4 masāžas garam un ķermenim
2009. gada 9. jūlijs, 11:43

4 masāžas garam un ķermenim

Jauns.lv

Dažas masāžas ir ne tikai estētisks baudījums, bet, ja tās atkārto regulāri, iespējams sasniegt dziedniecisku efektu un solīti pa solītim līdzšinējās veselības problēmas padarīt par nebijušām.

Jumeiho masāža

Dziednieciskie efekti: locītavu slimībām, muskuļu sāpēm, radikulītam, skoliozei, osteohondrozei, ķermeņa asimetrijai.

Par masāžu:

Pirmo reizi pasaulē Jumeiho metodi sāka izmantot Japānā, bet drīz pēc tam - Padomju Savienībā kosmonautiem rehabilitācijai pirms un pēc lidojuma. Pēc būtības Jumeiho masāža līdzinās ārstnieciskai vingrošanai, kuras procesā tiek izpildītas aptuveni 100 dažādu kustību. Austrumu dziednieciskā metode balstās uz priekšstatu par to, ka katrā struktūrā, tai skaitā cilvēka organismā, ir savs centrs. Cilvēka organismā tas atrodas punktā, kur krustojas mugurkaula centrālais kanāls ar iegurņa līniju. Ja ir novirzījies labais vai kreisais iegurņa kauls, līdzsvars tiek izjaukts un ķermenis sasveras uz vienu vai otru pusi kā rezultātā rodas dažādas veselības problēmas. Pasaulē aptuveni 70% cilvēku ir asimetriski ķermeņi. To pārbauda tā – cilvēks noguļas basām kājām uz vēdera. Aplūkojot viņa papēžus, iespējams novērot, ka viena kāja ir nedaudz garāka par otru. Tas nozīmē, ka pataloģija sastopama gūžas locītavā un ķermeņa asimetrijas dēļ, cieš cilvēka mugurkauls. «Jumeiho masāža ir vērsta uz meridiāniem, kuros koncentrēti bioloģiski aktīvi punkti. Ar Jumeiho metodes palīdzību iespējams ne tikai sakārtot ne tikai savu fizisko, bet arī garīgo ķermeni. Jumeiho terapija ir arī refleksu terapija. Iedarbojoties uz meridiāniem masāžas laikā, iespējams iedarboties arī uz iekšējiem orgāniem,» skaidro veselības centra „Anita” masieris Vladimirs Poliščuks.

Kā notiek masāža?

Būtisks Jumeiho pamatnoteikums ir masēt caur drēbēm, lai dziļāk piekļūtu un iedarbotos uz muskuļiem un audiem, bet lai neaizskartu cilvēka ādu. Tādēļ, nākot uz masāžu, izģērbties nevajadzēs, bet jau laikus jāpadomā par to, lai tu varētu pārģērbties dabīga auduma drēbēs (kokvilna, vilna, zīds). Masāžas laikā pacients guļ uz grīdas. Neparasta un interesanta ir pati procedūra. Kamēr pacients guļ uz vēdera, Jumeiho speciālists sēž klientam uz muguras un masiera pēdas atrodas starp pacienta augšstilbiem. Tad vispirms ar īkšķi un rādītājpirkstu izmasē krustus un pakāpeniski visus pārējos ķermeņa punktus, izpildot vairāk nekā 100 dažādas kustības.

Cik tas maksā: sākot no Ls 15 līdz Ls 25

„+” un „–„

+ Uz masāžu nedrīkst nākt tukšā dūšā. Vislabāk 1,5 stundu pirms Jumeiho masāžas paēst vieglas brokastis, netreknu ēdienu. Nepaēdušam cilvēkam pēc masāžas var reibt galva.

+ masāžu iespējams kombinēt ar  citām ārstēšanas metodēm.

+ Jumeiho masāžai nav kontrindikāciju un blakus efektu.

-          tiem, kam patīk baudīt klasisko masāžu, Jumeiho ir pavisam atšķirīgs masāžas veids.

-          Lai sasniegtu ārstniecisko efektu, masāža jāatkārto vismaz divas reizes nedēļā.

Medus masāža    

Dziednieciskie efekti: locītavu sāpes, uzlabo asinsriti un imunitāti, apgādā iekšējos orgānus un audus ar barības vielām, likvidē celulītu, jo tā veidošanās pamatā ir asinsrites traucējumi, izvada no ķermeņa kaitīgas vielas jeb toksīnus..

Par masāžu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Viena masāžas seansa laikā uz viena klienta muguras tiek izsmērētas vidēji divas ēdamkarotes, īsta, dabīga pašmāju bišu medus, kas uzsildīts līdz 40 grādu temperatūrai. Medus masāža ir arī perspektīva ādas kopšanas procedūra, kuras saknes meklējamas jau senajā Tibetā. Runā, ka medus tāpat kā vērmeles ir zāles pret 99 slimībām.

Kā notiek masāža?

Lai panāktu ādas un medus bioloģiski aktīvo vielu mijiedarbību, lipīgais gardums tiek „iepliķēts” ādā. Savas lipīgās konsistences dēļ, produkts rada klientam mainīgas sajūtas, sākot no maigām, beidzot ar visai spēcīgām, asām izjūtām, jo masāža mēdz būt saistīta ar vieglām sāpēm: «Medus uzklāšanas tehnika ir „iepliķēšana”, kas nozīmē, ka medus burtiski tiek iesists ādā. Process ilgst 5 - 15 minūtes un tādā veidā arī rodas straujā asinsrites uzlabošanās,» skaidro Well Slim kosmētiķe  Rita Baumane, piebilstot, ka parasti mazāk sāpes izjūt tumšas, biezas ādas īpašnieki, bet cilvēkiem ar gaišu ādu, masāža dažkārt mēdz būt grūtāk paciešama. Vēlāk tiek izmasēta kāda no problemātiskajām ķermeņa zonām (vienā seansā bez muguras masāžas drīkst masēt tikai vēl vienu problemātisko zonu). Ādā „iepliķētais” medus krasi uzlabo asinsriti dziļākajos ādas slāņos. Pēc medus iesišanas klienta ādā, uz masiera rokām parādās balta masa– medus blakus produkts kopā ar toksīniem, kas izvadīti no klienta organisma.

Medus masāžu neiesaka, ja ir:

  • asi iekaisumu procesi

  • Drudzis un saaukstēšanās

  • Asiņošana

  • Vēnu iekaisumi, paplašinātas vēnas.

  • Diagnosticētas sirds slimības

  • Audzēji un traumas (ne ātrāk kā 6 mēnešus pēc traumas)

Cik tas maksā: no Ls 10 līdz Ls 25

„+” un „–„

+ Sajūtas tūdaļ pēc masāžas ir pielīdzināmas tam, kā tu jūties, kad tikko iznāc no sporta zāles – kādu laiku ir organisma tonuss, bet drīz vien tās pārvēršas atslābumā.

+ Medus masāžas procedūru beidz ar mierīgām, maigām kustībām, ķermenis tiek notīrīts ar mitriem dvielīšiem, tāpēc dušā mazgāties pēc masāžas nebūs nepieciešams.

-          Ārstniecības kursa laikā jāapmeklē vismaz 10 - 12 masāžas seansi, bet nedēļā vismaz 2 - 3 seansi.

-          Pēc medus masāžas āda ir apsārtusi un dažreiz mēdz gadīties, ka uz ķermeņa ir redzami nelieli zilumi– asinsvadu mikrotraumas, kas ātri izzūd.

-          Salīdzinoši sāpīga procedūra.

Kamisimo masāža

Dziednieciskie efekti: palīdz mazināt muguras problēmas, miega traucējumus un bezmiegu, mazina stresu, iespējama arī psihoemocionālo problēmu atrisināšana.

