Karīnas Tatarinovas recepte. Kurzemnieku kefīra pankūkas

Karīnas Tatarinovas recepte. Kurzemnieku kefīra pankūkas

Jauns.lv

„Pati esmu no Kurzemes, un šai pusei raksturīgi ēdienus gatavot no skābpiena produktiem. Par to pašu skābputru mani draugi vidzemnieki joprojām vaikstās! Taču man garšo sāļās pankūkas!” stāsta teātra „Observatorija” aktrise un „Dejo ar zvaigzni 3” dalībniece Karīna Tatarinova.

Karīnas Tatarinovas recepte. Kurzemnieku kefīra pa...
„Pankūkas pildīju un dekorēju bagātīgi. Gatavot pankūku mīklu kefīrā ir īsta greznība! Toties nu esmu pagatavojusi ļoti sātīgu un, kā jau teicu – greznu ēdienu!” par savu firmas maltīti teic aktrise.
„Pankūkas pildīju un dekorēju bagātīgi. Gatavot pankūku mīklu kefīrā ir īsta greznība! Toties nu esmu pagatavojusi ļoti sātīgu un, kā jau teicu – greznu ēdienu!” par savu firmas maltīti teic aktrise.

Karīna par savām virtuves aktivitātēm

Gatavoju tikai tādus ēdienus, kurus veidot pašai šķiet interesanti. Ikdienā pārlieku vērību ēdienam neveltu, cenšoties virtuvē pavadīt pēc iespējas mazāk laika. Lai arī pankūkas tiešām ir ātri pagatavojamas, diemžēl manā profesijā diezgan rūpīgi jāseko tam, ko ēd. Tādēļ sev parasti izveidoju sagatavi – zupu vai dārzeņu biezeni vairākām dienām. Tikpat labi varu pārtikt no „putnu barības” – sēklām un riekstiem.

Kurzemnieku kefīra pankūkas Karīnas Tatarinovas gaumē

Mīklas pagatavošana

1. solis

Galvenais – panākt, lai mīkla jau pašā sākumā „nesaiet” kunkuļos, jo tad tā ilgāk jāmaisa. Tādēļ vispirms sakulšu olas ar sāli un garšvielām, priekšroku dodot pipariem un paprikai. Mīklai paredz maigākas garšvielas, izteiksmīgākas un asākas, piemēram, čili, ja nepieciešams, uzber jau gatavai pankūkai.

2. solis

Pievieno miltus un nedaudz sodas. Rūpīgi iemaisa ar koka karoti. Visas sastāvdaļas pievieno brīvi – pēc garšas un pašas saimnieces izjūtas.

3.solis

Pielej kefīru, un ar tā palīdzību veido mīklai nepieciešamo konsistenci. Pirmās tiks ceptas mazās, biezās pankūciņas, tādēļ mīklu darina biezāku un „smagāku”.

4. solis

Plānajām, lielajām pankūkām mīklu „atšķaida” ar kefīru, līdz tā ir vijīga un brīvi „plūst” pannā.

Zināšanai! Mīklai var pievienot smalki sablendētus sīpolus un ķiplokus!

Gatavojot plānās, lielās pankūkas, mīklu „atšķaida” ar kefīru, līdz tā ir vijīga un brīvi „plūst” pannā. Pēc vēlēšanās mīklai var pievienot smalki sablendētus sīpolus un ķiplokus.
Gatavojot plānās, lielās pankūkas, mīklu „atšķaida” ar kefīru, līdz tā ir vijīga un brīvi „plūst” pannā. Pēc vēlēšanās mīklai var pievienot smalki sablendētus sīpolus un ķiplokus.
Karīnai ļoti garšo zaļumi – ne velti ģimenē viņu jokojot saucot par „zālēdāju”. Uz šķīvja spoži zaļie pētersīļi un loki sevišķi krāšņi izskatās kopā ar ķirštomātiņiem, un tā ir lieliska piedeva sāļajām pankūkām.
Karīnai ļoti garšo zaļumi – ne velti ģimenē viņu jokojot saucot par „zālēdāju”. Uz šķīvja spoži zaļie pētersīļi un loki sevišķi krāšņi izskatās kopā ar ķirštomātiņiem, un tā ir lieliska piedeva sāļajām pankūkām.
Eļļa.

Sāļo pankūku cepšanai lieliski izmantojamas eļļas atliekas no mīkstajām siera bumbiņām, jo šī eļļa ir ar interesantu garšu.

Karote. Karote jāizvēlas pēc principa, lai būtu ērti dozēt mīklu un to varētu liet uz karstās pannas ar vienu kustību. Tādēļ mazajām pankūciņām izmanto nelielu koka karoti, bet lielajām – pavārnīcu jeb smeļamo kausu.

Vāks.

Cepot lielās pankūkas, pannai, gluži kā gatavojot omleti, jāuzliek vāks, lai tā vienmērīgi sabiezētu un, apgriežot uz otru pusi, neplīstu.

Plānās pankūkas pildījums

Vajadzīgs: svaigs lasis, rupjā sāls, pipari, sīpols.

Pagatavo:

Lasi apviļā sālī un pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem, nedaudz pamīca. Sagriež gabaliņos un atjauc ar smalki sagrieztiem sīpoliem. Ieliek pankūkā un saloka to trīsstūrī.

Zināšanai! Pildījumu var pagatavot arī vairākas stundas iepriekš, tad sastāvdaļas labāk „saēdas” savā starpā!

Dekorēšana un piedevas

Olīvas

pirms likšanas šķīvī un griešanas dekoratīvos gredzentiņos noskalo ar ūdeni, lai atbrīvotu no sālījuma. Pašas pankūkas jau būs pietiekami sāļas un pikantas, vairs sāls nebūs vajadzīga.

Zaļumus lietoju daudz – ne velti ģimenē mani jokojot sauc par „zālēdāju”. Turklāt uz šķīvja spoži zaļie pētersīļi un loki izskatās tik krāšņi!

Plūmju masa ar ķiplokiem

vienmēr ir manā krājumā. To no būciņplūmēm (tumši zilas un nedaudz rūgtas plūmītes) sagatavo rudenī, kombinējot to izteikto garšu ar ķiploku sīvumu. Interesanta garšas kombinācija!

Kabaču ikri kā piedeva der praktiski jebkuram ēdienam. Tos var sagatavot uz ziemu vai katru reizi darināt svaigus, sasutinot kabačus, burkānus un tomātus, arī sīpolus un ķiplokus. Tos var ēst aukstus vai uzsildīt.


Aija Kažoka / Foto: Rojs Maizītis