Tārgalē atrastas varen garas efejas
foto: Latvijas valsts meži
Noderīgi ikdienā

Tārgalē atrastas varen garas efejas

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Veicot augu monitoringu, Latvijas valsts mežu vides eksperte Gunta Evarte-Bundere mikroliegumā Tārgales pagastā Ventspils novadā atradusi Latvijā neierasti garas – aptuveni 10 metrus augstas – īpaši aizsargājamās parastās efejas Hedera helix.

“Turklāt piecas no tām šogad ziedēs, kas liecina par sugai labvēlīgiem apstākļiem. Efejas parasti zied augusta beigās, septembrī ar zaļgandzelteniem ziediem galviņveida čemurā. Auglis ir melna oga. Turpmāk jāseko līdzi, lai sugas dzīvotnē nemainītos gaismas intensitāte, jo šī suga nepanes spilgtu apgaismojumu – tad efejai apdeg mūžzaļās lapas un tā var iet bojā,” skaidro Evarte-Bundere. Līdz pat 1998. gadam Latvijā nebija ziņu par efeju ziedēšanu, kad tā pirmoreiz novērota Rucavas apkārtnē. 2019. gadā efeja ziedēja apstādījumos Nīcā Latvijas dienvidrietumos.

foto: Latvijas valsts meži
Priekšplānā dižākās monitoringa laikā apsekotās parastās efejas.
Priekšplānā dižākās monitoringa laikā apsekotās parastās efejas.

Parastā efeja plaši sastopama Eiropā, tai patīk okeānisks klimats ar maigām ziemām, līdz ar to Latvijā tā sastopama ļoti reti. Pirmās ziņas par efeju atradnēm Latvijas teritorijā gan zināmas kopš 19. gadsimta pirmās puses. Senāk tās stādītas parkos un kapsētās Kurzemē, savvaļā veido nelielas populācijas.