Sildāmies ar zupu! 3 rudenīgas receptes
Kad nelietīgais aukstums iezogas arī mūsu guļam-, ēdam- un viesu istabās, sildāmies, kā nu mākam. Mums padomā citāda sasildīšanās – ar gardām zupiņām.
Berlīnes kartupeļu zupa
4 personām
Gatavošana: 40 minūtes
Nepieciešams:
500 g gabaliņos sagrieztu kartupeļu
viens šķēlītēs sagriezts burkāns
viena mazos gabaliņos sagriezta pētersīļa sakne
viens liels sakapāts sīpols
200 g gabaliņos sagriezta caurauguša šķiņķa
1 ēdk. eļļas
1 ēdk. sviesta
125 ml saldā krējuma
2 šķēles baltmaizes, sagrieztas gabaliņos
2 ēdk. sakapātu kārveļu
1 ēdk. sakapātu pētersīļu
1 ēdk. sakapāta lupstāja
1 laurlapa
1 tējk. ķimeņu
sāls
1,5 l buljona1. Sagatavo sastāvdaļas. Katlā sakarsē eļļu, ieber šķiņķa gabaliņus un apcep. Izkausētajam un apceptajam šķiņķim pievieno sīpolus, pētersīļus, burkānus un kartupeļus, un dažas minūtes pasautē.
Dārzeņiem pielej buljonu, pieliec laurlapu, pieber ķimenes un sāli. Katlam uzliec vāku un uz mazas uguns vāri aptuveni 20 minūtes. Tad zupu sablendē, iemaisi saldo krējumu un kapātos zaļumus.
3. Pagatavo grauzdiņus un pasniedz. Pannā izkausē sviestu, ieber baltmaizes gabaliņus un apcep zeltaini dzeltenus. Lej zupu sasildītos šķīvjos, un katrā ieber nedaudz grauzdiņu.
4 personām
Gatavošana: 40 minūtes
Nepieciešams:
1/2 l tumšā alus
1 l gaļas buljona
1 ēdk. eļļas
2 puravi, sagriezti gredzenos
2 burkāni, sagriezti šķēlītēs
2 seleriju kāti, sagriezti gabaliņos
1 liels sakapāts sīpols
1/2 rutka, sagriezta gabaliņos
2 kartupeļi, sagriezti gabaliņos
1 buntīte kārveļu vai pētersīļu
1 timiāna zariņš
1 laurlapa
1/2 tējk. malta muskatrieksta
sāls, svaigi malti pipariGatavo:
Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un puravus un viegli apcep.
2. Vāri zupu. Pieliec burkānus, selerijas, rutkus un kartupeļus, laurlapu un timiāna zariņu, pielej buljonu un alu, pieber sāli un piparus, un uz mazas uguns vāri aptuveni pusstundu.
Lej zupu šķīvjos, ieber nedaudz muskatrieksta un pārkaisi ar sakapātām kārvelēm vai pētersīļiem.
4 personām
Gatavošana: 1,5 stunda un mērcēšana
Nepieciešams:
250 g balto pupiņu
250 g caurauguša speķa
300 g burkānu
300 g zaļo pupiņu
300 g kartupeļu
250 g ābolu
250 g bumbieru
sāls, malti baltie pipari
1 šķipsniņa cukura1 saišķītis pētersīļu
Gatavo:
Iepriekšējā vakarā iemērc pupiņas puslitrā auksta ūdens. Nākamajā dienā lej katlā ar visu ūdeni un vāri pusotru stundu. Kad pupiņas pusstundu vārījušās, liec katlā speķi.
2. Sagatavo dārzeņus. Burkānus nomizo un sagriez garenās šķēlītēs, zaļās pupiņu pākstis salauz divās, trijās daļās, kartupeļus nomizo un sagriez gabaliņos, ābolus un bumbierus sagriez četrās daļās, nomizo un izņem sēklotni.
Kad pupiņas vārījušās jau stundu, pievieno pārējos produktus, pieber sāli, piparus un cukuru.
4. Sagriez speķi. Kad zupa gatava, izņem speķi un sagriez šķēlēs.
Lej zupu šķīvjos, ieliec katrā speķa šķēli un pārkaisi ar sakapātiem pētersīļiem.