Par masāžu

Tulkojumā no japāņu valodas „kamisimo” nozīmē atgriešanos savās iekšējās mājās. Šī masāža tiek uzskatīta par terapiju visam ķermenim un šobrīd tas ir jaunums skaistumkopšanā. Visvairāk Kamisimo masāžu iecienījuši biznesa cilvēki, kas darba un stresa dēļ nespēj atslābināties un viņiem ir traucēts miegs. «Kamisimo terapijā ir apvienoti vislabākie masāžas tehnikas elementi kā arī atjaunojošās Tuvas un Tibetas atveseļošanās metodes no cigun, taidzi un jogas,» paskaidro Hotel Jūrmala Spa menedžera asistente Ilze Lucava. Speciālisti stāsta, ka divas stundas Kamisimo masāžās ir līdzvērtīgas astoņām stundām laba, salda miega, bet četras minūtes Kamisimo ir pielīdzināmas 40 minūtēm klasiskās masāžas.

Kā notiek masāža?

Līdzīgi kā Jumeiho masāža, arī Kamisimo terapijas laikā klientam nav jāizģērbjas, bet jāpārģērbjas kokvilnas T-kreklā un auduma biksēs, kas nedaudz atgādina kimono. Interesanti, ka Kamisimo masāža sākas nevis klientam guļot, bet gan tupot uz ceļgaliem. Skan nomierinoša Austrumu mūzika un procedūras laikā masieris masē gan ar rokām, gan brīžiem ar savu pēdu un citām savām ķermeņa daļām. Reizēm masieris satver klienta kājas, paceļ tās un „izpurina”. Reizēm, klientam guļot uz vēdera, no aizmugures pastiepjot aiz klienta rokām, kārtīgi izstiepj un izvingrina mugurkaulu. Kamisimo terapija noslēdzas ar relaksējošu sejas, galvas un kakla masāžu.

„+” un „–„

-                Ja tev ir muguras problēmas, daudzus paņēmienus masāžas laikā izpildīt nevarēs.

-                Kamisimo terapija ir dārgs prieks – divu stundu ilga masāža maksā Ls 60.

+  tējas baudīšanas rituāls pirms un pēc procedūras palīdz aizmirst ikdienas rūpes.

+ kaut arī dziednieciska efekta sasniegšanai, masāžas seansi ir jāveic vairākkārtīgi, jau pēc pirmā seansa jutīsi enerģijas pieplūdumu.

Cik tas maksā: Ls 60

Indiešu galvas masāža Čampi

Dziednieciskie efekti: mazina galvassāpēs, saspringumu, palīdz pie depresijām, attīra vidusauss dobumu, uzlabo dzirdi, noņem kakla muskuļu sasprindzinājumu, palielina imunitāti.

Par masāžu

Čampi galvas masāža ir viens no ajūrvēdiskās masāžas veidiem, kas pazīstama jau piecus gadu tūkstošus. Masāžas laikā tiek izmantotas dažādas aromātiskas eļļas, kas maksimāli nomierina. Šī masāža ir īpaši ieteicama, ja problēmas sagādā kakla un plecu rajons.

Kā notiek masāža?

Klients ērti sēž krēslā un masieris masē viņa plecu daļu, rokas, galvu. Tiek uzlabota asinsrite, smadzenēm tiek piegādāts vairāk skābekļa un šī masāža ir viens no veidiem kā ārstēt blakusdeguna dobuma iekaisumus. Taču ar masāžu vien nav iespējams ārstēt akūtus iekaisumus, bet gan profilakses nolūkos un lai stiprinātu imunitāti. Masāža ilgst aptuveni stundu. Procedūrā iekļauts arī tējas rituāls.

„+” un „–„

- tā kā masāžas laikā tiek izmantotas eļļas, neērtības var radīt apstāklis, ka pēc masāžas galva, pleci un rokas ir eļļaini.

+ ja sāp galva, čampi masāža iedarbojas gluži vai ar tūlītēju efektu

Cik tas maksā: no Ls 19 līdz Ls 25

Atceries!

Ja esi nolēmusi savai veselībai palīdzēt, izmantojot kādu no masāžām ar dziedniecisku efektu, vispirms ieteicams aprunāties ar savu ārstu, vai izvēlētā masāža būs tev un tavu problēmu risināšanai piemērota.

Par informāciju pateicamies Hotel Jūrmala Spa masierei Egijai Pļavānei un menedžera asistentei Ilzei Lucavai.

Autors: Laura Plikša/foto: Bulls Press