Kā ilgāk saglabāt meža sēnes? Receptes
Marinādei vari pievienot arī ķiploku daiviņas, krustnagliņas, arī mazliet kanēļa mizas, bet tas ir gaumes jautājums.

Kā ilgāk saglabāt meža sēnes? Receptes

Jauns.lv

Ko darīt, ja sēņu mērce šogad vairs negaršo, bet saldētava jau pilna ar ceptām gailenēm un baravikām? Piedāvājam divas receptes meža sēņu saglabāšanai - gailenes saldskābā marinādē un klasiski marinētas baravikas.

Kā ilgāk saglabāt meža sēnes? Receptes...

Gailenes saldskābā marinādē

(aptuveni litra burka)

Gatavošana 60 minūtes

1 kg iepriekš novārītu sēņu

Marinādei:

1 glāze baltvīna etiķa

1 lauru lapa

1. Sēnes notīri. Ja vien iespējams, neskalo tās un nemērcē. Gailenes vāri lielā daudzumā sālsūdens 10- 15 minūtes, tad nokās. Lai gailenes saglabātu krāsu, sālsūdenim pievieno nedaudz citronskābes vai citrona sulas.

2. Katlā lej baltvīna etiķi un ūdeni, pievieno visas garšvielas un karsē, līdz marināde uzvārās. Pievieno novārītās gailenes un vāri 15 minūtes. Vārīšanas beigās pagaršo marinādi – ja šķiet, ka trūkst asuma, pievieno vēl etiķi; ja vēlies saldāku, pievieno cukuru. Vēl karstas sēnes ar marinādi pildi steriālās burkās un aizvāko.

Baravikas klasiskā marinādē

(aptuveni litra burka)

Gatavošana 60 minūtes

1 kg iepriekš novārītu sēņu

Marinādei:

1 l ūdens

2 ēdk. cukura

4 tējk. sāls

3 tējk. etiķa esences

2-3 lauru lapas

8 pipari un/vai virces

1.    Baravikas notīri, bet nemazgā. Lielākās sagriez gabalos. Liec lielā katlā ar vieglu citron (citronskābes) ūdeni un vāri aptuveni 15 – 20 minūtes. Nokās un aplej ar aukstu ūdeni – tas baravikām palīdzēs saglabāt kraukšķīgumu.

2.     Lej katlā ūdeni, pievieno garšvielas un etiķa esenci, uzvāri. Marinādei vari pievienot arī ķiploku daiviņas, krustnagliņas, arī mazliet kanēļa mizas, bet tas ir gaumes jautājums. Verdošajā marinādē liec baravikas un vāri 10 minūtes. Liec sterilās burciņās un aizvāko. Ja glabāsi ledusskapī, konservu burkas vari nesterilizēt; citādi ir jāsterilizē.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva