Pelēkie zirņi, speķis un rūgušpiens. Receptes Eiropas latvietim
Latvieša Ziemassvētku mielasts nav iedomājams bez pelēkajiem zirņiem, speķa un rūgušpiena. Saglabājot produktus un izmainot to formu, var iegūt pārsteidzošus, tomēr garšas ziņā tik pazīstamus tradicionālos latviešu ēdienus.
Speķa karpačo ar pelēko zirņu biezeni
4 personām
Gatavošana 30 minūtes, mērcēšana 12 stundas, vārīšana 1 stunda
200 g pelēko zirņu
50 g bekona
50 g speķa
1 baltais sīpols
150 ml vistas buljona
sāls, svaigi malti melnie pipari
1 vārīts kartupelis
1 vārīts burkāns
rapšu eļļa
rupjmaizes grauzdiņi1 mazsālīts gurķis
1. Novāri zirņus un sablenderē. Novāri zirņus mīkstus (pirms tam vismaz 12 stundas izmērcē). Bekonu sagriez kubiņos un pannā apsautē kopā ar sasmalcinātu sīpolu. Pieber zirņus. Liec blenderī kopā ar vistas buljonu, sāli, pipariem un sablenderē. Tad biezeni izberz caur sietu.
Sagriez plānās šķēlēs speķi un izkārto uz šķīvja. Nedaudz pārrasini rapšu eļļu. Pasniedz ar vārīta kartupeļa, burkāna, mazsālīta gurķa kubiņiem un rupjmaizes grauzdiņiem.
4 personām
Gatavošana 40 minūtes
1 Savojas kāposts
250 g zirņu biezeņa (skatīt iepriekšējo recepti)
50 ml ūdens
2 ēdk. baltvīna etiķa
100 ml baltvīna
100 g sviesta
sāls
brokoļu dzinumicūkas ādiņa
1. Pagatavo pelēko zirņu biezeni. Pagatavo zirņu biezeni, kā aprakstīts iepriekšējā receptē.
Savojas kāpostu noblanšē un liec ledusaukstā ūdenī, lai nezaudē krāsu. Atdali lapas. Lapā liec zirņu biezeni un satin rullīti.
3. Gatavo Beurre Blanc mērci. Pannā novāri ūdeni ar baltvīna etiķi un baltvīnu. Pievieno sviestu un sāli un puto, līdz mērce iegūst biezu konsistenci.
Ēdienu papildini ar brokoļu dzinumiem un sagrauzdētas cūkas ādiņas grauzdiņiem. Pievieno Beurre Blanc mērci.
4 personām
Gatavošana 30 minūtes, vārīšana 1 stundu
100 g pelēko zirņu
100 g balto pupiņu
1 baltais sīpols
1 burkāns
1 selerijas kāts
3 ķiploka daiviņas
100 g kūpinātas cūkas pavēderes
2 l vistas buljona
svaigs timiāns
20 minisīpoliņi
sāls un svaigi malti melnie pipari
citrona sula garšaiestragona lapiņas
1. Novāri zirņus un pupiņas. Pelēkos zirņus un pupiņas iepriekšējā vakarā iemērc. Izmērcētus vāri, līdz tie ir vidēji cieti.
Pannā apcep sasmalcinātu sīpolu, burkānu, selerijas kātu, ķiplokus, cūkas pavēderi, pievieno zirņus un pupiņas. Pievieno buljonu, timiānu un vāri, līdz zirņi un pupiņas ir pilnīgi gatavi. Ļauj tiem atdzist buljonā, tad nokās. Nokāstajā buljonā novāri sīpoliņus un nokās. Nokāsto šķidrumu novāri uz pusi un ieputo sviestu, lai izveidojas krēmīga masa. Pievieno zirņus, pupiņas un mazos sīpoliņus. Pasniedzot pievieno sāli, piparus, citrona sulu un svaigi kapātu estragonu.
Receptes: Mārtiņš Rītiņš