Lienes Tomsones fantastiskās ābolkūkas. RECEPTES
Rudens Parīzē, Londonā, Berlīnē un Rīgā nav iedomājams bez klasiskā franču ābolu deserta – tarte de pommes a la Normande jeb vienkārši ābolkūkas.
Ābolkūku nav grūti pagatavot pašai. Āboli mums ir, un pat daudz gardāki par Londonā un Berlīnē nopērkamajiem, tāpēc Kūkotavas saimniece Liene Tomsone aicina tos likt lietā.
Ābolkūkas pirmsākumi meklējami Normandijā un tās “oriģinālais” nosaukums ir Tarte de pommes a la Normande. Normandija, Francijas ziemeļu province ar dramatiski krāšņu Ziemeļjūras krastu, ir slavenā kamambēra siera (franciski – Camambert) dzimtene. Otrs lielākais Normandijas ieguldījums globālās gastronomijas daudzpusībā ir dažnedažādie ābolu produkti, piemēram, ābolu zaptītes, ābolu džemi, ābolu sulas, sidri un kalvadosi, kā arī kalvadosa un ābolu sulas kokteilis pomo. Tāpēc nav brīnums, ka ābolkūkas, tostarp ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas, ir šīspuses specialitāte. Ņemam kārtaino mīklu, ko mūsdienās var iegādāties piemājas beķerejās un lielveikalos, izrullējam, izgriežam apli, liekam uz cepampapīra un ar visu to uz pusi stundas atvēsinām ledusskapī. Tad liekam uz cepamplāts, viegli pārsmērējam, piemēram, ar ābolu ievārījumu vai ko tamlīdzīgu, skaistos apļos izkārtojam ābola šķēlītes (bez mizas!), pārkaisām ar cukuru un uzliekam pa mazai piciņai sviesta. Lai kūka nezaudētu formu, ārmalu apsmērējam ar sakultu olu. Cep karstā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes, kamēr ābolu šķēlītes ir zeltaini brūnas. Pareizi būtu pirms šaušanas krāsnī ābolus apslacīt ar kalvadosu – karstumā alkohols izgaros, par piemiņu no grādīgā dzēriena atstājot vienīgi lielisku garšas niansi. Lai kūka izskatītos vēl apetītlīgāka, tikko no krāsns izņemtu to vēlreiz pārsmērē ar kādu saldu zaptīti (piemēram, briti šai misijai ir iecienījuši aprikožu džemu). Pasniedz ar putukrējumu, saldējumu, ko arīdzan var aizdarīt ar kalvadosu.
ĀBOLU TARTE AR KARAMELI
VAJADZĪGS
MĪKLAI:
230 g miltu
120 g sviesta
1 olas dzeltenums
20 g pūdercukura
35 ml ūdens
Šķipsna sāls
TARTEI:
1 kg ābolu
300 g cukura
70 g sviesta + formas ietaukošanai
* Gatavo mīklu: miltus iesijā bļodā, pievieno pūdercukuru, sāli, izveido bedrīti un tajā ieliec olas dzeltenumu, ielej ūdeni. Kārtīgi samīci, savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz pusstundu.
* Uz mazas uguns katliņā karsē cukuru, kamēr tas izkūst un karamelizējas, pievieno sviestu, lej ietaukotā formā, lai atdziest. Ābolus griez 4 daļās, izņem serdi, kārto uz cukura masas ar miziņu uz leju.
* Izrullē mīklu aplī, liec virsū āboliem (aplim jābūt lielākam nekā tartei, maliņas ieloki). Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 35 minūtes.
LIENES ĀBOLU KŪKA
VAJADZĪGS
MĪKLAI
230 g miltu
105 g sviesta
5 g cukura
5 ml etiķa
Šķipsna sāls
PILDĪJUMAM
1 kg ābolu, mizotu
150 ml saldā krājuma
90 g cukura
60 g miltu
50 g sviesta
100 g rozīņu
2 tējkarotes kanēļa
DRUMSTALĀM
150 g miltu
120 g sviesta
35 g cukura
35 g brūnā cukura
2 tējkarotes kanēļa
Šķipsna sāls
PAGATAVOŠANA
* Gatavo mīklu: miltus iesijā bļodā, pievieno cukuru, sāli, mīkstu sviestu, etiķi, kārtīgi samīci, savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec aukstumā uz pusstundu. Pēc tam mīklu izrullē, klāj ietaukotā formā, mīklu klāj arī uz maliņām. Liec iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī un cep aptuveni 15 minūtes.
* Gatavo pildījumu: ābolus nomizo, sagriez mazos kubiņos, pievieno mīkstu sviestu, cukuru, kanēli, miltus, rozīnes un saldo krējumu. Visu samaisi un lej uz apceptās pamatnes. Turpini cept 180 grādos aptuveni 30–40 minūtes, kamēr āboli mīksti.
* Drumstalām miltus sajauc ar cukuriem, kanēli, sāli, tad pievieno mīkstu sviestu un visu labi samīci, ieliec ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm, tad veido drumstalas, plucinot mīklu pa maziem gabaliņiem un ber uz izceptās ābolkūkas. Pēc tam kūku cep vēl 15–20 minūtes.