Atveseļošanās no vasaras. Tā mūs ir ļoti nomocījusi
Dzīvesstils

Atveseļošanās no vasaras. Tā mūs ir ļoti nomocījusi

Jauns.lv

Šī īstā (ļoti karstā, ļoti saulainā) vasara mūs pamatīgi samocījusi. Organismu sastresojusi ekstremālā temperatūra, tāpēc dažkārt nevis atpūtāmies, bet gluži pretēji – veselība tikai pasliktinājās. Kā rudens sākumu izmantot, lai organisms atgūtos?

Atveseļošanās no vasaras. Tā mūs ir ļoti nomocījus...

1.    Pats galvenais – veic veselības revīziju! Ja jūti nogurumu un nespēku, kam, tavuprāt, nevajadzētu būt, apmeklē ārstu un veic analīzes.

2.    Ēd dārzeņus! Izvēlies pašmāju kabačus, gurķus, tomātus, burkānus un citus. Pašlaik tie pārbagāti vitamīniem un ir lielisks šķiedrvielu avots. Attīrošu diētu cienītājām īstais laiks  ķerties pie dārzeņu svaigēšanas. Bet vari arī dārzeņus tveicēt vai blanšēt, pārlejot ar vārošu ūdeni.

3.    Ķer pēdējo vilni – peldies! Skrien, nūjo, skrituļo! Nu var droši izkustināt ķermeni, nebaidoties no ģīboņa vai sirdstriekas, kas draudēja karstumā. +16ºC ... +18ºC ir perfekta temperatūra fiziskām aktivitātēm.

4.    Pajautā sev, vai tev patīk sava dzīve, un palūko, ko vajadzētu darīt, lai tava atbilde būtu: „Jā!”

Vasarās un rudeņos dārzeņiem, augļiem un zaļumiem tavā ēdienkartē jāaizņem lauvas tiesa - aptuveni 60%. Līdzās kvantitātei ir svarīga arī dažādība – pieci līdz septiņi dārzeņu un augļu veidi ik dienas. Lai visa šī bagātība tā pamatīgi tevi vitaminizētu, katru kumosu košļā 30 – 50 reizes. Kāpēc tāda atšķirība? Diez vai melones mīkstuma pievārēšanai mutei jāveic tikpat daudz kustību kā burkāna nograušanai?!

Apēdamie uzmundrinājumi

Labi sabiedrotie cīņā ar nogurumu ir produkti, kas satur B grupas vitamīnus: gaļa, zivis, rieksti, biezputras un rudzu maize. Rīta mundrumam noderēs apelsīns, greipfrūts, ābols vai banāns. Uzmundrinošākie dārzeņi  ir  gurķi, tomāti un kāposti. Nogurumu var aizgaiņāt ar auzu uzlējumu. To pagatavo vakarā, kafijas dzirnaviņās samaltus neattīrītus auzu graudus, (1 ēdamkaroti) ieberot termosā un pārlejot ar vērošu ūdeni. No rīta izkās, pievieno karoti medus un dzer. Dzēriens ir arī gana barojošs, tāpēc pēc pāris stundām nebūs jāskrien pēc bada aizbiedēšanas bulciņas.

Ieeļļo burkānu!

Karotīns, ko tik bagātīgi satur burkāni, labāk uzsūcas, ja to uzņem kopā ar taukiem. Ne velti A vitamīnu, kas ir karotīna otrais vārds, dēvē par taukos šķīstošo vitamīnu. Tieši tāpēc burkānu salātus ieeļļot un iekrējumot vajag ne tikai labākai garšai, bet arī, lai labums vairāk uzsūktos. Ielāgo – karotīns, tāpat kā C vitamīns, ir nenoturīgs un ātri oksidējas, tādēļ salātus ēd uzreiz, nevis sašķērē pēcpusdienas launagam.

Izvēloties dārzeņus un augļus, ēd krāsaināk! Bāz vēderā ne tikai daudzkrāsainus dārzājus, bet arī izvēlies pašus košākos pārstāvjus – spilgtākajos un nebojātākajos vitamīnu, kā likums, būs krietni vairāk.

Ķiploks ir īsts brīnums mūsu dārzos! Zināms, ka tas satur daudz dažādu minerālvielu un fitoncīdu, kuru dēļ tiek uzskatīts par labu līdzekli, lai tu pasargātu sevi no vīrusiem un infekcijām. Izrādās, tikpat neaizstājams šis dārzenis ir brīžos, kad māc nogurums, jo tā uzveikšanā aktīvi iesaistās imūnsistēma, kuru labvēlīgi iespaido šis specifiski smaržojošais augs.

Raksts publicēts sadarbībā ar žurnālu „ Marta

Kasjauns.lv / Foto: Bulls Press

Konsultē ģimenes ārste Inga Zemīte