Ziemai piemērota diēta un gardas receptes
Diētā izmantoti aukstajā gadalaikā viegli pieejami produkti – skābi kāposti, kefīrs, vistas fileja, siers, griķi. Tiesa gan, šo diētu drīkst ievērot ne ilgāk kā trīs dienas – un ne biežāk kā reizi mēnesī.
1 tase kafijas ar pienu, omlete, skābu kāpostu salāti.
Vai 1 tase tējas ar medu, 1 šķēle maizes ar sviestu, viena ola, griķu, auzu pārslu vai putraimu biezputra.
Otrās brokastis. Cepti āboli.
1 glāze kefīra kokteiļa.
Vinegrets, vistas filejas zupa, sutināti vai tveicēti burkāni, 1 šķēle maizes.
Vai sēņu zupa, sutināti skābie kāposti ar gaļu (liellopu vai vistas fileja).
Launags. 1 glāze kefīra
1 ābols, 1 šķēle siera.
1 tase tējas, vārīta, tveicēta vai grilēta zivs ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.
Vai 1 tase tējas ar medu, burkānu un melno plūmju sacepums.
Pirms gulētiešanas. 1 glāze piena, kefīra vai paniņu.
Gardas ziemas receptes
Nepieciešams: 200 g skābu kāpostu, 1 sālīts gurķis, 1 sīpols, 1 tējkarote augu eļļas, pipari, sāls, cukurs.
Kāpostus sasmalcina, gurķi sagriež kubiņos, sīpolu – plānās ripās. Visu samaisa, pievieno eļļu, sāli, cukuru, piparus pēc garšas.
Nepieciešams: 2 – 3 kartupeļi, 1 – 2 bietes, 3 sālīti gurķi, 1 sīpols, augu eļļa, gaļa, sāls.
Kartupeļus un bietes novāra, atdzesē, nomizo un sagriež kubiņos. Pievieno eļļu, sagrieztus gurķus un sīpolu, samaisa.
Nepieciešams: 500 – 600 g burkānu, 300 g biezpiena, 0,5 glāzes mannas putraimu, 1 ola, 1 ēdamkarote cukura, 0,3 glāzes rīvmaizes, 50 g augu eļļas, 100 g žāvētu melno plūmju bez kauliņiem, sāls.
250 g krējuma, 1 ēdamkarote miltu, 1 ēdamkarote eļļas, 0,5 glāzes dārzeņu novārījuma, sāls, cukurs.
Pagatavo: Burkānus sarīvē un kopā ar plūmēm un eļļu vāra, līdz tie pusmīksti. Nenoņemot no uguns, uzmanīgi iemaisa mannas putraimus, turpina vārīt, līdz tie sabiezē līdz gatavībai. Masu atdzesē līdz 60º temperatūrai. Biezpienu sajauc ar olu, 1 glāzi mērces un cukuru. Biezpiena masu sajauc ar burkāniem. Maisījumu liek ietaukotā un ar rīvmaizi apbārstītā pannā, izlīdzina, pārber ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī. Gatavu griež gabalos un pārlej ar atlikušo mērci.
Miltus viegli apcep eļļā, jauc ar dārzeņu buljonu, pievieno krējumu.
Nepieciešams: 0,5 glāzes vājpiena kefīra, ½ greipfrūta sula, 8 kukurūzas nūjiņas, 2 ēdamkarotes saldētu ogu.
kefīru saputo ar sulu, pievieno kukurūzas nūjiņas un izmaisa. Uzber ogas.