foto: unsplash.com
Dzintara vīns
Dzīvesstils
2022. gada 5. oktobris, 07:00

Dzintara vīns

Reklāmas projekts

Gruzijas dzintara vīns (pazīstams arī kā apelsīnu vīns) ir raisījis neskaitāmu vispasaules vīna cienītāju zinātkāri un uzmanību. Vīna entuziasti ir pieraduši pie sarkanā vīna, baltā vīna un rosé, bet viņi reti, kad zina par ceturto vīna krāsu.

Oriģinālais nosaukums ir dzintara vīns, kas cēlies no vīna šūpuļa: Gruzijas. Atšķirībā no kontinentālajiem eiropiešiem, gruzīni vairāk patērē "balto" vīnu (dzintara vīnu), nekā sarkanvīnu, un viņi bauda dzintara vīnu maltītes laikā.

Atbilstoši gruzīnu stilam dzintara vīnu vajadzētu pasniegt nedaudz svaigu un ne pārāk atdzesētu, lai tā spēcīgās un terciārās notis varētu izpausties kā sarkanvīns (ieteicamā temperatūra: no 14 līdz 16 °C). Ieteicams atvērt iepriekš (vismaz pusstundu iepriekš), lai vīns elpotu un atbrīvotu savas pirmās notis.

Parasti baltvīna gatavošanas procesā vīnogas tiek spiestas uzreiz pēc ražas novākšanas, dzintara vīnam radīšanas procesā tiek izmantotas sēklas, miza un dažreiz arī kāti, kas ļauj iegūt vīnu ar sukādes augļiem, medu un vienmērīgu vaska aromātu, ar mazāku skābumu un interesantu tanīna klātbūtni. 

Šo senču vīna gatavošanas metodi tradicionāli veic kvevros, šajos lielajos terakotas traukos, kas procesā tiek aprakti un pēc tam aizzīmogoti. Salīdzinājumā ar koku, kvevri nesniedz eksogēnus drenējošus tanīnus, kas ir slikti integrēti. Mērcēšanas laiks ilgst no dažām dienām līdz pat pāris mēnešiem. Līdz ar to vīna garša ir atšķirīga, to ietekmē saskares laiks ar ādu.

2020. gadā Starptautiskās Vīnogulāju un vīna organizācijas (I.O.V.) izcilo vīnu sarakstā iekļāva dzintara vīnu! Gruzija ar 8 tūkstošus gadu ilgu nepārtrauktu vēsturi un vīndarīšanas tradīcijām noteikti ieņem vadošo vietu pasaulē dzintara vīnu līnijā, piedāvājot vīna cienītājiem jaunas garšas, veselīgākas garšas, kā arī atgriešanos pie dabīgāku vīnu avotiem!

Dzintara vīns: 

Vīna entuziasti ir pieraduši pie sarkanvīna, baltvīna un rosé, bet viņi reti, kad zina par ceturto vīnu, proti, dzintara vīnu. Oriģinālais nosaukums ir dzintara vīns, kas cēlies no vīna šūpuļa: Gruzijā cilvēki patērē vairāk "apelsīnu" vīnu (dzintara vīnu) nekā sarkanvīnu.

Spēcīgs vīns ar izteiksmīgām terciārām notīm viegli piesaista vīna cienītājus un gūst popularitāti to vidū. Jaunas garšas, veselīgākas garšas un atgriešanās pie dabiskāku vīnu avotiem — dzintara vīns noteikti ir tā vērts.

Ieskatieties Gruzijas vīnu pagrabu platformā, lai iegūtu oriģinālos dzintara vīnus tieši no to šūpuļa, Gruzijas: https://georgiancellars.com/shop/

Alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar TRIBE INTERNATIONAL

Tēmas