Sildāmies ar zupu! 3 rudenīgas receptes

Sildāmies ar zupu! 3 rudenīgas receptes

Jauns.lv

Kad nelietīgais aukstums iezogas arī mūsu guļam-, ēdam- un viesu istabās, sildāmies, kā nu mākam. Mums padomā citāda sasildīšanās – ar gardām zupiņām.

Sildāmies ar zupu! 3 rudenīgas receptes...

Berlīnes kartupeļu zupa

4 personām

Gatavošana: 40 minūtes

Nepieciešams:

500 g gabaliņos sagrieztu kartupeļu

viens šķēlītēs sagriezts burkāns

viena mazos gabaliņos sagriezta pētersīļa sakne

viens liels sakapāts sīpols

200 g gabaliņos sagriezta caurauguša šķiņķa

1 ēdk. eļļas

1 ēdk. sviesta

125 ml saldā krējuma

2 šķēles baltmaizes, sagrieztas gabaliņos

2 ēdk. sakapātu kārveļu

1 ēdk. sakapātu pētersīļu

1 ēdk. sakapāta lupstāja

1 laurlapa

1 tējk. ķimeņu

sāls

1,5 l buljona
Gatavo:

1. Sagatavo sastāvdaļas. Katlā sakarsē eļļu, ieber šķiņķa gabaliņus un apcep. Izkausētajam un apceptajam šķiņķim pievieno sīpolus, pētersīļus, burkānus un kartupeļus, un dažas minūtes pasautē.

2. Vāri zupu.

Dārzeņiem pielej buljonu, pieliec laurlapu, pieber ķimenes un sāli. Katlam uzliec vāku un uz mazas uguns vāri aptuveni 20 minūtes. Tad zupu sablendē, iemaisi saldo krējumu un kapātos zaļumus.

3. Pagatavo grauzdiņus un pasniedz. Pannā izkausē sviestu, ieber baltmaizes gabaliņus un apcep zeltaini dzeltenus. Lej zupu sasildītos šķīvjos, un katrā ieber nedaudz grauzdiņu.

4 personām

Gatavošana: 40 minūtes

Nepieciešams:

1/2 l tumšā alus

1 l gaļas buljona

1 ēdk. eļļas

2 puravi, sagriezti gredzenos

2 burkāni, sagriezti šķēlītēs

2 seleriju kāti, sagriezti gabaliņos

1 liels sakapāts sīpols

1/2 rutka, sagriezta gabaliņos

2 kartupeļi, sagriezti gabaliņos

1 buntīte kārveļu vai pētersīļu

1 timiāna zariņš

1 laurlapa

1/2 tējk. malta muskatrieksta

sāls, svaigi malti pipari

Gatavo:

1. Apcep garšaugus.

Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un puravus un viegli apcep.

2. Vāri zupu. Pieliec burkānus, selerijas, rutkus un kartupeļus, laurlapu un timiāna zariņu, pielej buljonu un alu, pieber sāli un piparus, un uz mazas uguns vāri aptuveni pusstundu.

3. Pasniedz.

Lej zupu šķīvjos, ieber nedaudz muskatrieksta un pārkaisi ar sakapātām kārvelēm vai pētersīļiem.

4 personām

Gatavošana: 1,5 stunda un mērcēšana

Nepieciešams:

250 g balto pupiņu

250 g caurauguša speķa

300 g burkānu

300 g zaļo pupiņu

300 g kartupeļu

250 g ābolu

250 g bumbieru

sāls, malti baltie pipari

1 šķipsniņa cukura

1 saišķītis pētersīļu

Gatavo:

1. Sagatavo pupiņas.

Iepriekšējā vakarā iemērc pupiņas puslitrā auksta ūdens. Nākamajā dienā lej katlā ar visu ūdeni un vāri pusotru stundu. Kad pupiņas pusstundu vārījušās, liec katlā speķi.

2. Sagatavo dārzeņus. Burkānus nomizo un sagriez garenās šķēlītēs, zaļās pupiņu pākstis salauz divās, trijās daļās, kartupeļus nomizo un sagriez gabaliņos, ābolus un bumbierus sagriez četrās daļās, nomizo un izņem sēklotni.

3. Pabeidz vārīt zupu.

Kad pupiņas vārījušās jau stundu, pievieno pārējos produktus, pieber sāli, piparus un cukuru.

4. Sagriez speķi. Kad zupa gatava, izņem speķi un sagriez šķēlēs.

5. Pasniedz.

Lej zupu šķīvjos, ieliec katrā speķa šķēli un pārkaisi ar sakapātiem pētersīļiem.

Kasjauns.lv / Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva