Pelēkie zirņi, speķis un rūgušpiens. Receptes Eiropas latvietim

Pelēkie zirņi, speķis un rūgušpiens. Receptes Eiropas latvietim

Jauns.lv

Latvieša Ziemassvētku mielasts nav iedomājams bez pelēkajiem zirņiem, speķa un rūgušpiena. Saglabājot produktus un izmainot to formu, var iegūt pārsteidzošus, tomēr garšas ziņā tik pazīstamus tradicionālos latviešu ēdienus.

Pelēkie zirņi, speķis un rūgušpiens. Receptes Eiro...

Speķa karpačo ar pelēko zirņu biezeni

4 personām

Gatavošana 30 minūtes, mērcēšana 12 stundas, vārīšana 1 stunda

200 g pelēko zirņu

50 g bekona

50 g speķa

1 baltais sīpols

150 ml vistas buljona

sāls, svaigi malti melnie pipari

1 vārīts kartupelis

1 vārīts burkāns

rapšu eļļa

rupjmaizes grauzdiņi

1 mazsālīts gurķis

1. Novāri zirņus un sablenderē. Novāri zirņus mīkstus (pirms tam vismaz 12 stundas izmērcē). Bekonu sagriez kubiņos un pannā apsautē kopā ar sasmalcinātu sīpolu. Pieber zirņus. Liec blenderī kopā ar vistas buljonu, sāli, pipariem un sablenderē. Tad biezeni izberz caur sietu.

2. Gatavo speķa karpačo.

Sagriez plānās šķēlēs speķi un izkārto uz šķīvja. Nedaudz pārrasini rapšu eļļu. Pasniedz ar vārīta kartupeļa, burkāna, mazsālīta gurķa kubiņiem un rupjmaizes grauzdiņiem.

4 personām

Gatavošana 40 minūtes

1 Savojas kāposts

250 g zirņu biezeņa (skatīt iepriekšējo recepti)

50 ml ūdens

2 ēdk. baltvīna etiķa

100 ml baltvīna

100 g sviesta

sāls

brokoļu dzinumi

cūkas ādiņa

1. Pagatavo pelēko zirņu biezeni. Pagatavo zirņu biezeni, kā aprakstīts iepriekšējā receptē.

2. Gatavo rullīšus.

Savojas kāpostu noblanšē un liec ledusaukstā ūdenī, lai nezaudē krāsu. Atdali lapas. Lapā liec zirņu biezeni un satin rullīti.

3. Gatavo Beurre Blanc mērci. Pannā novāri ūdeni ar baltvīna etiķi un baltvīnu. Pievieno sviestu un sāli un puto, līdz mērce iegūst biezu konsistenci.

4. Pievieno piedevas un pasniedz rullīšus.

Ēdienu papildini ar brokoļu dzinumiem un sagrauzdētas cūkas ādiņas grauzdiņiem. Pievieno Beurre Blanc mērci.

4 personām

Gatavošana 30 minūtes, vārīšana 1 stundu

100 g pelēko zirņu

100 g balto pupiņu

1 baltais sīpols

1 burkāns

1 selerijas kāts

3 ķiploka daiviņas

100 g kūpinātas cūkas pavēderes

2 l vistas buljona

svaigs timiāns

20 minisīpoliņi

sāls un svaigi malti melnie pipari

citrona sula garšai

estragona lapiņas

1. Novāri zirņus un pupiņas. Pelēkos zirņus un pupiņas iepriekšējā vakarā iemērc. Izmērcētus vāri, līdz tie ir vidēji cieti.

2. Sautē zirņus un pupiņas.

Pannā apcep sasmalcinātu sīpolu, burkānu, selerijas kātu, ķiplokus, cūkas pavēderi, pievieno zirņus un pupiņas. Pievieno buljonu, timiānu un vāri, līdz zirņi un pupiņas ir pilnīgi gatavi. Ļauj tiem atdzist buljonā, tad nokās. Nokāstajā buljonā novāri sīpoliņus un nokās. Nokāsto šķidrumu novāri uz pusi un ieputo sviestu, lai izveidojas krēmīga masa. Pievieno zirņus, pupiņas un mazos sīpoliņus. Pasniedzot pievieno sāli, piparus, citrona sulu un svaigi kapātu estragonu.

Kasjauns.lv / Foto: Gvido Kajons, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Receptes: Mārtiņš Rītiņš

­