Dzīvesstils
2021. gada 17. decembris, 13:14

Latvijas dizaineri aicināti piedalīties Turcijas konkursā “Amatniecība no Anatolijas, dizains no Eiropas”

Jauns.lv

Latvijas topošie un profesionālie dizaina jomas pārstāvji aicināti piedalīties Turcijas Dizaina padomes rīkotajā konkursā “Amatniecība no Anatolijas, dizains no Eiropas” (Crafts from Anatolia, designs from Europe). Projekta mērķis ir pievērst plašāku sabiedrības uzmanību šī Turcijas reģiona senajām amatniecības tradīcijām un veicināt to ilgtspēju.  Konkursa dalībnieku uzdevums ir iepazīt piecus raksturīgos Anatolijas amatniecības veidus un radīt tā interpretāciju mūsdienu mērķauditorijai. Darbu iesniegšanas termiņš ir 2022. gada 24.janvāris.

Anatolija ir plašs Turcijas reģions, kura nosaukuma grieķiskā izcelsme nozīmē saullēktu. Reiz būdams seno kultūru un civilizāciju šūpulis, mūsdienās šis reģions saglabājis gadsimtu tradīcijas, paaudžu paaudzēs nododot vērtīgās amatniecības prasmes.

Turcijas Dizaina padome sadarbībā ar Brumena fondu un Tradicionālās mākslas asociāciju uzrunājuši savus partnerus visā Eiropā ar aicinājumu piešķirt jaunu dzīvības dzirksti pieciem unikāliem amatniecības veidiem, aktualizējot tēmu par radītās produkcijas ilgtspēju un kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmi. Topošiem un esošiem dizaineriem ir iespēja iepazīt tādas prasmes kā filcēšana, stepēšana, inkrustācija, akmens grebšana, Iznik keramika.

foto: Publicitātes foto
Inkrustrācijas process.

Desmit autoriem, kuru darbi konkursa kārtībā tiks izvēlēti atlasot 2 uzvarētājus katrā kategorijā studentu un profesionāļu grupās, būs iespēja doties uz Turciju, lai radītu sava darba prototipu sadarbībā ar Anatolijas reģiona amatniekiem. Konkursa ietvaros radītie darbi tiks prezentēti izstādē, Stambulā. Projekta publicitāti visā Eiropā plānots nodrošināt, sadarbojoties ar nacionālajiem dizaina centriem. Latvijā konkursa partneris ir Latvijas Dizaina centrs.

foto: Publicitātes foto

Lai kļūtu par konkursa dalībnieku: 

Konkursa dalībnieks var būt jebkura 18 gadu vecumu sasniegusi persona, kuras rezidences vieta ir kādā no ES dalībvalstīm.

Dalībnieki apliecina savu pieejamību piecu dienu ceļošanai uz Turciju laika periodā no 14. februāra līdz 29. aprīlim (datumi tiks precizēti saskaņā ar epidemioloģiskajiem apstākļiem). Konkursa dalībniekiem ir iespēja izvēlēties vienu no divām kategorijām: studenti vai profesionāļi. Darbus var pieteikt arī komandu sastāvā, uzvaras gadījumā izvirzot vienu pārstāvi braucienam uz Turciju. Konkursā aicināti piedalīties dažādu dizaina jomu pārstāvji, tostarp grafiskie, modes, apģērbu, produktu dizaineri, mēbeļu, interjera dizaineri, rotu meistari un citi mākslinieki.

Lai pieteiktos konkursam:

1. Jāizvēlas konkursa kategorija (profesionālie dizaineri vai studenti).

2. Studentu kategorijas dalībniekiem (individuālajiem un komandām) jāuzrāda derīga studentu apliecība.

3. Profesionāļiem jānodrošina darbu portfolio (trīs darbi, kas radīti pēc 2016. gada).

4. Dizaina piedāvājums.

Izstrādājot dizaina piedāvājumu, dalībnieki ir aicināti iepazīties ar visiem pieciem amatniecības veidiem un nākt klajā ar mūsdienu prasībām un pielietojumam atbilstošu interpretāciju.

​​Naudas prēmija uzvarētājiem studentu kategorijā paredzēta EUR 750,00 apmērā, bet profesionālajā kategroijā – EUR 1500,00 apmērā.

Pilns konkursa nolikums pieejams Turcijas Dizaina padomes mājas lapā:  https://turkiyetasarimvakfi.org/euprojectopencall