foto: ekrānuzņēmums no video
Lietuviešu dizainere piedāvā saistoši apgūt Mendeļejeva tabulu
Dzīvesstils
2019. gada 22. janvāris, 11:11

Lietuviešu dizainere piedāvā saistoši apgūt Mendeļejeva tabulu

LETA

Lietuviešu dizainere, Viļņas Mākslas akadēmijas studente Karolīna Petraitīte izgudrojusi saistošu mācību līdzekli, kas saskaņā ar viņas ieceri palīdzēs skolēniem vieglāk apgūt ķīmiju un izprast Mendeļejeva periodiskās tabulas struktūru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar ķīmiskajiem elementiem viņa piedāvā iepazīties, izmantojot īpaši šim nolūkam radītus dažādu krāsu un lieluma žetonus, ko var fiziski savienot, lai saprastu, kā veidojas molekulas.

Karolīnas bakalaura darbs "Ķīmijas žetoni" ("„Chem žetona") 2018.gadā  saņēmis Jaunā dizainera godalgu produktu dizaina kategorijā.

Kā dizainere sacījusi Lietuvas biznesa laikrakstam "Verslo žinios", viņa pati augusi pedagogu ģimenē, tādēļ nav nejaušība, ka bakalaura darba  tēmu izvēlējusies izglītības jomā, tomēr galvenais dzinulis bijis cits.

"Produktu dizainera mērķis ir diagnosticēt problēmu un palīdzēt to izārstēt. Studējot ievēroju, ka ar izglītību saistītu dizaina iniciatīvu  nav daudz. Nodomāju, ka vizualizējot spēšu iedziļināties vienā no  sarežģītākajām nozarēm un pasniegt to jaunā veidā. Šķiet, ķīmija ir  vissarežģītākā joma, kādu vien būtu varējusi izvēlēties," viņa stāstījusi.

Lai ķīmijas stundas neliktos nogurdinošas un garlaicīgas, Karolīna centusies savā darbā palīdzēt skolēniem apvienot fizisko pieredzi ar paplašināto realitāti.

Viņas izveidotie žetoni ir divu lielumu - lielākos skolotājs var  izmantot, demonstrējot molekulu struktūru uz magnētiskās tāfeles,  savukārt mazākais komplekts domāts individuālajam mācību darbam.  Noskenējot žetonus ar īpašu lietotni, tie iegūst virtuālu veidolu. Skolēni var ne tikai paši "samontēt" molekulas un ievērot, kas  raksturīgs katram ķīmiskajam elementam, bet arī mācīties risināt ķīmijas  vienādojumus, veidot molekulu kolekcijas un veikt virtuālus  eksperimentus, padziļinot izpratni par 8. un 9.klasē apgūstamo vielu.

"Parunājusies ar vairākiem ķīmijas skolotājiem, sapratu, ka šo zinību  apguve faktiski notiek trijos līmeņos. Pirmā ir simbolu pasaule - tikai  apgūstot visus šos skaitļus un burtus, vari iedziļināties tālāk. Otrais  līmenis - tā ir molekulu  pasaule un trešais - eksperimenti," stāstījusi  dizainere. "Ja cilvēkam ķīmija patīk, mācīties nav sarežģīti, taču lielākajai daļai bērnu kādā brīdī tas tomēr kļūst par grūtu un, ja šķēršļus neizdodas pārvarēt, šis priekšmets vairs nešķiet interesants,  zūd motivācija."

Pēc Karolīnas teiktā, žetoni ļauj skolēnam reāli ieraudzīt un pat  aptaustīt, ar ko atomi atšķiras cits no cita, nevis vienkārši iekalt  galvā grūti saprotamas skaitļu un burtu kombinācijas. "Teiksim, ja  vēlies no žetoniem salikt ūdens molekulu, savieno skābekli un ūdeņradi  un tūdaļ pat redzi, ka kaut kā pietrūkst," viņa skaidrojusi.

Šobrīd dizainere noskaņota tālāk pētīt izglītības jomas vajadzības -  vispirms pilnveidot savu "Ķīmijas žetonu" projektu, bet vēlāk,  iespējams,  iedziļināties līdzīgos bioloģijas vai fizikas izaicinājumos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas