Dzīvnieku glābšanas misija Jelgavā: aizkustinoši līdz asarām
foto: Lita Millere/LETA
Drīz vien patversmē ieradās brīvprātīgie glābēji. Septiņi suņi un 15 kaķi veiksmīgi nogādāti pagaidu mājvietā Rīgā.
Mūsu mīluļi

Dzīvnieku glābšanas misija Jelgavā: aizkustinoši līdz asarām

Laura Blumberga

Kas Jauns Avīze

29. jūlija rītā, kad Jelgavas ielas atgādināja mazo Venēciju, Sabīne Alupa uz darbu dzīvnieku patversmē devās vēl pirms astoņiem. Jau braucot pa Aviācijas ielu, viņa saprata, ka ar auto līdz patversmei aizbraukt nevarēs, atstāja mašīnu kādā pagalmā un uzvilka gumijas zābakus.

Kaķu, suņu un citu zvēriņu evakuācija no applūdušās dzīvnieku patversmes Jelgavā. 29.07.2024.

Sabīne ar kolēģiem zināja par gaidāmo vētru, tomēr negaidīja, ka būs tik traki un ielas pārtaps upēs. Tālāko ceļu uz Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes patversmi viņa turpināja kājām.

Suņi bija līdz kaklam ūdenī

“Drīz vien ūdens sāka smelties gumijniekos, pēc brīža – jau virs ceļa. Un tad es sapratu, ka ir slikti. Drīz ieradās arī mana kolēģe Loreta. Kad iegājām patversmes teritorijā, ieraudzījām āra voljēros augumā lielos suņus līdz kaklam ūdenī… Es it kā neesmu ļoti emocionāla, bet tajā brīdī man acīs sariesās asaras,” sarunā ar "Kas Jauns Avīzi" atceras Sabīne.  

Abas ar kolēģi uzreiz atcerējās, ka voljērā dzīvo arī neliela auguma sunītis: “Uzreiz skrējām uz turieni. Tajā vienīgajā voljērā ūdens bija pacēlies līdz ieejai. Es nezinu, kādi dievi šim sunītim bija stāvējuši blakus, jo tas bija vienīgais voljērs, kurš nebija pārpludināts.”

Pārsteidzoša atsaucība

Saprotot, ka situācija ir dramatiska, uzreiz zvanīts patversmes vadītājai Undai Ģēģerei, kura ieradās piecu minūšu laikā. Sākumā bija šoks un neziņa – ko tagad darīt? Tieši Sabīnei iešāvās prātā doma ielikt "Facebook" video ar palīgā saucienu. Sākotnēji gan domājusi tikai uzrunāt sev pazīstamos, draugus, varbūt kādus vīriešus Jelgavā, kas var palīdzēt būrus sacelt uz paletēm, lai dzīvnieki atrastos vismaz sausumā, bet ieraksts negaidīti aizgāja tautā.

“Drīz pēc tam, kad publicēju, sāka braukt daudz cilvēku. Jauni puiši, kungi gados, vīrieši ar laivām, ģimenes ar bērniem. Cilvēki ar busiņiem – pavisam glauniem un vienkāršākiem, visi viņi bija gatavi dzīvniekus vest, kur vajag. Patversmju darbā es esmu 19 gadu – kopš 11 gadu vecuma. Bet tās emocijas, ko piedzīvoju tajā brīdī – nekad neko tādu nebiju izjutusi. Es zināju, ka mēs, sabiedrība, varam izdarīt kopā daudz, varam palīdzēt, ziedot, kad vajag, bet ko tādu... es redzēju pirmo reizi,” atzīst Sabīne.

Atnes arī kaķu ģimeni

Kad sapratušas, ka praktiskā palīdzība ir, sāka prātot, kur dzīvniekus izmitināt. Tā kā Sabīne kā brīvprātīgā darbojas arī dzīvnieku patversmē "Labās mājas" Rīgā, Juglā, viņa izdomāja lūgt palīdzību tur, un vadītāja piekrita dot jelgavniekiem pagaidu pajumti.  

foto: No Sabīnes Alupas arhīva
Patversmju darbā Sabīne Alupa ir jau 19 gadus – kopš 11 gadu vecuma.
Patversmju darbā Sabīne Alupa ir jau 19 gadus – kopš 11 gadu vecuma.

Septiņi suņi un 15 kaķi veiksmīgi aizbrauca uz "Labajām mājām", ieskaitot plūdu rītā saņemtus jaunpienācējus – kaķeni ar pieciem kaķēniem. Kamēr Sabīne un Loreta gaidīja vadītāju, ieradās kungs gados, ģērbies makšķernieku biksēs, ar jaunu kaķu konteineru. Nolika priekšā un teica: “Sestdien savācu no pagraba. Ņemiet.”

“Cilvēks laikam nesaprata, ka mums ir jāglābj tie, kas ir uz vietas, šeit, nelaimē, ka mums nav vēl kur likt kaķenīti ar maziem kaķēniem. Bet viņš iespītējās. Pagriezās un aizgāja,” stāsta Sabīne. “Un tas nav nekāds pagraba kaķis, tā ir mājas kaķenīte, mīlīga un apkopta. Onkulis izdomāja izdevīgu brīdi, kā tikt no savas problēmas ar kaķēniem vaļā. Baidos, ja viņš nebūtu saticis nevienu cilvēku, tas konteiners kaut kur stāvētu vai pat peldētu, neviena nepamanīts.”

Joprojām zvana un piedāvā atbalstu

Izglābtie dzīvnieki reaģējuši ļoti emocionāli, tas bijis tiešām aizkustinošs brīdis. Četrkājainie patversmes iemītnieki, protams, bija ļoti pārbijušies, visticamāk, bija spiesti ūdenī pavadīt pat vairākas stundas līdz izglābšanai. “Starp citu, visi dzīvnieki, kas pārvesti uz "Labajām mājām", jau ir pieejami adopcijai,” piebilst Sabīne.

Viņa vēlas arī pateikties žurnālistiem, kuri ne tikai atbrauca veidot sižetus: “Neviens nebija atbilstoši ģērbies, makšķernieku biksēs vai skafandros. Meitenes un puiši, ar kamerām, bet viņi visi mums palīdzēja, cik vien varēja – nesa sausumā visu, kas bija vēl glābjams.”

Arī pēc plūdiem patversme saņem zvanus ar jautājumiem, vai ir vēl kāda iespēja, kā palīdzēt? Daudzi prasa, kādas lietas nepieciešamas, citi jautā, ko garšīgu dzīvniekiem aizvest, bet daži iemītnieki jau devušies uz savām īstajām, jaunajām mājām.

Sabīne gan uzsver, ka šis lēmums jāizvērtē ļoti nopietni un ļauties kādu glābt emociju iespaidā nevajag – ir jāsaprot, ka dzīvnieks jūsu dzīvē ienāks uz vairākiem, pat daudziem gadiem un nāksies pielāgoties.