Pārbaudīts! Labākās vietas, kur Rīgā paēst branču
Dzīvesstils

Pārbaudīts! Labākās vietas, kur Rīgā paēst branču

Jauns.lv

Vēlās brokastis jeb brančs – tā ir iespēja satikt draugus, iepriekš nenorunājot randiņu, vai pavadīt dienu ģimenes lokā bez iepriekšējiem sagatavošanās darbiem vai īpaša iemesla. Bet pats galvenais: brančs – tā ir nesteidzīga, relaksējoša gaisotne.

Pārbaudīts! Labākās vietas, kur Rīgā paēst branču...
Brančā var mierīgi pasēdēt pie tases kafijas, pašķirstīt žurnālu, citiem vārdiem sakot, aizbēgt no ikdienas rūpēm. Starp citu – arī brīvdienās.
Brančā var mierīgi pasēdēt pie tases kafijas, pašķirstīt žurnālu, citiem vārdiem sakot, aizbēgt no ikdienas rūpēm. Starp citu – arī brīvdienās.

Beidzot šis mazliet dīvaini, taču garšīgi skanošais vārds aktivizēts arī rīdzinieku leksikā. Savādi gan, ka tas kļuvis moderns tikai tagad, jo Eiropā terminu „brančs”  zina jau kopš 19. gadsimta.

Vēlās brokastis, agrās pusdienas – kā nu kuram labāk tīk. Šis, šķiet, ir viens no populārākajiem veidiem, kā rītu pavada eiropieši. Pirms vairākiem gadiem, kad atklāju sev branču, biju mazliet sarūgtināta par vietējo restorānu īpašnieku nevēlēšanos piedāvāt klientiem šādu ēdienreizi. Iedomājies: tu brīvdienās kārtīgi izgulies, pamosties ap desmitiem, vienpadsmitiem – brokastot tā kā par vēlu, pusdienot – par agru. Gatavot ēst svētdienā – slinkums, bet restorānu ēdienkaršu superskopajā piedāvājumā ir tikai zupas, salāti un karstie ēdieni. Branča burvība: to, kā likums, servē kā zviedru galdu. Tas nozīmē, ka brančs spēj izdabāt visām gaumēm. Tajā ir gan ēdieni no tradicionālo brokastu ēdienkartes (putras, musli, olas), gan arī vieglas pusdienu uzkodas.

Bet pats galvenais: brančs – tā ir nesteidzīga, relaksējoša gaisotne. Nav brīnums, ka vēlās brokastis ir lielākā cieņā par tradicionālo lenču. Vari ēst nesteidzoties, jo skaidri zini, ka tavai dvēselei un ķermenim pienākas atpūta. Patīkams papildinājums – glāze šampanieša no rīta, kas diez vai būtu ieteicams darbadienās.

Brančs kafejnīcā “Illy”.
Brančs kafejnīcā “Illy”.

Pirmoreiz branču Rīgā izbaudīju savā mīļākajā kafejnīcā Blaumaņa ielā 34–1a: „Innocent Cafe”, tautā saukta par „Illy”. Nu jau vairāk nekā gadu tas ieguvis neprātīgu popularitāti modīgās publikas, radošu personību un arī jaunatnes vidū. Patiesi – kulta vieta! Cenas šeit saprātīgas, un piedāvāto ēdienu daudzums, daudzveidība un kvalitāte, tāpat jautrā un mājīgā gaisotne neļauj šai vietai palikt tukšai.

Ko piedāvā? Parasti te ir Eiropas virtuves ēdieni, kas gatavoti no vietējiem produktiem. Bagātīga mājas siera, biezpiena, maizes un gaļas delikatešu izvēle un, protams, pati gardākā kafija.

Mans vērtējums:

stils, interjers un gaisotne tāda pati kā līdzīgās kafejnīcās Ņujorkā, Londonā vai Parīzē.

Cena: Ls 4,50. Tā ir vienreizējā maksa par zviedru galdu (nav iekļauti dzērieni). Sestdienās un svētdienās kafejnīca strādā no pulksten 10.00 līdz 15.00.

Pats galvenais branča kultūrā – veicināt cilvēku sociālo saskarsmi, nevis vienkārši apmierināt garšas kārpiņas.
Pats galvenais branča kultūrā – veicināt cilvēku sociālo saskarsmi, nevis vienkārši apmierināt garšas kārpiņas.
La Kanna

atrodas Tērbatas ielā 5 un ir izslavēta ar saviem svētdienas brančiem. Klasisks interjers maigos pasteļtoņos. Patīkama publika. Tas noskaņo uz mierīgu svētdienas rītu pie tases kafijas ar iemīļoto grāmatu rokās vai glāzi šampanieša tuvu draugu lokā.

Ko piedāvā? ­Dažādi salāti, uzkodas, kā arī deserti. Izvēle nav pārāk liela, bet papildu zviedru galdam ir iespējams pasūtīt arī ēdienus no pastāvīgās ēdienkartes par papildu samaksu. Galdiņus var rezervēt, tā ka var jau laikus parūpēties par savu brīvdienu.

­

Kafejnīca „La Kanna”.
Kafejnīca „La Kanna”.
Cena:

Ls 5 + Ls 1 par dzirkstošo šampanieti (pēc vēlēšanās).

Pievērs uzmanību! Brančus La Kanna pasniedz tikai svētdienās.

Kafejnīca/vintage lietu bodīte „Bonēra” un tās saimnieces Grēta Gorjučko un Aija Lejiņa.
Kafejnīca/vintage lietu bodīte „Bonēra” un tās saimnieces Grēta Gorjučko un Aija Lejiņa.

Interesanta vieta atrodas Blaumaņa ielā 12а: veikals-kafejnīca

Bonēra

. Interjers atbilst vintage apģērbiem un aksesuāriem, ko var iegādāties otrā stāva veikaliņā. Plakāti ar neatvairāmo mademoiselle Koko Šaneli (kā zināms, franču modes leģendas Koko Šaneles īstais vārds bija Gabriela Bonēra), vintage pastkartes un grāmatas rada iespaidu, ka esi nokļuvusi citā laikmetā.

Ēdienkartē daudzveidīgi un izsmalcināti ēdieni. Arī muslis un bezgala gardas smalkmaizītes.Viss noformēts atbilstoši kafejnīcas stilam.

Mans vērtējums:

romantiskam sestdienas sākumam derēs. Siltumu un mājīgumu radīs dzīvā mūzika.

Cena: Ls 5 (iekļauta glāze vīna).

Branču izgudroja grāmatas Alise Brīnumzemē autors, slavenais Luiss Kerols. Viņš vienkārši „sakrustoja” divus vārdus – breakfeast (brokastis) un lunch (pusdienas).
Branču izgudroja grāmatas Alise Brīnumzemē autors, slavenais Luiss Kerols. Viņš vienkārši „sakrustoja” divus vārdus – breakfeast (brokastis) un lunch (pusdienas).

Viena no manām mīļākajām vietām Rīgā ir triju pavāru restorāns

Tam labam būs augt

Torņu ielā 4, Vecrīgā. Šeit brančo svētdienās. Atšķirībā no iepriekš minētajām ēstuvēm šeit katram ir iespēja izveidot savu īpašo rīta ēdienkarti. Par visiem ēdieniem un dzērieniem jāmaksā atsevišķi.

Ēdienkartē ir gan putras, gan musli, vafeles, arī karstie ēdieni.

Cena:

pēc restorāna tarifa.

Triju pavāru restorānā “Tam labam būs augt” saimnieko arī Mārtiņš Sirmais.
Triju pavāru restorānā “Tam labam būs augt” saimnieko arī Mārtiņš Sirmais.
Mans ieteikums:

uz šejieni droši var nākt kopā ar ģimeni, nepārdzīvojot, ka bērniem varētu būt garlaicīgi. Mazajiem ir izveidota speciāla bērnistaba (maksā Ls 3), kur viņi pieredzējušu pavāru vadībā pagatavos sev picu „kā un ko māk” manierē. Pēc tam kārtīgi izlēkāsies un noskatīsies kādu aizraujoši ķinīti savu vienaudžu pulkā.

Ksenija Mlikova, žurnāls „Stella” / Foto: Rojs Maizītis