
Ieva Salmane par sparģeļu sezonu: vienkārši un garšīgi ēdieni no sava dārza

Pavārmākslas eksperte Ieva Salmane dalās savā pieredzē un iedvesmo izmēģināt sparģeļus no sava dārza — svaigus, sulīgus un patiesi gardus dārzeņus, kas spēj pārsteigt pat tos, kam agrāk sparģeļi negaršoja. Ieva stāsta, kā tos pareizi gatavot un piedāvā vienkāršas, bet izcilas receptes, kas ļaus izbaudīt šo sezonas delikatesi pilnībā.
Labu laiku man negaršoja sparģeļi. Nekādi nevarēju saprast, kas ir tik īpašs tajos apvītušajos, bezgaršīgajos dzinumos, kas parasti sagaidīja izpārdošanas cenu lielveikalu plauktos. Un tā līdz brīdim, kad atklāju, ka mans pie mājas stūra augošais krūmelis, kas šķita vērtīgs tikai kā puķu pušķu bagātinātājs, ir tas pats sparģelis, kas pavasaros gozējas uz visu kulinārijas žurnālu vākiem. Tad viss mainījās. Atklāju, ka sulīgie, tvirtie dzinumi, no dobes pa taisno ielikti katliņā un divas minūtes apvārīti, ir mans jaunais mīļākais dārzenis. Tagad, pastaigājoties ar suni pa savu mazpilsētu, bieži redzu dārzu stūros lielos, skrajos asparāgu krūmus un nodomāju – ah, cik daudz neapēstu dzinumu izaudzis! Vai dārza īpašnieki maz zina, kāds gardums ir rokas stiepiena attālumā?
Ja arī tavā dārzā ir asparāga krūms, zini – pavasaros tas ir atjaunīgais delikatešu resurss. Nebaidies griezt jaunos, tvirtos dzinumus; krūms izdzīs citus un pats parūpēsies par savu zaļo rotu. Ja vēlies iegūt baltus sparģeļus, uzber uz dzinumiem kārtīgus zemes konusiņus. Saka, ka baltajiem ir maigāka struktūra, bet domāju, ka īstais atslēgas vārds tomēr ir svaigums.

Kas jādara, pirms liec katlā?
Kad sparģeļi sašķīti, ar mizojamo nazīti nomizo kāta apakšējo ceturtdaļu, jo tur miziņa var būt šķiedraina. Tad paloki kātu un nolauz cieto apakšējo daļu, kas ir jau pārkoksnējusies un nebūs garšīga; iespējams, tie būs pāris centimetri. Miziņas un nolauztos kātus neizmet – no šiem dārzeņiem sanāk lielisks buljons. Un sāc gatavot sparģeļus!
Ņem vērā!
Labāk sparģeļus termiskai apstrādei pakļaut par maz, nevis par daudz. Arī svaigi sparģeļi ir ēdami un garšīgi.
Plaucēti sparģeļi
Visvienkāršākais veids, kā izbaudīt sparģeļu sezonu.
5 minūtes
2 personām
250 g sparģeļu
1 ēdk. sviesta
šķipsna sāls

1. Sparģeļus notīri un pārliecinies, ka tev ir pietiekami plats katliņš, lai dzinumi tajā ietilptu. Lieliski, ja ir vertikālais sparģeļu katliņš ar sietiņu.
2. Katlā ielej ūdeni, pieber šķipsniņu sāls un uzvāri. Liec iekšā sparģeļus un vāri uz mērenas uguns 1 ½ –2 minūtes. Gatavošanas laiks atkarīgs no dzinumu resnuma, bet nevajadzētu pieļaut, ka tie kļūst mīksti. Nokās un noskalo zem auksta ūdens, lai sparģeļi neturpina gatavoties.
3. Pasniedz ar brūninātu sviestu.
Svaigu sparģeļu salāti
Ja vēlies sātīgākus salātus, pievieno maizes grauzdiņus.
30 minūtes
4–6 personām
500 g sparģeļu
1 citrons
100 g redīsu
70 g olīveļļas
50 g Indijas riekstu
50 g parmezāna
pāris zariņu svaigu piparmētru
šķipsna sāls
šķipsna cukura
šķipsna maltu piparu

1. Riekstus apgrauzdē cepeškrāsnī.
2. Sparģeļus nomizo un sagriez plānās, garās strēmelēs. Redīsus griez ripās. Piparmētru sakapā. Sieru sarīvē. Visu liec bļodā un samaisi.
3. Lai pagatavotu mērci, burciņā sakrati vai sakul 2 ēdk. citrona sulas ar eļļu, sāli, cukuru un pipariem. Pārlej salātiem un pasniedz.
Sparģeļu krēmzupa
Zupai var izmantot sparģeļu kātus, bet pašus skaistākos galiņus pietaupi – tos ieliec katrā šķīvī.
30 minūtes
4–5 personām
600 ml vistas buljona
400 g sparģeļu
200 ml saldā krējuma
2 ēdk. sviesta
2 ēdk. miltu
2 ķiploka daiviņas
1 tējk. sāls
1 tējk. citrona sulas

1. Sparģeļus sagriez gabaliņos, liec katlā un pārlej ar pusi buljona. Vāri uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes, līdz sparģeļi ir mīksti. Tad sablendē.
2. Izkausē katliņā sviestu un sacep tajā miltus un gabalos sagrieztas ķiploka daiviņas. Pieber sāli, pielej atlikušo buljonu un krējumu. Intensīvi maisot, visu uzvāri.
3. Lej katliņā sablendētos sparģeļus, pievieno citrona sulu un uzvāri. Pasniedz ar apgrauzdētu maizi un karoti skābā krējuma.