Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Arī Latvijā tiek audzēti kivi – bez mizas, ēdami uzreiz svaigi
foto: Facebook/Ragāres
Latvijā audzētie kivi.
Garšīgi

Arī Latvijā tiek audzēti kivi - bez mizas, ēdami uzreiz svaigi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Laiks kāpt pēc saviem Latvijas kivi!" pauž bioloģiskā dārza "Ragāres” saimnieki, iepazīstinot ar to, kas īsti ir Latvijas kivi un kā tos audzē tepat Skrīveros.

"Visi pazīst vismaz vienu no aktinīdijām - Actinidia deliciosa – veikalā sastopamo selekcionēto kivi. Bet arī pie mums audzējami dažādi kivi. Tiesa mazāki izmērā. Tiešām nav brūni un spalvaini, bet ēdami uzreiz svaigi. Gardi, saldi jo saldi, bet ar C vitamīnu nepārspējamā koncentrācijā,” ierakstā sociālajā tīklā "Facebook” pauž "Ragāres” saimnieki.

Tiek norādīts, ka šie kivi tiek audzēti paša dārzā bez mazākās nepieciešamības miglot ar visādiem brīnumiem, jo var ēst uzreiz pēc novākšanas un īsti nekādi kaitēkļi arī vēl nav iesākuši šīs ēst. "Putni gan viltnieki - ātrāk mācās un ir gatavi uz dažām nedēļām pielāgot savu diētu kivi ēšanai. Smieklīgi, bet lielākais kaitēklis aktinīdijām ir … mājas kaķis. Augu saknes šiem ‘patīk’ daudz labāk kā baldriāns vai kaķumētra,” pausts ierakstā.

"Mandžūrijas aktinīdija Actinidia kolomikta ir agrākā no Latvijā augošajām kivi liānām. Mums "Ragārēs" ir pašiem savs klons - ģimenē audzēts jau pus gadsimtu, labi pieradis pie ziemām un mums pašiem. Ir ļoti ziemcietīgs un ražo vislabāk, teju katru gadu. Salnas gan var patramdīt, bet salīdzinoši pat mazāk traumē pieaugušos augus kā tās pašas plūmes vai persikus… Liānas ir ļoti ilgmūžīgas, balstiem jārēķinās ar izturību uz daudzām desmitgadēm. Iepriekšējā ziemā pēc 30 gadiem neizturēja sniega un augu svaru un aizlūza žoga balsti - noliecās ar visām liānām, bet likām galvas kopā un izdevās sienu atjaunot nesabojājot augus un nu laiks rekord ražai,” pauž kivi audzētāji.

Tiek norādīts, ka vēlāk rudenī priecēs arī asā aktinīdija ar lielākiem augļiem, bet tāpat ēdamiem ar visu mizu - Actinidia arguta. 

"Esam izmēģinājumam iestādījuši kādas desmit šķirnītes un meklēsim savu īsto. Ir gan ar maziem resniem auglīšiem, gan pat tādas ar pieci cm lieliem. Ražo diezgan vēlu, diezgan jūtīgas pret pavasara salnām, arī tā ziemcietība ir ievērojami švakāka kā mandžūrietēm,” pauž kivi audzētāji.

Tēmas