Rudens veltes burciņā. 4 lieliskas "vīriešu zaptes" receptes

Rudens veltes burciņā. 4 lieliskas "vīriešu zaptes" receptes

Jauns.lv

Sauc, to kā vēlies, – vīriešu zapte, latviešu čatnijs, rudens mikslis vai vienkārši ķopķēzis. Konservējot bagātīgās rudens veltes, nebaidies eksperimentēt un izmēģināt ko jaunu.

Rudens veltes burciņā. 4 lieliskas "vīriešu zaptes...

Rudens ražas esence ir lieliska Latvijas modernās garšas izpausme – te viss ir no sava meža un sava dārza, viss pazīstams un tomēr ar noslēpumu.  Visus šos rudenīgos mikšļus var baudīt tūlīt vai arī glabāt ilgāk. Lieti noder vecmāmiņu metode: tīrās, izkarsētās burciņās (ieliec tīri izmazgātas burciņas cepeškrāsnī un izkarsē) pildi miksli, uzreiz liec virsū sterilu vāciņu (labāk būs, ja vāciņš būs jauns, kārtīgi noplaucēts un nosusināts), aizskrūvē. Karstās burciņas rūpīgi sasedz ar vairākas reizes salocītu segu un ļauj, lai tavs darinājums lēnām atdziest. Tad nes uz pagrabu vai turi ledusskapī. Šādus konservus izdevīgāk ir pildīt nelielos stikla traukos – atver, izēd, un miers.

Pagatavo no gailenēm un bekām sēņu kaviāru.
Pagatavo no gailenēm un bekām sēņu kaviāru.
Sēņu kaviārs

Viss paša lasīts mežā un novākts savā dārza. Laba piedeva liellopa, vislabāk – medījuma, gaļai, taču vēl garšīgāk, ja vienkārši uzliksi uz rupjmaizes šķēles.

1 neliela burciņa

25 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS

3 zariņi timiāna

2 zariņi estragona

Sāls pēc garšas

PAGATAVOŠANA

* Baravikas apvāri ūdenī vai – labāk – dārzeņu buljonā (garša būs labāka, taču tas nepavisam nav obligāti), līdz tās kļūst stingras. Nokās. Rupji sakapā. Gailenes apcep uz sausas karstas pannas – tā, lai no sēnēm izgarotu ūdens. Rupji sakapā. Apcep sviestā.

* Ķiploku, sīpolu nomizo, rupji sakapā un apsautē sviestā, pievieno garšvielas, apceptās sēnes, visu samaisi, ļauj sajaukties garšām. Liec sterilā burkā, vāku virsū un ļauj lēnām atdzist (te lieliski noder vecmāmiņu metode – kārtīgi apsegt ar segu). Glabā vēsumā.

Bietes ar brūklenēm un piparmētru? Kēdēļ ne?
Bietes ar brūklenēm un piparmētru? Kēdēļ ne?

Arī šo saldenskābi bietīgo piedevu var ēst, liekot uz rupjmaizes šķēles, salātos un kā piedevu gaļai.

2 nelielas burciņas

55 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS

300 g (dūres lieluma) sarkanās bietes (bet izmēģini ar dzelteno!)

300 g (divas riekšavas) brūkleņu

3 daiviņas ķiploka

100 g (pamatīga karote) medus

Saišķis pētersīļu lapu, sīki kapātu

Saišķis piparmētru lapu, sīki kapātu

Sāls pēc garšas

PAGATAVOŠANA

* Ietin veselu bieti folijā un aptuveni pusstundu cep cepeškrāsnī (vārot biete zaudē lielu daļu organismam noderīgo vielu). Nedaudz atdzesē, nomizo, sagriez sev tīkamos gabaliņos, plāni sašķēlē ķiploku.

* Brūklenes sablenderē un izdzen caur sietu (vari to nedarīt, ja tevi netraucē miziņas). Liec uz uguns katliņu ar biezu dibenu, uzvāri brūklenes, bietes, ķiploku, medu un ļauj, lai tas uz nelielas uguns virst aptuveni 10 minūtes. Mirkli pirms beigām iemaisi pētersīļus un piparmētras. Pildi sterilās burciņās, ļauj lēnām atdzist, glabā vēsumā.

Izrādās, ka ķirbis lieliski sader ar plūmēm un riekstiem.
Izrādās, ka ķirbis lieliski sader ar plūmēm un riekstiem.
Ķirbja lečo

Saldenskābs un maigs, tāpēc vairāk piemērots baltās gaļas un zivs ēdieniem.

4 nelielas burciņas

30 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS

500 g ķirbja

300 g plūmju

500 g tomātu

150 g sīpolu

100 g (20 daiviņas) ķiploka

100 g lazdu riekstu, drupinātu

3 zariņi timiāna

2–3 ēdamkarotes olīveļļas

1 ēdamkarote baltvīna etiķa

Sāls, cukurs pēc garšas

PAGATAVOŠANA

* Ķirbi sagriez mazos kubiņos, plūmes un tomātus – parupjās daiviņās, ķiplokus un sīpolus smalki sakapā.

* Olīveļļā apcep sīpolu, ķiploku, pievieno ķirbi un uz nelielas uguns sautē, kamēr tas ir pusmīksts, tad pievieno plūmes un tomātus, kārtīgi samaisi un turpini sautēt, pamazām pievienojot timiānu, cukuru, sāli, riekstus.

* Mirkli pirms procesa beigām pievieno baltvīna etiķi, vēl drusku pavāri. Lej sterilās burkās.

Ievārījumu var pagatavot arī no kabačiem.
Ievārījumu var pagatavot arī no kabačiem.

Varētu teikt – salds. Būs labs partneris pie zivs un pīles, taču tikpat labi var ēst brokastīs. Ja kas – nezinātājs nepateiks, ka viens no šā kokteiļa komponentiem ir kabacis!

2 nelielas burciņas

40 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS

2 vidēji rudens āboli

1 mazs (300 g) kabacis

2 riekšavas (250 g) rudens aveņu

4–5 daiviņas ķiploka

100 g (pamatīga karote) medus

Saišķis bazilika, sīki kapāta

Čili pēc garšas

PAGATAVOŠANA

* Ābolus un kabačus sarīvē uz rupjās rīves, ķiplokus – uz smalkās. Liec siltā (!) katliņā un lēni sautē savā sulā.

* Kad āboli un kabači tikpat kā mīksti, pievieno baziliku, čili, medu un pašās beigās – avenes. Vāri vēl 15–20 minūtes. Pildi sterilās burkās.

Teksts: žurnāls OK, Foto: Rojs Maizītis, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva