3dienas
1stundas
44minūtes
53sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ko darīt ar nolietotiem akumulatoriem? Praktiski padomi un risinājumi
foto: Shutterstock
Ja baterija vai akumulators, piemēram, datora akumulators, vairs nav lietojams, tas obligāti jāutilizē pareizi. Lielveikalos un daudzos birojos, kam rūp tīra vide, pieejami speciāli konteineri, kur tos var izmest.
Noderīgi ikdienā

Ko darīt ar nolietotiem akumulatoriem? Praktiski padomi un risinājumi

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Jautājums par nolietotajām baterijām ir aktuāls jau gadiem ilgi, jo katras šādas ierīces nonākšana sadzīves atkritumos vai dabā rada gan milzīgu piesārņojumu videi, gan ugunsbīstamību.

Tāpēc baterijas un akumulatorus nepieciešams utilizēt pareizi, bet pirms tam pārliecinies, vai savās mājās nevari tos izmantot citam nolūkam. Piemēram, ja lukturītis vairs nedarbojas ar tajā esošajām baterijām, izmanto tās televīzijas pultī vai sienas pulkstenī, jo šīm ierīcēm vajag krietni mazāk enerģijas. Ja baterija vai akumulators, piemēram, datora akumulators, vairs nav lietojams, tas obligāti jāutilizē pareizi. Lielveikalos un daudzos birojos, kam rūp tīra vide, pieejami speciāli konteineri, kur tos var izmest.

Elektroauto baterijas

Uz ceļiem redzam arvien vairāk elektroauto, tāpēc aktuāls ir jautājums par to, kas notiks ar šo automašīnu baterijām, kad tās būs nolietojušās. Par to domā visu elektroauto ražotāji. Ir divas iespējas, kā šīs baterijas izmantot.

Citam nolūkam. Neraugoties uz to, ka nolietotā elektromobiļa baterija vairs nedarbojas ar maksimālo veiktspēju, tajā joprojām ir 70–80 % no sākotnējās ietilpības, tāpēc šādu bateriju var izmantot citam nolūkam, piemēram, elektroenerģijas uzglabāšanai un izmantošanai mājās, birojos, pat koncertos.

Pārstrādāt. Akumulatori satur varu, alumīniju, niķeli, magniju, kobaltu un litiju. Ja akumulatorus vairs nav iespējams izmantot, tos var pārstrādāt un šīs vielas izmantot atkārtoti, lai ražotu jaunus akumulatorus.