Gardas brokastis steidzīgiem rītiem
Rīti pirms skolas nereti ir steigas pilni, tādēļ labi, ja pie rokas ir tādu ēdienu receptes, ko iespējams pagatavot ātri, un rezultāts garšos gan vecākiem, gan bērniem.
Atcerieties - ne velti brokastis tiek uzskatītas par svarīgāko ēdienreizi, nelaidiet bērnu uz skolu ar tukšu vēderu. Pat tad, ja gadījies aizgulēties, veselīgam musli (pievērsiet uzmanību cukura daudzumam) ar pienu vai jogurtu laiks vienmēr atradīsies. Uztura speciāliste Eva Kataja (Veselības centrs “Vivendi”) uzsver: “Brokastis nudien ir svarīga maltīte, tāpēc tās ir obligāti jāietur vai nu mājās, vai jāpaņem līdzi. Līdzi ņemšanai lieliski iederēsies kāda maizīte (piem., rupjmaize ar sieru un gurķi vai tomātu) vai riekstu maisījums ar kādu augli. Šādas brokastis var apēst pa ceļam vai aizbraucot uz skolu - galvenais, lai bērns nepaliek neēdis līdz pusdienlaikam.”
Brokastis nodrošina skolēnu ar mācībām nepieciešamo enerģiju, bez kuras koncentrēties mācībām būs grūti. Paēdot brokastis, bērnam būs vieglāk sagaidīt pusdienas un ievērot nākamās ēdienreizes. Neaizstājiet pilnvērtīgas brokastis ar saldumiem, konditorejas izstrādājumiem vai ātrām uzkodām pa ceļam uz skolu. Centieties brokastīs iekļaut ar saliktajiem ogļhidrātiem bagātus ēdienus: putras, musli ar pienu vai jogurtu, pilngraudu maizi, jo tie sniedz ilgstošu, noturīgu enerģiju. Papildiniet enerģijas bagātās brokastis ar sieru, dārzeņiem, augļiem vai to sulām.
Pilnvērtīgas brokastis ir pilnvērtīgas dienas pamatnosacījums!
Augļu-ogu smūtijs
1 paciņa saldēto ogu vai augļu Smoothie (iepakojumā 4 paciņas)
1 banāns
50 g bezpiedevu jogurta
1 sauja riekstu
1 sauja svaigu spinātu lapiņu
Atkausē vienu no 4 (produkta nosaukums) paciņām (ja smūtiju vēlas baudīt atsvaidzinoši vēsu, atkausēt nav nepieciešama), sagriež banānu. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina. Pasniedz uzreiz.
Ātrā tortiljas pica
100 g gaļas vai desas
100 g rīvēta siera
1 mocarellas siera bumba
50 g tomātu mērces
sauja svaigu bazilika lapiņu
1 ēdamkarote olīveļļas
4 mazi tomātiņi
Tortiljas plāceņus apsmērē ar tomātu mērci. Pārkaisa ar rīvētu sieru. Mocarellu saplūkā un izkārto viscaur uz abām pamatnēm. Pa virsu liek plānas desas vai gaļas šķēlītes un pārslaka ar olīveļļu. Cep cepeškrāsnī ~ 10 minūtes. Tomātus sagriež ripiņās, bazilika lapiņas saplūkā. Kad picas gatavas, tām pārkaisa pāri svaigos tomātus un baziliku. Pasniedz uzreiz.