foto: Publicitātes
Vienaldzība, izvairīšanās no kopā būšanas, aizkaitinājums – “STV Pirmā!” šova “Labojam ģimeni” vadītāja psiholoģe Anita Rošāne nosauc būtiskākos attiecību krīzes signālus
Šova “Labojam ģimeni” vadītāja psiholoģe Anita Rošāne.
2019. gada 20. marts, 17:45

Vienaldzība, izvairīšanās no kopā būšanas, aizkaitinājums – “STV Pirmā!” šova “Labojam ģimeni” vadītāja psiholoģe Anita Rošāne nosauc būtiskākos attiecību krīzes signālus

Karlīna Timofejeva

Jau šovakar televīzijā sievietēm “STV Pirmā!” varēsim sekot līdzi, kā pašmāju šovā “Labojam ģimeni” pāri no visas Latvijas centīsies ne tikai izremontēt kādu savas dzīves telpu, bet arī “salabot” savas attiecības. Šova vadītājas lomā iejutusies psiholoģe un attiecību konsultante Anita Rošāne, kura ir pārliecināta – lai arī katrs no raidījumā iepazīto pāru attiecību modeļiem ir atšķirīgs un nav iespējams tiem piemērot kādu universālu, visiem derīgu recepti, kas palīdzētu uzlabot sadzīvi, tomēr ir vērojamas arī kopīgas iezīmes jeb “grābekļi” uz kuriem mēdz uzkāpt daudzi. Taču, vai iespējams no tiem izvairīties?

Vispirms jājautā – vai ir kādas pazīmes, pēc kurām manīt – attiecības ieslīgušas rutīnā un tās burtiski “kliedz” pēc pārmaiņām? Anita Rošāne uzsver: “Signāli var būt dažādi – viegla aizkaitināmība un aizsvilšanās par šķietamiem niekiem – nenomazgātiem traukiem vai zeķu pāra, kas nolikts nevietā. Tāpat arī vienaldzība pret otra sasniegumiem vai gluži otrādi – neveiksmēm. Arī neiecietība un izvairīšanās no kopā būšanas. Tā vietā lai ļautos kopīgām nodarbēm, laiks tiek veltīts draugiem, darbam, personīgām izklaidēm.” Tāpat psiholoģe bilst, ka viens no attiecību “ienaidniekiem” mūsdienās noteikti ir internets un sociālie tīkli, kuri liedz kvalitatīvi pavadīt laiku kopā un kavē pozitīvu savstarpējo komunikāciju.

Tomēr, kā tad uzšķilt dzirksteli attiecībās un atkal atrast ceļu vienam pie otra? “Ir jāsaprot un jāpieņem, ka attiecībās ir gan kāpumi, gan kritumi,” saka šova “Labojam ģimeni” vadītāja Anita Rošāne. “”Attālināšanās un satuvināšanās ir normāls process. Tie, kuri gaida, ka attiecībās jābūt visu laiku tikai “dzirkstelēm”, nav gatavi nobriedušām ilgtermiņa saistībām. Tāpat noteikti katram jāizvērtē – kas tiek saprasts ar vārdu “dzirkstele”? Seksuālā interese? Vēlme būt kopā? Interese vienam par otru? “Ja ar “dzirksteli” domāta savstarpējā interese, tad attiecības uzlabot palīdzētu biežāka kopīga laika pavadīšana, priecīgu notikumu piedzīvošana, apzināta ikdienas iekrāsošana, kaut ar maziem uzmanības apliecinājumiem – tējas pasniegšana brokastīs, partnera apavu notīrīšana, iecienītā ēdiena pagatavošana, degvielas uzpildīšana auto un citi.”

Jaunajā pašmāju šovā “Labojam ģimeni” pāri, kuru attiecības ieslīgušas rutīnā, ķersies pie kopīgiem remontdarbiem un plecu pie pleca uzlabos kādu savas dzīves telpu. Vai šāda nodarbe var kļūt par attiecību katalizatoru un dot pozitīvu uzlabojumu pāra savstarpējā komunikācijā? “Jā, noteikti! Kopīgi piedzīvojumi, jauni iespaidi un emocijas nepieciešamas  visām attiecībām. Taču pāriem jāapzinās, ka šovs nav brīnumlīdzeklis! Ieguldījums attiecībās vajadzīgs katru dienu, jo laime slēpjas sīkumos,” padomu sniedz psiholoģe un šova “Labojam ģimeni” vadītāja. Šovs kanālā “STV Pirmā!” pirmizrādi piedzīvos šovakar, 20. martā, plkst. 21:30.