Ja ziemā sāk barot putnus, tas jādara regulāri. Kāpēc?
Daudzi putnu barošanu ziemā uztver ne tikai kā iespēju spārnainajiem palīdzēt aukstā laikā, bet arī kā patīkamu izklaidi, kas rada iespēju tos vērot tuvumā. Uzreiz jāsaka, ka tas uzliek arī pienākumus, un pats galvenais nosacījums – ja iesākts putnus barot, tad tas konkrētajā vietā ir jādara visu ziemu! Skaidro Mazo mājdzīvnieku kopas veidotāja Laura Liepiņa.
Tas ir svarīgi tādēļ, ka putni, pieraduši pie barotavas, lidos šurp tik un tā un gaidīs, pat ja ēdiena nebūs. Līdz ar to tie zaudēs ziemā tik dārgo laiku atrast barību citviet. Taču putniņam pietiek ar vienu dienu, kurā tas nedabū vajadzīgo kaloriju daudzumu, lai, pienākot naktij, nosaltu un aizietu bojā. Jāatceras, ka barībai jābūt savā vietā visu laiku un jau agri no rīta, kad putniņi dodas brokastīs.
Ar ko barot putnus māju tuvumā?
Izvēloties barību, svarīgi, lai tā nekādā gadījumā nebūtu sālīta, jo sāls ir ļoti bīstams putna gremošanas traktam. Putni labprāt ēdīs dažādas sēkliņas, piemēram, saulespuķu (ne grauzdētas un sālītas), graudus, prosu, zemesriekstus u. tml. Lai tie būtu barojošāki, var piejaukt klāt, piemēram, saulespuķu eļļu vai svaigus cūku taukus. Tos, piemēram, zīlītes un vēl daži citi labprāt Anchorēdīs arī atsevišķi, tāpat kā svaigu speķi. Der arī parasta maize, vislabāk samērcēta jau iepriekš minētajā eļļā.
Ja nevaram izvēties, ar ko barot, veikalos ir nopērkami gatavi barības maisījumi putniņiem, daudzi no tiem jau speciālos tīkliņos, kurus tikai atliek pakārt izvēlētajā vietā.
Kas jāņem vērā, barojot putnus barotavā?
Putniņus var ēdināt gan speciālā barotavā, gan arī ko gardu uzspraust koku zaros. Jāskatās, lai šī vieta nebūtu viegli pieejama kaķiem un citiem plēsējiem. Ja putniņiem pagatavota īpaša barotava, tai būtu vēlamas maliņas, lai ēdiens nebirtu zemē. Jārūpējas, lai tā arī nepiesnigtu.
Svarīga ir arī higiēna – barotava regulāri jāiztīra no putnu spalvām un mēsliem, kā arī ēdiena atlikumiem. Pašiem pēc tam rūpīgi jānomazgā rokas ar ziepēm, jo putni mēdz pārnēsāt dažādas slimības.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock