Grilējums ar austrumniecisku garšvielu "miziņu"
Pavisam citus garšas apvāršņus grilēšanai paver orientālie tradicionālie garšvielu jaukumi, ar kuriem ierīvē gaļu vai zivis un liek cepties. Protams, tagad tos var iegādāties jau gatavus teju katrā lielākā veikalā, taču tikpat labi vari tos pagatavot pati. Lai tikai tavā garšvielu plauktā atrastos viss, kas nepieciešams. Un vēl – šis ir labs veids, kā tikt vaļā no tām garšvielām, kas ir drusku aizķērušās.
Pagatavošana visām ir vienāda: mazā uzkarsētā panniņā viegli apgrauzdē veselās garšvielas, tad liec piestā vai garšvielu dzirnaviņās, pievieno garšvielas, kas jau ir pulverī, kā arī kaltētas garšzāles un smalki sastrādā. Apgrauzdēšana ir ļoti svarīga – tā garšvielu mikslim piešķir pilnīgi citu aromātu! Noslēgtā traukā vari glabāt pusi gada. Receptēs norādītais produktu daudzums paredzēts nelielai burciņai.
Ras el hanout
Ziemeļāfrikas garšvielu vizītkarte, kas arābu valodā nozīmē aptuveni “labākas, kas ir veikalā”. Tas ir tradicionālais dažādu aromātisku garšvielu mikslis, kurā var būt pat 15 dažādi ingredienti. Šis ir vienkāršotais variants, kuru, ja vēlies, vari uzlabot ar saberztām kaltētām rožu lapiņām.
Lielisks ar jēra vai liellopa gaļu.
2 ½ ēdk. kumīna (romiešu ķimeņu, ziras) sēklu
2 ēdk. koriandra (kindzas) sēklu
1 ēdk. malta kanēļa vai 1 kanēļa standziņa
2 tējk. malta ingvera
2 tējk. melno piparu
1 tējk. tumerika pulvera
½ tējk. kardamona sēklu vai sēklas no 10 kardamona pogaļām
šķipsna safrāna
Garam masala
Šo aromātisko garšvielu miksli var sagaršot daudzos indiešu ēdienos. Protams, Indija ir liela, un katrā apvidū garam masala atšķirsies, lai neteiktu, ka tā atšķirsies katrā mājā, jo to pieņemts gatavot pašiem, nevis iegādāties veikalā.
Izmēģini ar garnelēm!
2 ēdk. koriandra (kindzas) sēklu
1 ēdk. kumīna (romiešu ķimeņu, ziras) sēklu
2 tējk. melno piparu
2 tējk. malta kanēļa vai 1/2 kanēļa standziņas
1 tējk. kardamona sēklu vai sēklas no 20 kardamona pogaļām
1 tējk. fenheļa sēklu
½ tējk. krustnagliņu
4 lauru lapas
Jerk
Džerka garšvielu mikslis ir Karību virtuves vēstnesis, kas mutē tradicionāli atstāj saldenu uguni. Džerka marinādei vari pievienot arī čili piparu, bet, Dieva dēļ, esi uzmanīga – tā ir tīrā uguns! Taču cik gardas sanāk cūkas ribiņas!
2 ēdk. malta kanēļa vai 2 kanēļa standziņas
2 ēdk. melno piparu
1 ēdk. timiāna, kaltēta
2 tējk. virces (smaržīgo piparu)
1 ½ tējk. kajenas piparu
1/2 muskatrieksta, rīvēta