Kultūra
2022. gada 7. februāris, 18:12

Tie tik pumpuriņi - Jūrmalā skatāma Martas Ģibietes stikla objektu izstāde

Jauns.lv

"Nākamā pietura - pavasaris". Tieši ar tik cerīgu un gaismas pilnu nosaukumu Jūrmalā,  Bulduru Izstāžu namā (Muižas iela 6) no 15. februāra būs skatāma gada pirmā izstāde – Martas Ģibietes stikla objekti.

Stikla māksliniece Marta Ģibiete (1973) par savu izstādi saka: “Esmu no tiem māksliniekiem, kuri aizraujas ar radīšanas procesu sākot no pirmās skices, cauri materiāla apstrādes procesiem, līdz pēdējiem montāžas darbiem. Veidojot jaunus darbus man allaž rodas jaunas idejas, kā papildināt esošo, kā pamēģināt savādāk, kā vēl varētu šo tēlu vai tehnisko risinājumu attīstīt.

Tā ir kā pētniecība caur procesiem darbībā. Tā veidojas manu stikla objektu kolekcijas, katra mazliet atšķiras ar aktuālo vizuālo un idejisko uzdevumu – krāsu gammu, formām, pielietoto stiklu, tehniku. Idejiski mani darbi ir par cikliskumu, ritmiem dabā un mūsu dzīvēs, par cerībām, bezcerību, ceļu, gaidām, vientulību un mazliet par skumjām. Pirms pāris gadiem aizsāku darbu pie kolekcijas, kur veidoju stikla ziedu pumpurus – mazus, lielus, gludus un krunkainus, košus un pelēcīgus, dažus pavisam melnus, citus dusmīgus. Ideja par pumpuriem radās vērojot, kā aug manas meitas, kā viņas veidojas, pārtop, mainās. Jaunākie darbi turpina aizsākto pētniecību, cik mēs esam daudzveidīgi un dažādi, tomēr pilni pavasara un nākotnes nodomu.”

foto: Didzis Grodzs
Marta Ģibiete. Tie tik pumpuriņi. 2020

Marta Ģibiete strādā dažādās tehnikās, taču atpazīstamību un ievērību guvusi ar neparastā veidā radītiem telpiskiem stikla darbiem dažādos mērogos. Martas radītās stikla skulptūras ir ģeometriskas, bet vienlaikus arī poētiskas, tās radītas asprātīgi apejot stikla tehnoloģiju sarežģīto dabu. Viņa atklāja šo unikālo paņēmienu jau studiju laikā, guva starptautisku atpazīstamību, saņemot divas nozīmīgas balvas un kopš tā laika piedalās izstādēs, simpozijos un konferencēs pasaulē. Marta Ģibiete savā daiļradē izmanto arī citas tehnikas - viņai patīk veidot stikla instalācijas vidē, izmantot spoguli, spēlēties ar tā daudzpusīgo raksturu. Marta Ģibiete ir latviešu stikla māksliniece, dzimusi un augusi Liepājā, tagad dzīvo un strādā Rīgā. Absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju ar maģistra grādu. Martas radošais veikums ir bieži skatāms grupu izstādēs visā pasaulē, bijušas vairākas personālizstādes Rīgā, Latvijā un ārzemēs. Mākslinieces darbi ir stikla un dizaina muzeju kolekcijās Eiropā un Japānā, arī Rīgā.

Izstāde "Marta Ģibiete. Nākamā pietura - pavasaris" Bulduru izstāžu namā (Muižas iela 6, Jūrmala) skatāma no 15. februāra līdz 16. aprīlim. Muzeja apmeklējums “zaļajā režīmā”.

  • 4. martā no plkst. 16.00-18.00 Jūrmalas Mākslas skolas vecāko kursu audzēkņu saruna  ar māksliniecēm Martu Ģibieti un Ievu Strazdiņu. 
     
  • 4. martā no 18.00-20.00 mākslinieces Martas Ģibietes  klātbūtne un uzmanība viesiem, draugiem, interesentiem.

 

Tēmas