
Interesantas receptes aukstam laikam
Diētā izmantoti aukstajā gadalaikā viegli pieejami produkti. To izmanto ne ilgāk kā trīs dienas – ne biežāk kā reizi mēnesī.

1 tase kafijas ar pienu, omlete, skābētu kāpostu salāti.
Vai: 1 tase tējas ar medu, 1 šķēle maizes ar sviestu, viena ola, griķu, auzu pārslu vai putraimu biezputra.
Otrās brokastis. Cepti āboli.
1 glāze kefīra kokteiļa.
Vinegrets, vistas filejas zupa, sutināti vai tveicēti burkāni, 1 šķēle maizes.
Vai: sēņu zupa, sutināti skābētie kāposti ar gaļu (liellopa vai vistas fileja).
Launags. 1 glāze kefīra.
1 ābols, 1 šķēle siera.
1 tase tējas, vārīta, tveicēta vai grilēta zivs ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.
Vai: 1 tase tējas ar medu, burkānu un melno plūmju sacepums.
Pirms gulētiešanas. 1 glāze piena, kefīra vai paniņu.
Receptes
Nepieciešams: 200 g skābētu kāpostu, 1 sālīts gurķis, 1 sīpols, 1 tējkarote augu eļļas, pipari, sāls, cukurs.
kāpostus sasmalcina, gurķi sagriež kubiņos, sīpolu – plānās ripās. Visu samaisa, pievieno eļļu, sāli, cukuru, piparus pēc garšas.
Nepieciešams: 2–3 kartupeļi, 1–2 bietes, 3 sālīti gurķi, 1 sīpols, augu eļļa, gaļa, sāls.
kartupeļus un bietes novāra, atdzesē, nomizo un sagriež kubiņos. Pievieno eļļu, sagrieztus gurķus un sīpolu, samaisa.
Nepieciešams: 500–600 g burkānu, 300 g biezpiena, ½ glāzes mannas putraimu, 1 ola, 1 ēdamkarote cukura, 0,3 glāzes rīvmaizes, 50 g augu eļļas, 100 g žāvētu melno plūmju bez kauliņiem, sāls.
250 g krējuma, 1 ēdamkarote miltu, 1 ēdamkarote eļļas, 0,5 glāzes dārzeņu novārījuma, sāls, cukurs.
Pagatavošana: burkānus sarīvē un kopā ar plūmēm un eļļu vāra, līdz tie pusmīksti. Nenoņemot no uguns, uzmanīgi iemaisa mannas putraimus, turpina vārīt, kamēr tie sabiezē līdz gatavībai. Masu atdzesē līdz 60 ºC. Biezpienu sajauc ar olu, 1 glāzi mērces un cukuru. Biezpiena masu sajauc ar burkāniem. Maisījumu liek ietaukotā un ar rīvmaizi apbārstītā pannā, izlīdzina, pārber ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī. Gatavu griez gabalos un pārlej ar atlikušo mērci.
miltus viegli apcep eļļā, sajauc ar dārzeņu buljonu, pievieno krējumu.
Nepieciešams: ½ glāzes vājpiena kefīra, ½ greipfrūta sulas, 8 kukurūzas nūjiņas, 2 ēdamkarotes saldētu ogu.
kefīru saputo ar sulu, pievieno kukurūzas nūjiņas un izmaisa. Traukam pa virsu uzber ogas.
Komentē Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba “Figūras draugi” vadītāja:
“Interesanta ēdienkarte. Taču – tā kā nav dotas konkrētas produktu devas, diez vai varētu sagaidīt konkrētu rezultātu. Arī iespējamie varianti nav analoģiski, ne pēc sastāva, ne kalorijām, tā ka es to uzskatu vairāk kā ieteikumu gardām ziemas receptēm, bet ne pastāvīgam svara zudumam, jo, kā zināms, tam ir vajadzīgs laiks. Jo lielāka konkrētība un iespēja aizvietot vienu ēdienu grupu ar otru, jo lielāka iespēja veidot individuālu ēšanas sistēmu, kas ir viens no galvenajiem svara samazināšanas priekšnoteikumiem.”
