foto: ©Hufton Crow
Skotijā atvērts pirmais dizaina muzejs, kura veidols atgādina klinšainu piekrasti
Dzīvesstils
2019. gada 13. janvāris, 18:10

Skotijā atvērts pirmais dizaina muzejs, kura veidols atgādina klinšainu piekrasti

Una Meistere

Pastaiga

Septembra vidū Skotijā, Tejas upes krastā (precīzāk, uz tās) durvis vērušais dizaina muzejs V&A Dundee jau paguvis apskriet globālo informācijas telpu kā sensacionālas komētas aste.

foto: ©Hufton Crow

Pirmkārt, tas ir pirmais dizaina muzejs Skotijā (un arīdzan pazīstamā Viktorijas un Alberta muzeja pirmā atvase ārpus Londonas); otrkārt, tā arhitekts ir japāņu zvaigzne Kengo Kuma; treškārt... un tas neizbrīna – 80 miljonus mārciņu izmaksājušais projekts divreiz pārsniedzis budžetu un par četriem gadiem iekavējis atvēršanas termiņu.

foto: ©Hufton Crow

Lai kā arī būtu, muzeja dramatiskais, klinšaino Skotijas ziemeļaustrumu piekrasti atgādinošais arhitektoniskais veidols, visticamāk, godam pildīs savu kultūrmagnēta lomu, ierindojot Skotijas ceturto lielāko pilsētu Dandiju šābrīža aktuālāko galamērķu listē.

foto: ©Hufton Crow

Ne velti The Wall Street Journal tai jau paguvis atvēlēt piekto pozīciju savā šāgada Pasaules karstāko galamērķu topā.

Muzeja divas klintis, kas tikpat labi līdzinās apgāztām piramīdām, veido 2500 horizontāli betona paneļi, savukārt tā iekšpusi klāj neregulāra koka odere.

foto: ©Hufton Crow

Trīsstūrveida eja uz muzeja telpām mazliet atgādina ieeju kādas mistiskas alas dzīlēs, taču nezaudē saikni ar pasauli tur, ārā. Arī vestibils iecerēts kā publiski pieejama dzīvojamā istaba – telpa koncertiem un performancēm.

Pirmajā muzeja stāvā iekārtotas 1100 m² lielas mainīgo izstāžu telpas, kā arī pastāvīgās ekspozīcijas zāle, kas atvēlēta skotu dizaina vēsturei. Kopējā muzeja platība ir 8500 m², un abas tā atsevišķās ēkas satiekas augšstāvā, kur atrodas arī restorāns un panorāmas terase.

foto: ©Hufton Crow

1 Riverside Esplanade
Dundee

vam.ac.uk/dundee

V&A Dundee - pirmais dizaina muzejs Skotijā

gallery icon