Lazdu riekstu un ingvera kūka
Izskatā šī kūka var šķist necila – raupji brūna, taču to var „labot” ar vaniļas saldējuma bumbu.

Lazdu riekstu un ingvera kūka

Jauns.lv

Viegli pagatavojama kūka nepierastā salikumā: svaigs ingvers un viegli grauzdēti lazdu rieksti. Lieliski garšo silta, taču vēl lieliskāka vismaz dienu nobriedusi, jo tad ingvera asumiņš, kas pārsteidz nepieredzējušu kūkotāju, pārtapis bagātīgā garšu buķetē. Gatavošanai būs jāatvēl 1 stunda un 15 minūtes.

Lazdu riekstu un ingvera kūka...

Sastāvdaļas

200 g lazdu riekstu, maltu

50 g polentas (kukurūzas miltu)

50 g miltu

100 g sviesta, mīksta

200 g cukura

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Ietauko un pēc tam viegli izkaisi ar polentu cepamo formu (ideāla 23 cm diametrā). Lielā bļodā iesijā miltus, pievieno riekstus, polentu un cepamo pulveri. Visu caurjauc ar sviestu, eļļu un ingveru.

2. Citā bļodā olas un cukuru sakul līdz stingrām putām un rūpīgi to iecilā riekstu–ingvera–miltu masā. Jauc un maisi, līdz mīkla ir viendabīga un plūstoša. Lej to cepamajā formā un liec krāsnī uz 50 minūtēm. Gatavību pārbaudi ar koka skaliņu – iedurot kūkas viducī, tam jābūt mitram. Izņem no krāsns, ļauj pusstundu dzist un pasniedz ar saldējuma bumbu pie sāniem.

Kā sagatavot riekstus kūkai?

Labāk, ja lazdu rieksti ir bez brūnās miziņas. To var dabūt nost, ja aplej riekstus ar verdošu ūdeni, nedaudz paturi, nosusini un tad noberz, piemēram, rupja auduma salvetē (izmanto tādu, kuru nav žēl sabojāt, – sakrāsosies!). Blanšētos riekstus ieliec karstā cepeškrāsnī pasildīties un pēc tam samal – vienalga, riekstu dzirnaviņās vai virtuves kombainā.

Kur nopirkt kukurūzas miltus?

Meklē tos lielveikalu miltu un putraimu plauktos, kā arī bioveikalos (uzmanies, lai ar jēdzienu “polenta” tiktu apzīmēti rupja maluma milti, nevis kukurūzas ciete; nereti Latvijas tirgotājiem šķiet, ka tas ir viens un tas pats!). Taču tikpat labi vari Latvijas ražojuma kukurūzas putraimus samalt kafijas dzirnaviņās. Vai arī izmantot nemaltus putraimus, tikai tad kūkas tekstūra būs raupjāka, bet citādi arī šādai kūkai nebūs ne vainas.

Kā notīrīt svaigu ingveru?

Nokasi ar tējkarotītes kausa malu!

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Rojs Maizītis