Jāņu mielasts veģetārietim: 4 idejas
Iesaka Dita Lase, veģetāriete jau 15 gadus, veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja un Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore.
Cukini salāti ar piparmētru
Viegli un ātri pagatavojami salāti, kas atsvaidzinās arī gaļēdāju maltīti!
5–7 minūtes pagatavošanai
2 personām
1 cukini
1/2 citrona sulas
2–3 ēdk. augu eļļas (linsēklu, olīvu u. c.)
sāls pēc garšas
šķipsniņa cukurasasmalcinātas piparmētru lapas
1. Cukini ar dārzeņu mizotāju sagriez plānās šķēlēs. Ja grilē, apzied ar eļļu un uz restēm vai uz grillpannas apgrilē.
2. No pārējām sastāvdaļām samaisi mērci, pārlej salātiem. Ļauj dažas minūtes iemarinēties.
Kurkumu jāņusiera ierastajai dzeltenajai krāsai, kā arī ķimenes vari arī nepievienot, un tad šādi gatavots siers var būt maltītes sastāvdaļa arī citās svinamajās un vienkārši labi dzīvojamās dienās.
Aptuveni 200 g smags ritulītis
30–45 minūtes pagatavošanai
2 l piena
1 citrona sula (aptuveni)
1 tējk. ķimeņu
1 tējk. sāls
1 tējk. kurkumas (dzeltenumam)1. Pienu ar kurkumu uzvāri. Pielej citronu sulu. Līdzko atdalās sūkalas, pārstāj karsēt.
2. Masu lej ar marli izklātā sietā, notecini, samaisi ar sāli un ķimenēm. Cieši iesien marlē, ieliec starp diviem šķīvjiem vai dēlīšiem, paliec zem sloga uz 15–20 minūtēm.
3. Ietītu mitrā marlē, vari glabāt ledusskapī līdz trim dienām (ja liksi plastmasas traukā vai pārtikas plēvē, sāks glumēt).
* Lai sanāktu siers, nepieciešams īsts lauku piens. Vienīgais noderīgais no veikalā nopērkamajiem ir Daugava, citi diemžēl neder.
* Kurkumu iemaisa karstā pienā; ja to darīsi, kad piens ir vēss, siers sanāks nevis dzeltens, bet zaļš!
* Svarīgi ir pienu kārtīgi uzvārīt, citādi citrona sula to nesaraus biezpienā. Citrona sulas daudzums biezpiena veidošanai ir atkarīgs no… tā skābuma. Iespējams, ka vajadzēs mazāk par sulas nekā no viena izspiesta citrona, taču tikpat labi var ievajadzēties vairāk.
* Sūkalām jābūt caurspīdīgām; ja tās ir baltas – vai nu par maz ir karsēts, vai arī trūkst skābuma, tātad vēl jāpievieno citrona sula.
* Zem sloga sieru nav nepieciešams turēt ilgāk par 15–20 minūtēm, citādi tas būs pārāk sauss.
* No litra piena iznāk aptuveni 100 gramu siera.
* Ķimeņu sēklas var aizstāt, piemēram, ar dillēm vai nigellas (melnsēklītes) sēklām. Sieru var arī ierīvēt ar sāli – tad tam būs sāļāka miziņa vai apviļāt svaigi drupinātos piparos.
Tā top ātrais ķimeņu siers - bez olām
Alus dārzeņi
Nebīsties – alkohols karstumā izgaro, tāpēc šo uzkodu var baudīt arī bērni un šoferi. Alus dod patīkamu maizītes noti garšu buķetē.
45 minūtes pagatavošanai
2 porcijas
500 ml dažādu jauno dārzeņu (burkāni, kartupeļi, ziedkāposti, redīsi, paprika, zirņu pākstiņas)
1 vesels ķiploks
1/4 tējk. malta rozmarīna
sāls pēc garšas
100–200 ml alusfolija ietīšanai
1. Foliju ieklāj vairākās bļodiņās vai veidnēs (katra apmēram riekšavas izmērā). Ielej alu.
2. Ķiploka galvu pārgriez uz pusēm, liec alū, pievieno sagrieztus (bet nemizotus) jaunos dārzeņus, pārkaisi rozmarīnu un sāli.
3. Foliju aizloki (satin dārzeņus tā, lai alus neizlīst), un cep cepeškrāsnī 220–240 grādos apmēram pusstundu vai uz grila, restēm, ugunskura pelnos apmēram 40 minūtes.
Veģetārais šašliks – kā tādu pagatavot?
Dita Lase aicina neatteikties no šašlika baudīšanas zaļumos. Vienkārši gaļas vietā ņemt t. s. sojas gaļu, kas ir no sojas pupiņām iegūts koncentrēts olbaltums, kas arī ir nopērkams kumosa lieluma gabalos. Vispirms tas jāizvāra dārzeņu vai garšvielu buljonā. Pēc tam jāiemarinē; tam derēs ikviena šašlikam paredzētā marināde – jāpatur vismaz stunda, divas. Pēc tam cep uz pannas vai restēm.
Var pagatavot arī šašliku no šampinjoniem, tikai tie pirms marinēšanas nav jāvāra.