Aptauja: 80% Latvijas ģimeņu gribētu trīs vai vairāk bērnu
Ja finansiāli varētu atļauties, 80% cilvēku gribētu būt daudzbērnu ģimenes, secināts mammamuntetiem.lv aptaujā.
2013. gada 5. februāris, 17:07

Aptauja: 80% Latvijas ģimeņu gribētu trīs vai vairāk bērnu

Jauns.lv

Latvijas ģimeņu gribētu trīs vai vairāk bērnu, liecina ģimenes portāla "mammamuntetiem.lv" veiktā iedzīvotāju aptauja.

Kā stāstīja portāla vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, aptaujā piedalījās 827 cilvēki, un dalībniekiem bija jāatbild tikai uz vienu jautājumu: "Ja tev atļautu finansiālie līdzekļi, vai tu gribētu vismaz trīs bērnus?"

Uz minēto jautājumu 47% aptaujāto atbildējuši ar pārliecinošu "jā", bet 8% norādījuši, ka viņiem kādreiz būs trīs bērni, neraugoties uz finanšu lietām. Vēl 25% teikuši, ka viņiem jau ir trīs vai vairāk bērni, savukārt tikai 20% norādījuši, ka tik daudz bērnu negribētu.

Akmentiņa-Smildziņa stāstīja, ka portāla vidējais lasītājs ir 31 gadu vecs, audzina vismaz vienu bērnu un dzīvo pilsētā. "Biju pārliecināta, ka vismaz puse atbildēs ar "jā, mēs gribam būt daudzbērnu ģimene". Taču, ka ar "jā" atbildēs 80%, es nebiju gaidījusi," sacīja portāla vadītāja.

Redzot aptaujas datus, portāls rīkoja arī domu apmaiņu, aicinot lasītājus dalīties viedoklī - kādās jomās daudzbērnu ģimenēm būtu nepieciešams lielāks atbalsts. Priekšplānā izvirzījušās tikai divas nepieciešamības - lai būtu darbs un lai pastāvētu reāla iespēja iegādāties savu mājokli.

Citas biežāk minētās ģimeņu vajadzības bijušas bezmaksas pagarinātās grupas sākumskolēniem, bezmaksas pusdienas bērnudārzā un skolā, atlaides studijām augstskolā gan daudzbērnu ģimeņu vecākiem, gan bērniem, atlaides medikamentiem un medicīnas pakalpojumiem, lielāka pensija un agrāks pensionēšanās vecums, kā arī nodokļu atlaides abiem vecākiem un reizi gadā apmaksāta nometne bērniem.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti sprieda par iespējām sniegt valsts atbalstu jaunajiem vecākiem pirmā mājokļa iegādei, un viens no priekšlikumiem bija atbrīvot jaunos vecākus no hipotekārā kredīta mājokļa iegādei pirmās iemaksas, kas ir vidēji 20% no kredīta kopsummas.

Apakškomisijas locekļi konceptuāli vienojās, ka būtu nepieciešams izstrādāt valsts atbalsta programmu jaunajiem vecākiem pirmā mājokļa iegādei, tomēr ar konkrētiem risinājumiem vēl nesteidzās un nolēma šo jautājumu padziļināti analizēt.

LETA/ Foto: Shutterstock