Pašgatavotas medus piparkūku mīklas noslēpumi
Dzīvesstils

Pašgatavotas medus piparkūku mīklas noslēpumi

Jauns.lv

Ģimeni pirms svētkiem lieliski vieno piparkūku cepšana. Vēl interesantāk ir kopīgi gatavot īstu piparkūku mīklu no medus un īstajām garšvielām. Mums iznāca lieliskas, trauslas un smaržīgas piparkūkas un daudz prieka. Pamēģiniet arī jūs!

Pašgatavotas medus piparkūku mīklas noslēpumi...
Ziemassvētkiem īpašu garšu un smaržu piešķir ģimeniska rosīšanās virtuvē un pašu ceptas piparkūkas.
Ziemassvētkiem īpašu garšu un smaržu piešķir ģimeniska rosīšanās virtuvē un pašu ceptas piparkūkas.

400 gramu medus (nopērciet 500 gramu),

200 gramu cukura,

550 gramu miltu,

200 gramu sviesta,

2 olas, 2 ēdamkarotes spirta (vismaz 74%, labāk 96%),

1 tējkarote cepamā pulvera (var aizvietot ar pustējkaroti dzeramās sodā un pustējkaroti citronskābes).

Garšvielas: 10 krustnagliņas,

5 pākstītes kardamona (kvalitatīvas ir ar zaļu apvalciņu un melnām sēkliņām, pirms malšanas zaļo pāksti noloba un atstāj graudiņus),

1/2 tējkarotes kanēļa,

1 tējkarote ingvera (tā, kas žāvēts un samalts, svaigais nederēs),

1/2 tējkarotes sarīvēta muskatrieksta,

5 melnie pipari, 1 tējkarote koriandra,

naža gals malta anīsa (var būt 5 graudiņi, kas izlobīti no zvaigžņu anīsa).

Garšvielas samaļ kafijas dzirnaviņās, pirms tam sarīvējot muskatriekstu, izlobot anīsu un kardamonu, salaužot krustnagliņas. Aplej ar spirtu. Mikroviļņu krāsniņā izkausē 100 gramu sviesta un sajauc ar garšvielu un spirta maisījumu. Medus burciņu atskrūvē, uzliek uz svariem un noņem liekos 100 gramu medus.

Tad burciņu (bez vāka!) mikroviļņu krāsnī uzsilda, kamēr medus kļūst šķidrs. Tad samaisa ar sagatavoto garšvielu-spirta-sviesta maisījumu. Lej atpakaļ burkā, samaisa un aizskrūvē cieši burciņu. Ik pa laiciņam apmaisa. Burku liek nostāvēties vismaz 24 stundas. Šajā laikā spirts un sviests izvelk visas aromātiskās vielas no garšvielām un medus kļūst tumšāks.

Sakarsē katliņā otrus 100 gramus sviesta, bet mikroviļņu krāsniņā uzsilda medus maisījumu (bez metāla vāka!), sakarsētajā sviestā ber 200 gramu (1 glāzi) cukura, maisot karsē (uzmanīgi: ļoti karsts!) un pievieno sasildīto medus maisījumu. Maisa un pievieno, sijājot caur sietu, 250 gramu miltu. Ļauj visam atdzist, kamēr ir tik silts, ka rokām nav pārāk karsti.

Bļodā iesit un nedaudz sakuļ divas olas. Tām pa virsu ieber 300 gramu miltu un miltos iemaisa cepamo pulveri. Tad lej otru mīklas pusi un samīca. Mīklai ļauj nostāvēties. Nākamajā dienā izveltnē plānā slānī, izspiež ar formiņām piparkūkas, liek uz plāts, pārsmērē ar olas baltumu un cep 180 grādu temperatūrā.


Anda Leiškalne / Foto: Anda Leiškalne