Mēbele sliņķiem– šūpuļtīkls
2009. gada 9. jūlijs, 11:38

Mēbele sliņķiem– šūpuļtīkls

Jauns.lv

Senāk Dienvidamerikā šūpuļtīkli bija neaizstājama mājas mēbele, kuru vienmēr var salocīt un paņemt sev līdzi. Siltā laikā pieprasījums pēc šūpuļtīkliem pieaug arī Latvijā.

Konsultē: šūpuļtīklu salona Vespucci mārketinga menedžere Laura Balančonoka.

Jo platāks, jo ģimeniskāks

Pirmais, pēc kā izvēlēsies šūpuļtīklu savai vasarai vai mājoklim, būs krāsa un dizains. Taču, lai gulēšana un šūpošanās būtu droša, pirms izdari izvēli, ir svarīgi pievērst uzmanību dažiem būtiskiem cipariem. Pirmkārt, šūpuļtīklus iedala divās svara kategorijās:

1. Bērnu šūpuļtīkli

– derīgi bērniem kopš dzimšanas līdz 30kg smagumam.

2. Šūpuļtīkli pieaugušajiem– no 50kg līdz 240kg.

Ja nolemts, ka šūpuļtīkls būs vajadzīgs tikai bērnam vai arī visai ģimenei, pievērs uzmanību citam rādītājam – tīkla platumam. Jo platāka būs šūpuļtīkla virsma, jo labāka pašsajūta tajā guļot:

•    Platums virs 120cm– standarta izmērs, salīdzinoši šaurs, ar ierobežotu komfortu.

•    Platums virs 140cm– šūpuļtīkls ir pietiekami ērts vienai personai.

•    Platums virs 160cm– ļoti ērts vienai personai, bet var sagulēt arī divi cilvēki;

•    Platums virs 180cm– izmērs saukts par kingsize– piemērots vairākiem cilvēkiem. Vienkopus var sagulties visi bērni.

Dažādi šūpuļkrēsli

Pat ja neesi ābeļdārza īpašniece vai tavā pagalmā neaug veci koki, kuru paēnā iekarināt šūpuļtīklu, neliedz sev šo prieku un savam dzīvoklim, verandai vai terasei iegādājies sijās vai īpašā statīvā iekarināmu šūpuļkrēslu. Lounger tipa šūpuļkrēsls pēc uzbūves ir divi vienā– tajā var gan vienkārši sēdēt kā krēslā un lasīt grāmatu, gan gulēt kā šūpuļtīklā. Jo lielāks ir šūpuļkrēsls, jo labāks komforts. Līdzīgi, kā, izvēloties šūpuļtīklu, atkarībā no savām vajadzībām, jāizvērtē, cik platu to izvēlēties, izmēriem jāpievērš uzmanība arī pērkot šūpuļkrēslu. Lielāks šūpuļkrēsla platums, ļaus ērtāk atbalstīt elkoņus. Jo garāks būs sēdekļa audums, jo ērtāka sēdēšana krēslā. Ja sēdekļa garums ir virs:

•    120cm – piemērots augumā maziem cilvēkiem, pietiks vietas, kur atbalstīt arī muguru.

•    140cm– ērts un vietas pietiek mugurai, sēdvietai un arī galvu varēsi atbalstīt pret šūpuļkrēsla audumu.

•    180cm – vietas pietiek, lai atbalstītu muguru, galvu, pietiekami plata ir vieta sēdēšanai un tiek balstītas arī kājas

•    210cm – šūpuļkrēsls, ko dēvē arī par „divi vienā”, jo tas apvieno gan šūpuļtīkla, gan šūpuļkrēsla ērtības.

Kokvilna vai neilons?

