Karsti dzērieni vēsam vakaram. Ingvera groks vai augļu punšs - pagaršo!

Karsti dzērieni vēsam vakaram. Ingvera groks vai augļu punšs - pagaršo!

Jauns.lv

Karstie dzērieni sasilda, noder pat ārstnieciski un, pateicoties garšvielu sastāvā esošajām ēteriskajām eļļām, iedarbojas gan enerģizējoši, gan nomierinoši. Ingvera groks, karstais balzams, rožu punšs vai bezalkoholiskais augļu punšs - pagatavo kādu arī tu!

Karsti dzērieni vēsam vakaram. Ingvera groks vai a...

Nepieciešams:

* 40 g džina

* 10 g laima sīrupa

* 120 g ābolu sulas

* 3 – 5 ripiņas svaiga ingvera

* Svaigi augļi – āboli, apelsīni, citroni

Gatavo: Sastāvdaļas liek katliņā un uz lēnas uguns karsē.

* 150 g sausā sarkanvīna

* 10 g brendija

* 20 g Spicy sīrupa (to var aizvietot ar karameļu vai šokolādes sīrupu)

* Krustnagliņas, kanēļa standziņas, mandeles, apelsīna daiviņas

Gatavo: Sastāvdaļas liek katliņā un uz lēnas uguns uzkarsē. Brendiju pievieno tikai pašās karsēšanas beigās.

Nepieciešams:

* 150 g sausā baltvīna

* 30 g rožu sīrupa

* Svaigi augļi (apelsīns, laims, karambola) un ogas (zemenes un vīnogas) Gatavo: Sastāvdaļas like katliņā un uz lēnas uguns uzkarsē.

Nepieciešams:

* 60 g apelsīnu sulas

* 60 g ananasu sulas

* 10 g laima sīrupa

* 10 g zemeņu sīrupa

Gatavo: Vispirms karsē visas sastāvdaļas, izņemot zemeņu sīrupu. To pievieno jau glāzē, lai dzēriens veidotos divkrāsains.

Ievēro!

Lai karstais dzēriens nezaudētu savas īpašības un aromātu, to karsējot, nepārsniedz 75 – 80 grādu temperatūru.

Dzērienus iesaka bārmenis Raitis Akerblūms
Dzērienus iesaka bārmenis Raitis Akerblūms

* Parasti šim dzērienam izvēlas sarkanvīnu, bet var ņemt arī baltvīnu. Jo vīns sliktāks, jo vairāk jāpapūlas ar garšas uzlabošanu, un otrādi.

* Garšai pievieno muskatriekstu, mandeles, rozīnes, var pat nelielu banāna šķēlīti, taču ir svarīgi nepārcensties, lai vīns saglabātu dzidrumu un krāsu.

* Pagatavošanai vajadzēs katliņu, koka karoti un smeļamo kausiņu saliešanai.

* Dzēriens jākarsē uz lēnas uguns.

* Pasniedz caurspīdīgās, karstumizturīgās stikla krūzēs.

* Karstvīnu nav ieteicams sildīt atkārtoti.

No vēstures

* Ir tradīcija karstvīnu jaukt Ziemassvētku vakarā, jo tas simbolizē Jēzus Kristus asinis. Viduslaikos Eiropā populārākais karstais dzēriens – karstvīns – palīdzēja, glābjoties no stindzinošā aukstuma. To lietojot, cilvēki centās sildīties „no iekšpuses”, tieši tāpēc dažreiz karstvīnam pielej nedaudz konjaka vai brendija.

* Lai jūrnieki neslimotu, tiem senāk ik dienas deva rumu. Reiz kāds skops admirālis ar iesauku „vecais groks”, vēloties ietaupīt, rumu sāka jaukt ar ūdeni, savukārt jūrnieki izdomāja dzērienu uzsildīt. Uz sauszemes groka garšu uzlaboja ar sīrupiem un citrusa augļiem, bet vēlāk ruma vietā sāka izmantot arī citu alkoholu.

* Vārds – punšs – cēlies no sena hindu vārda panč (tulkojumā – pieci). Sākotnēji šajā dzērienā  bija obligātas piecas sastāvdaļas: vīns, rums, augļu sula, cukurs vai medus un garšvielas. 17. gadsimtā, pateicoties jūrniekiem, punšs no Indijas atceļoja uz Angliju un drīz vien kļuva iecienīts visā Eiropā.

* Jau senie grieķi apzinājās balzama ārstnieciskās īpašības. Nelielās devās tas atjauno spēkus, novērš slimības, uzlabo ēstgribu... Runā, ka balzams neļaujot arī priekšlaikus novecot.

Kasjauns.lv / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva