Skutelis gatavojot atceras Indiju

Skutelis gatavojot atceras Indiju

Jauns.lv

24. novembra raidījumā “Garšīgi dzīvojam” Karaliskā improvizācijas teātra aktieris Jānis Skutelis gatavojot ļaujas atmiņām par Indiju, kur viņš bijis divas reizes.

Skutelis gatavojot atceras Indiju...

"Kad biju Indijā ar ekspedīciju, pirmajās nedēļās mēs kafejnīcā mēģinājām iestāstīt, ka gribam neasu ēdienu,” atceras Skutelis. Šai taktikai neesot bijis panākumu, bet pārlieku vircotie ēdieni riebušies aizvien vairāk.

Pieskata garšvielas

Tad kādā apmešanās vietā Skutelis metis kaunu pie malas un pats gājis uz virtuvi gatavot. “Tas vīrs (pavārs) nebija priecīgs, stāvēja klāt ar visādām garšvielu burciņām, asiem pipariem un gribēja bērt klāt ēdienam,” atceras komiķis. Jo zemākas kvalitātes gaļa, jo vairāk garšvielu, viņš bija novērojis.

Tomēr pret samērīgu garšvielu daudzumu un Indijai raksturīgiem garšu salikumiem Skutelim nav iebildumu – to viņš demonstrē, gatavojot kopā ar diriģentu un gardēdi Jāni Ozolu Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā iekārtotajā raidījuma “Garšīgi dzīvojam” virtuvē.

Lasis un lassi

Lai gan Indijā populārāks ir cālis vai gaļa, tomēr raidījumā top ēdiens no laša. Lasis indietis – tā savu jaunradīto recepti nosaucis Ozols. Tajā netrūkst ne karija, ne paprikas, ne sinepju pulvera, ingvera un fenheļa, un par ēdiena efektīvo garšvielu buķeti būtu grēks sūdzēties, bet šī garšvielu intensitāte Skutelim ir pa prātam, un viņš ar labpatiku pēc raidījuma rūpīgi notiesā sagatavoto lasi. Iespējams, arī tāpēc, ka komiķim garšo zivis, taču draudzenes nepatikas dēļ pret zivju smaku mājās zivju ēdienus viņi negatavo.

Indijas pieredze lieti noder, kad abi saimniekotāji gatavo atsvaidzinošu kokteili lassi. Tradicionālais mango lassi piedzīvo improvizāciju – eksotiskā dienvidu augļa vietā šoreiz izmantots tepat Centrāltirgū pirkts smiltsērkšķu biezenis. Tomēr pēc Indijas labāko mango lassi paraugiem arī šo Skutelis pārber ar piestā sagrūstām pistācijām.

“Ja esat Indijā, noteikti nobaudiet lassi. Atsvaidzinošs, auksts, labs dzēriens, ar ko iesākt rītu,” iesaka Skutelis. Tomēr ir kādas viltības, ko dažkārt mēģina izmantot Indijas lassi gatavotāji, – pārāk daudz ledus vai pārāk daudz cukura. Labam mango lassi dažkārt cukuru nemaz neliek – garša nāk no pietiekamā daudzumā pievienota mango biezeņa. Arī pārāk daudz ledus padara šo dzērienu ūdeņainu.

Raidījumā pagatavoto ēdienu receptes:

Lasis indietis

Šis gardais ēdiens apvieno sevī Indijas virtuves garšu buķeti ar mums pierastāko lasi, ko pasniedz ar latviskām piedevām – kartupeļiem.

Gatavošana – 1 stunda

4 personām būs nepieciešams:

Pāris kausiņu svaigi vārīta laša buljona, ko iepriekš vāra no laša asakas (var izmantot arī galvu), selerijas, sīpola, ķiploka, lauru lapas, pipariem, fenheļa un timiāna.

1 kg laša filejas

Vīnogu kauliņu eļļa

Sīpols

60 g ingvera

Selerijas kāts

Fenhelis

2 burkāni

5 daiviņas ķiploka

Citrons

400 g brokoļu

Paprikas un karija pulveris, sinepju pulveris

Sāls un pipari

Skābais krējums

Piedevām:

1 kg vārītu kartupeļu

Ķiploks

Timiāns

Rukolas salāti

Eļļa

Modēnas balzametiķis

Lasim izgriež asaku un nogriež galvu. Asaku un galvu (bez žaunām) liek vārīties buljonā kopā ar seleriju, sīpolu, četrām ķiploku daiviņām, lauru lapu, fenheli un pipariem. Vāra 30 minūtes.

Pannā vīnogu kauliņu eļļā apcep sarīvētu sīpolu un 60 gramu rīvēta ingvera, tad pievieno nedaudz sakapātas selerijas kātu un vēl apcep. Tad pievieno sarīvētu fenheli un divus uz rupjās rīves rīvētus burkānus. Visu apcep. Pievieno piecas daiviņas ķiploka, kas izspiestas caur ķiploku spiedi, pusi citrona sulas un brokoļus.

Kad viss ir apcepies, pievieno garšvielas – apmēram pa tējkarotei paprikas, karija un sinepju pulvera, pēc garšas sāli un piparus. Visu vēl nedaudz apcep. Iemaisa skābo krējumu, pievieno pāris kausiņu svaigi vārīta laša buljona un sagaida mirkli, kad pannas saturs uzmet burbuli. Mērcē liek četrās daļās sadalītu laša fileju un 15–20 minūtes vāra uz lēnas uguns zem vāka.

Piedevām:

Vārītos kartupeļus sagriež uz pusēm. Lielā bļodā sajauc kartupeļus ar eļļu, timiānu, trīs izspiestām ķiploku daiviņām, pipariem, sāli. Uz pannas apcep.

Uz šķīvja kārto kartupeļus, lasi ar mērci un rukolas salātus, ko pārslaka ar eļļu un Modēnas balzametiķi.

Labu apetīti!

Pasaulē viselementārākais saldais

Šo recepti raidījuma “Garšīgi dzīvojam” vadītājs, diriģents un gardēdis Jānis Ozols noskatījies pie savas mīļās klases audzinātājas Ilzes Paulas un kopš tā laika šo saldo ir atkārtojis neskaitāmas reizes.

4 personām būs nepieciešams:

400 ml saldā krējuma

65 g želejas cukura

¼ vaniļas pāksts

2 biezpiena šokolādes sieriņi “Kārums”

Katlā lej saldo krējumu ar vaniļu un uzsilda. Jācenšas neuzvārīt. Kad šķidrums jau tuvojas karstam, ber klāt želejas cukuru. Maisot ļauj uzmest burbuli. Trauciņos liek pa pusītei no biezpiena sieriņa. Pārlej ar uzvārīto šķidrumu. Ļauj 15 minūtes atdzist istabas temperatūrā un pēc tam 15 minūtes ledusskapī, līdz želeja sastingst.

Kokteilis “Smiltsērkšķu lassi”

Indijā iecienīta atsvaidzinoša kokteiļa variācija, kur mango ar labām sekmēm aizvieto smiltsērkšķi.

4 personām būs nepieciešams:

750 ml bez piedevu baltā jogurta

250 ml piena

50 ml smiltsērkšķu biezeņa

80 g cukura

30 g pistāciju

Ledus

Pagatavošana:

Krūzē lej jogurtu, pienu, ūdeni un smiltsērkšķu biezeni, pievieno cukuru un maisa līdz vienmērīgai konsistencei. Atdzesē ledusskapī. Pasniedz glāzē, pārlejot pāri ledum, pārkaisa ar sasmalcinātām pistācijām.

Skutelis gatavojot atceras Indiju

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai arī atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/ vai www.centraltirgus.lv


Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš