Veronikas Plotņikovas virtuvē top restorāna cienīgi ēdieni! Recepte + foto
2012. gada 2. maijs, 16:56

Veronikas Plotņikovas virtuvē top restorāna cienīgi ēdieni! Recepte + foto

Jauns.lv

“Man patīk neparastas kombinācijas – vista ar ananasu, DorBlu siers ar vīnogām vai kazas siers ar bietēm un kukurūzu,” par savu kulināro gaumi stāsta aktrise Veronika Plotņikova. Pēc viņas receptēm taisa ēst gandrīz viss teātris.

­

Veronika Plotņikova pavisam nesen atgriezās no Izraēlas, kur bija viesizrādēs ar Rīgas Krievu teātri. Vēl viņa kopā ar dziedātāju Martu Kristianu Kalniņu turpina gatavoties maija sākumā gaidāmajam koncertam Paula dueti. Paralēli spēlē četros iestudējumos. Laika satikties nu vienkārši nav! Bet izņēmuma kārtā aktrise pat uzaicina uz mājām un pacienā ar saviem iemīļotākajiem ēdieniem.

Nikai viss sarakstīts pa minūtēm. Celties sešos no rīta, aizvest bērnu uz dārziņu, tālāk – uz mēģinājumu, vakarā – izrāde, pēc tās jāpaspēj ieskriet veikalā. Mājas uzkopšanu un ēst gatavošanu  – šos sieviešu pienākumus – neviens nav atcēlis! Turklāt aktrise izskatās vienkārši brīnišķīgi – slaida, svaiga, labā garastāvoklī. Iedvesmojoties no pavasara, iegādājusies jaunu ultramodernu spilgtas krāsas blūzīti, kurai pieskaņota nagu laka un lūpukrāsa. „Nošpikoju ideju kādā sieviešu žurnālā. Tā ir mana iemīļotākā lasāmviela, ja gribas atslābināties vai iedvesmoties. Varu vienkārši bildītes apskatīties – lūk, tāda man sievišķīga vājībiņa, īpašs rituāls, laiks, ko veltīt tikai sev.” Tieši tāpat aktrise izturas pret kulināriju. Protams, pārņemtai ar darbiem, neizdodas katru dienu gatavot ilgi un sarežģītus ēdienus, taču brīvdienās Veronikas virtuvē dzimst restorāna cienīgi ēdieni. 

Suši? Nav problēmu! Franču maizītes, lazanja, ceptas zivis – ko tik sirds vēlas! „Savulaik lielisks piemērs man bija aktrise Jūlija Visocka. Tas, kā viņa gatavo, vienkārši valdzina. Esmu apguvusi daudzas viņas ieteiktās virtuves gudrības. Ja būtu laiks, noteikti ar prieku apmeklētu kulinārās meistarklases, kas pašlaik ļoti aktivizējušās.”

Veronika nav strikta recepšu ievērotāja. Reizēm kādu citu sastāvdaļu pievieno, reizēm atkal citādi noformē, procesā dzimst kaut kas savs. „Man patīk neparastas kombinācijas – vista ar ananasu, DorBlu siers ar vīnogām vai kazas siers ar bietēm un kukurūzu. Starp citu, gribat – šādus salātus jums pagatavošu?” mājas saimniecei iedegas acis. „Lai gan sāksim ar smalkmaizītēm, ieliksim tās krāsnī, un, kamēr cepsies, pagatavošu kādu uzkodu.”

Starp citu, aktrise gandrīz nemaz nepusdieno kafejnīcā, jo mājās gatavots ēdiens taču ir veselīgāks un pagatavots ar mīlestību. Gardumi regulāri tiekot arī kolēģiem. Plotņikova var kaut ko izcept arī bez īpaša iemesla. Pēc viņas receptēm taisa ēst gandrīz viss teātris. Pat grimētavā aktrises nereti dalās kulinārajos noslēpumos. Tā Veronika atklāja sev kazas sieru balzamiko mērcē. Aktrises sapnis – studio tipa dzīvoklis ar lielu, plašu virtuvi un apaļo galdu istabā, kur pulcināt draugus. Tikai satikties nu nekādi nesanāk – visi kaut kur skrien, steidzas. Arī ciemos vairs tā nenāk kā senāk. „Laiks atdzimt tradīcijām,” saka Plotņikova.

Biešu salāti ar kukurūzu un kazas sieru

Nepieciešams:

*Vārītas bietes (labāk – ceptas)

*Kazas siers

*Konservēta kukurūza

*Valrieksti (labāk – ciedru rieksti)

*Olīveļļa

*Balzamiko mērce

Bieti un sieru sagriez kubiciņos, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Katras sastāvdaļas daudzumu vari izvēlēties proporcionāli pēc garšas, bet ar bietēm labāk nepārspīlēt. Salātiem pievieno olīveļļu un balzamiko mērci, un visu samaisi. Lūk, cik vienkārši!

Smalkmaizītes ar ananasu

­

Nepieciešams:

Kārtainā mīkla

Konservēti ananasi

Saldētas ogas (receptē izmantotas avenes)

Viena ola

Plāni jo plāni izrullē mīklu, sagriez strēmelēs (15 – 20 cm garumā un 1,5 – 2 cm platumā). No trim strēmelēm izveido sniegpārsliņu, ieliec vidū ananasa gabaliņu (labāk, ja tie sagriezti aplīšos), mīklas galus saloki uz vidu, pa virsu uzliec aveni. Visu pārsmērē ar olu. Cep krāsnī 180 grādu temperatūrā 20 – 25 minūtes.

Irina Perepeļica, žurnāls „Stella” / Foto: Rojs Maizītis