2021. gada 11. jūnijs, 14:58

Iepazīstamies! Sevi piesaka jaunie Latvijas Mākslas akadēmijas dizaineri

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Latvijas Mākslas akadēmijas 2020./2021. gada modes katedras diplomandi Elīna Siliņa, Romāns Arhipovs un Adele Norvele jūnija sākumā aizstāvēja savus diplomdarbus, kuri plašākai publikai būs skatāmi “LMA modes skates 2021” filmā “Digitalizācija”. Aicinājām jaunos dizainerus atbildēt uz diviem jautājumiem.

Pastāsti par savu ideju, iedvesmu diplomdarba kolekcijai?

Elīna Siliņa kolekcija “Gultas slapinātājs”: Diplomdarba kolekcijas ietvaros šķetinu emocionāli sociālu konceptu - vardarbība ģimenē - tās sekas uz indivīdu un sabiedrību
kopumā. Ar videi draudzīgiem un ilgtspējīgiem idejas vizuālajiem risinājumiem atspoguļoju savus personīgos pārdzīvojumus un pieredzi. Liels uzsvars tiek likts uz krāsainību - tā simbolizē gan manu trauksmi, gan arī radošumu. Savā darbā atspoguļoju dziļas emocijas - kaunu par hronisku čurāšanu gultā, dusmas par aizmāršību un prieku par spēju rast atvieglojumu un brīvību radošās izpausmēs.

Romāns Arhipovs kolekcija “Reģenerācija”: Manas kolekcijas ideja un mērķis ir vairot sabiedrības interesi par dabu un tās procesiem. Tā, piemēram, regulāras pastaigas mežā var labvēlīgi ietekmēt cilvēka fizisko un garīgo veselību. Savukārt par kolekcijas iedvesmas avotu kļuva mana personīgā patika rūpēties par augiem un dažādi notikumi pasaulē kā, piemēram, 2020.gada meža ugunsgrēki Austrālijā. Attēlos redzot izdegušos mežus un dzīvotnes, šķita, ka nekā dzīva vairs nav, taču jau pēc neilga laika no pelniem pilnās augsnes un apdegušiem stumbriem sāka spraukties jauni asni. Respektīvi – šķietami mirušais patiesībā ir bijis dzīvs, un notika reģenerācijas process. Kaut kādā mērā šo situāciju saistu ar šī brīža stāvokli sabiedrībā, kad mēs, būdami cerību pilni, virzāmies pretī normālākiem dzīves apstākļiem, jebšu, notiek sabiedrības reģenerācija. Caur aksesuāriem un grafiskajām apdrukām vēlos radīt to patīkamo sajūtu, kāda ir mirkļos, kad esi pie dabas, un tev vienkārši ir labi, – lūk, cik maz nepieciešams laimei pilnīgai!

Adele Norvele, kolekcija “Tvert pagaršošanu”: Manas kolekcijas konceptuālā ideja - mainīt uzskatus un radīt jaunas iespējas, kā uztvert konkrētu tērpu un visu kolekciju kopumā. Tā ir pietuvošanās robežai, kurā tērpts ir vairāk kā glezna vai mākslas darbs, nekā kas nēsājams un funkcionāls. Katrs tērps simbolizē̄ manu mākslinieciskās uztveres būtību, ko nododu tālāk skatītājam. Viss sākas ar manis pašas pietuvošanos kam vēl neizpētītam un nekonkretizētam. Manu robežu pārvarēšanu – absolūta intraverta klusuma mainīšanu, pacietības un fizisko spēju iepazīšanu. Meklēju jebkuru smalkāko un nozīmīgāko komunikāciju starp katru tērpa pusi, starp modelēm, starp mani kā autori un manis radīto darbu, šādi dodot savam darbam visas iespējamās dzīvības.

Kādi ir tavi nākotnes plāni pēc akadēmijas absolvēšanas?

Elīna Siliņa: Mani nākotnes plāni izskatās raibi - turpināšu maģistrantūras mācības modes un tekstila dizainā Aalto Univeristātē, Helsinkos, un oktobrī piedalīšos prestižajā modes festivālā HYERES36. Nav ne jausmas, kādi piedzīvojumi mani vēl gaida, bet skaidrs ir viens - garlaicīgi nebūs!

Romāns Arhipovs: Manos tuvākajos plānos ir projekts kopā ar LMA modes katedru. Tāpat plānoju attīstīt savas iemaņas darbā ar 3D programmām un pievērsties arī UX/UI dizainam.

Adele Norvele: Pavisam noteikti manos plānos ir neapstādināt plūsmu. Es vēlos turpināt studēt, radīt, meklēt jaunu izprotamo un neizprotamo. 

LMA studentu modes skatē ikgadēji tiek prezentētas aizvadītajā mācību gadā radītās tērpu kolekcijas. Ņemot vērā pasaulē un Latvijā aktuālo situāciju un laikmetam raksturīgo formātu, šogad kolekcijas tiks iekļautas modes filmā “Digitalizācija”, kas tiks izrādīta 29. jūnijā Rīgas kinostudijā. Ar visām studentu kolekcijām, to aprakstiem, interviju video var iepazīties LMA modes skates mājas lapā:  www.aal-fashion.lv. Pēc pirmizrādes vietnē skatītājiem apskatei būs pieejama arī filma “Digitalizācija”.

Reklāmraksts sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju.

Tēmas