Plānas, kraukšķīgas mutē kūstošas piparkūkas
Jau šo svētdien ir pirmā Advente un iesākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks.Tuvojoties svētkiem, ne viena vien saimniece jūt kārdinājumu izmēģināt spēkus piparkūku cepšanā, bet, ņemot vērā citu gadu pieredzi, apzinās, ka tas ir bezgala laikietilpīgs process, kuram priekšsvētku kņadā īsti nav vietas.
Tomēr jāteic, ka gan mīklu, gan cepumus iespējams gatavot laicīgi, tādējādi pagarinot svētkus – bērniem tā var izrādīties gana radoša nodarbe! Un mājās vēdīs pikanti maigs piparkūku aromāts.
Sastāvdaļas
• 100ml medus
• 1glāze cukurs
• 150g sviests vai margarīns
• 100ml piens
• ap 700g milti
• 2 tēj.k soda
• garšvielas piparkūkām 1 paciņa
• 2 ēd.k skābais krējums
• 1 maza ola
Pagatavošana: 120 min
.
Katliņā ieliekam medu, cukuru, pienu un uzsildam līdz cukurs izkusis. Turpinot karsēt uz uguns, pievienojam margarīnu un maisam līdz izkūst.
Tad pievienojam sodu un intensīvi maisam kamēr masa uzpūšas. Maisam un gaidām līdz, šī masa paliek, brūna.
Kad šis ir paveikts un masa brūna, tad pievienojam piparkūku garšvielas un ļaujam masai nedaudz atdzist.
Pievienojam skābo krējumu, izmaisam, tad pievienojam olu, un atkal kārtīgi izmaisam. Beigās iemaisam miltus.
Ieliekam maisiņā un paturam istabas tempertūrā 2-3 stundas.
Tad rullējam mīklu un spiežam cepumus.
Mīklu vislabāk rullēt starp diviem cepamā papīra gabaliem, jo tad mīklu var izrullēt ļoti plānu un tā nelīp ne pie virsmas, ne pie ruļļa, jo starpā ir cepamais papīrs.
Līdz ar to mīklu ir iespējams izrullēt tik plānu cik vēlamies, kaut papīra biezumā.
Cepam cepumus ap 200 grādiem līdz tie skaisti brūni. Jo plānāki cepumi, jo ātrāk cepas. Aptuvenais laiks 10 minūtes.
Tikko cepti cepumi ir mīksti, bet tiklīdz tos noņem no plāts, tie sastingst un kļūst kraukšķīgi un trausli.
Šīs piparkūkas ir kraukšķīgas, maigas, plānas un mutē kūstošas.
Šo gardo piparkūku autors ir portāla receptes.lv viena no aktīvākajām gardo recepšu meistariem Natālija Rogova.
Materiāls tapis sadarbībā ar receptes.lv/Publicitātes foto