz vienu vai otru iegurņa pusi, asinīm ir grū­tāk no dzemdes izplūst, un tas rada spiediena sajūtu. Dažkārt mēnešreizes kļūst sāpīgākas, ja sieviete ir apsaldējusies. Ja dzem­dē, mazajā iegurnī, ir slēpta in­fekcija, kas iepriekš nav izpaudu­sies, pēc apsaldēšanās organisma pretestības spējas mazinās, infek­cija uzliesmo, un rodas sāpes.

Dažkārt sāpes var izraisīt ari spirāles ievietošana, jo menstru­āciju laikā dzemde savelkas un vēlas svešķermeni izstumt.

Ārstēšanās iespējas

Primārās dismenorejas ār­stēšanas iespējas ir individuā­las. Visbiežāk sievietēm tiek iz­rakstīti pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, spazmolītiskie līdzekļi, arī acetilsalicilskābe jeb aspirīns. Medikamenti sie­vietei jāsāk lietot apmēram pie­cas dienas pirms menstruāciju sākuma. Pretsāpju, pretiekaisuma līdzekļi un aspirīns kavē prostaglandīnu veidošanos, tā­dēļ sāpju remdēšanai ir vispie­mērotākie.

Labus rezultātus var panākt ar ovulācijas nomākšanas meto­di, respektīvi, lietojot orālo kon­tracepciju. Tā kavē olšūnas nobriešanu, maina hormonālo līdzsvaru. Dismenorejas gadīju­mā sievietēm nereti palīdz arī progesterona spirāles ievietoša­na dzemdes dobumā.

«Taču, lai gan pieejami visda­žādākie medikamenti, mums ir dažas pacientes, kas katru mēne­si nokļūst slimnīcā. It visu mūsu organismā, tostarp, arī auglības funkcijas, olnīcu un dzemdes darbību regulē smadzenes. Sie­vietes netiek saudzētas - kā dar­bā, tā mācībās viņām ir milzīga pārslodze, un tieši apzinīgās meitenes un sievietes, kas ieņem augstu sociāli ekonomisko stāvokli, visbiežāk cieš no izteikti sāpīgām menstruācijām. Diem­žēl skolā par šīm problēmām nerunā, un nereti arī skolotāji nesaprot, ka meitenes var just ļoti stipras sāpes ar galvas reiboņiem pat līdz ģībšanām. Patiesī­bā par to pat nav jābrīnās, ka meitenēm ir šādas problēmas, jo pārslodze mācībās mūsu skolās ir vienkārši nenormāla,» uzsver Nellija Lietuviete.

Saudzējiet sevi

Vairākas dienas pirms mens­truācijām un to laikā sievietēm un meitenēm vajadzētu censties sevi maksimāli saudzēt un atteikties no pastiprinātas slodzes. Fiziskas slodzes laikā asiņošana, sāpes un galvas reiboņi var pa­stiprināties. Nereti sieviete, sā­koties menstruācijām, ir emoci­onāli labila, tāpēc viņu vajadzētu pasargāt arī no psihiskas pārslo­dzes. Tāpēc sievietēm šajā laikā vajadzētu ievērot noteiktu režī­mu un diētu. Vairāk lietot kalci­ju, magniju, B grupas vitamī­nus, masāžu vai peldēšanas no­darbības, kas palīdz atslābināt muskulatūru.

Ieva Konstante

Tēmas