Zanes Vaļickas dārzeņu pīrāgs. Baudāms ar sarkanvīnu
Aktrises Zanes Vaļickas topa ēdiens vakaros ir ātri un bez piepūles pagatavojamais pīrāgs ar dārzeņiem. Vēl smeķīgāks – ja pasniegts kopā ar dažādām uzkodām un sarkanvīnu.
Kārtainā mīkla bez rauga
Miltaini tomāti, sīpoli, baklažāni – tik daudz, lai noklātu pīrāga virsmu
Daiviņa ķiploka
Nedaudz dzeltenās paprikas, lai pīrāgam piešķirtu vairāk krāsu
250 g fetaki siera
Sāls un pipari pēc vajadzības
Pagatavo
1. solis: Smalki sagriež ķiploku, pievieno timiānu, saudzīgi samaisa ar fetaki sieru.
2. solis: Iesmērē pannu ar eļļu un tajā ieklāj kārtaino mīklu.
3. solis: Uz mīklas klāj un vienmērīgi pa visu virsmu izlīdzina siera masu.
4. solis: Plānās šķēlītēs sagriež baklažānu un klāj virsū sieram. Ja baklažāns ir sūrs, tā šķēlītes vispirms apkaisa ar sāli un noliek zem sloga, pēc 20 minūtēm izdalās sula, to nolej.
5. solis: Smalki sagriež sīpolu, ripiņās – tomātu un noklāj pīrāga virsmu. Pārkaisa sāli un piparus.
6. solis: Sagriež papriku mazos gabaliņos un pārkaisa pīrāgam.
7. solis: Pīrāgu liek cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā apmēram 45 minūtes.
Lai pīrāgs nejustos vientuļš, Zane to sadraudzina ar pašas uzlabotām pavisam parastām veikalā nopērkamām ēdamlietām.
Zaļās:
Pievieno sīki sagrieztu čilli piparu, ķiploku, svaigu rozmarīnu un raudeni (var izmantot arī kaltēto), pievieno olīveļļu. Diennakti notur.
Melnās:
Uzrīvē apelsīna miziņu, smalki sagriež ķiploka daiviņu, pievieno raudeni un aplej ar olīveļļu. Šīs olīvas jānotur vien 15 minūtes.
Marinēti baklažāni un paprika:
Sagriež dažādas krāsas papriku un baklažānus. Katru gabaliņu apsmērē ar olīveļļu un sadursta ar dakšiņu. Liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200 grādiem. Pēc 20 minūtēm, kad paprika un baklažāni nedaudz apbrūnējuši, izņem tos no krāsns, atdzesē un novelk mizu. Baklažānus un papriku aplej ar olīveļļu, balzamiko etiķi, pievieno pētersīļus, kinzu, sīki sakapātu ķiploku daiviņu. Nedaudz visu notur. Sader ar visdažādākajiem ēdieniem.
Uzlabotā melone
Sagriež meloni šķēlēs, katrai liek klāt bazilika lapu un pietin vītinātu šķiņķi.
Pīrāga pagatavošana
Ieva Konstante / Foto: Rojs Maizītis