Latvijā čipēti gandrīz 31 000 kaķu
foto: Paula Čurkste/LETA
Ja kaķis iet ārā, mikroshēma ir obligāta.
Mūsu mīluļi

Latvijā čipēti gandrīz 31 000 kaķu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā čipēti jeb ar mikroshēmu ir apzīmēti kopumā 30 957 kaķi un 203 mājas seski, liecina Lauksaimniecības datu centra informācija.

Tostarp kopš 14. marta, kad Saeima pieņēma grozījumus Dzīvnieku aizsardzības un Veterinārmedicīnas likumā, līdz 1. jūlijam ar mikroshēmu apzīmēti 5557 kaķi un 15 seski, bet kopš attiecīgo likumu stāšanās spēkā, proti, kopš 1. jūlija – vēl 3033 kaķi un 13 seski.

Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore stāsta, ka aktivitāte kaķu apzīmēšanai ar mikroshēmu no brīža, kad pieņemti grozījumu likumā, bija negaidīti liela un arī tagad interese saglabājas.

Ar mikroshēmu nav jāapzīmē kaķis, kurš nepamet iekštelpas, jo nebūtu arī iespējams to kontrolēt. Latvijā līdzīgi kā Lielbritānijā ielas kaķus neapzīmē, bet tiem pēc sterilizācijas un vakcinācijas tiek nogriezta daļa auss, lai atpazītu no attāluma un atkārtoti netvarstītu.

Ja neapzīmēts kaķis konstatēts uz ielas, to var uzskatīt par klaiņojošu un nogādāt patversmē. Pēc tam, lai kaķi atgūtu, īpašniekam var nākties pierādīt, ka kaķis tam pieder, un skaidroties ar tiesas palīdzību. Mikroshēma ir nepieciešama tieši tādēļ, ka satur datus par īpašnieku, un gadījumā, ja kaķis pazudis un kāds cits to atradis, pie veterinārārsta būs iespējams šo informāciju iegūt.

Tēmas