•    

Kokvilnas šūpuļtīkli

ir paredzēti tikai iekštelpām vai arī iekarināšanai koka ēnā pavisam siltā un saulainā vasaras dienā. Jāņem vērā, ka krāsains kokvilnas šūpuļtīkls saulē var ar laiku zaudēt krāsu un izbalot. Var iegādāties arī kokvilnas tīklu ar audumā iestrādātiem elteks un hamateks diegiem, lai saules gaismā šūpuļtīkla audums neizbalētu, mitruma dēļ nesāktu pelēt un ātri izžūtu. Tāpēc šūpuļtīkli, kuru audumā iestrādāti elteks un hamateks diegi ir piemēroti uzstādīšanai dabā. Visu vasaru vari šūpuļtīklu atstāt dārzā zem kokiem. Ja šūpuļtīkls izgatavots no 100% kokvilnas, lietus laikā to noteikti jāienes telpās.

•    Neilona šūpuļtīkli ir vairāk piemēroti ceļojumiem vai vienkārši, lai to salocītu un ieliktu somā pirms došanās piknikā. Vēlāk varēs dabā šūpuļtīklu uzstādīt.

Drošībai:

Uzstādot šūpuļtīklu, drošības labad, svarīgi, lai:

•    Tīkls būtu nostiepts. Auduma šūpuļtīkli ir iekarināti pareizi, ja tie no zemes karājas vismaz 40-50cm augstumā, kad tu atrodies šūpuļtīklā.  

•    Šūpuļkrēslu var karināt arī koka zarā, ja minimālais zara augstums ir 2m. Ja zars ir augstāks par 2m, papildus tiek izmantota virve vai ķēde, lai  nostiprinātu šūpuļkrēslu. Ja zara augstums ir zemāks par 2m, pagarinātāja virvi var saīsināt.

•    Kopā ar šūpuļtīklu veikalā iegādājies kvalitatīvus stiprinājumus.

•    Ja šūpuļtīkls atrodas telpā, tas jāuzstāda vismaz 2m attālumā no sienas.

•    Lai nebojātu kokus, kad starp tiem vēlas iekārt šūpuļtīklu, ap stumbru vispirms apliek īpašu stiprinājumu, lai nevajadzētu kokā ieurbt caurumus.

Kopšana: veļas mašīnai nē!

Nekas nav mūžīgi jauns un arī lietojot šūpuļtīklu, tas var sasmērēties– nejauši izlīst ledus tēja vai paliek traipi no ķiršu kauliņiem. Iegaumē, ka šūpuļtīklu nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt veļas mašīnā! Tas izskaidrojams ar pareizu šūpuļtīkla uzstādīšanas tehniku – visiem diedziņiem, kas atrodas abos šūpuļtīkla galos un notur to, ir jābūt vienmērīgi nostieptiem, tie nekādā gadījumā nedrīkst sapiņķerēties. Mazgājot auduma šūpuļtīklu veļas mašīnā, tas var arī  saburzīties. Tāpēc kopšanai vislabāk izmantot parastu veļas bļodu, veļas pulveri vai ziepjūdeni. Saliec šūpuļtīkla abus galus kopā, iemērc to pulvera ūdenī aptuveni 30 līdz 40 grādu temperatūrā mazgā cilājot.

Ģeogrāfiskas atšķirības

Brazīlijas šūpuļtīkli: tos raksturo košas krāsas (zila, sarkana, dzeltena, zaļa) un tie parasti ir bez šķērskoka. Kad indiāņi un brazīlieši gulēja šūpuļtīklā, viņi izvēlējās diagonālo pozīciju un gulēja šķērsām.. Tādējādi ķermenis ir novietots horizontāli, bez iespējas muguru saliekt.

Meksikas šūpuļtīkli:

elastīgi šūpuļtīkli no blīvi pīta tīkla. Tīkls precīzi pielāgojas gulētāja auguma aprisēm.

Amerikā ražotie šūpuļtīkli: tie ir ar šķērskoku un tādus šūpuļtīklus darina no tīkla un audekla. Šūpuļtīkli var būt rotāti ar bārkstīm vai tamborētām mežģīņu malām un tie lieliski piestāv romantiskam interjeram.

Autors: Laura Plikša/ foto Rojs Maizītis, no Vespucci arhīva